Tlocrt (PDF, 218 kB)

U penthousu u Zagrebu zadatak je bio preurediti zonu dnevnog boravka i blagovanja čija površina iznosi 80 m2. Visina dnevnog boravka proteže se kroz dvije etaže što naglašava ekskluzivnost prostora, a galerija koja se proteže na jednom dijelu dnevnog boravka na koju vode polukružne stepenice, i standardna visina blagovanja prostoru daju dinamičnost. Prostor nije zahtijevao nikakve veće građevinske radove rušenja i zidanja, već je adaptacija planirana na način da se minimalnim zahvatima prostoru da novi sjaj i reprezentativan izgled.

Prvi zadatak bio je funkcionalno riješiti tlocrtni raspored sjedenja i poziciju TV-a, a da se pri tome dobije vizualna komunikacija između dnevnog boravka i blagovanja, vizura na kamin i ulaz, te prekrasan pogled na vanjsku terasu s bazenom i pogledom na grad. Kako bi se ostvarili svi ti parametri najbolja pozicija za smještaj TV-a je između dnevnog boravka i blagovanja. TV se postavlja na novi element obložen drvetom s mogućnošću klizanja prema zidu i stupu, te se po potrebi prilikom većih druženja i party-a, njegovim pomicanjem dobiva veliki otvoreni prostor.

Dnevnim boravkom prevladavaju svijetli tonovi u kombinaciji sa zelenom bojom i tamnim zidom koji razbija bjelinu prostora. Zid iznad elementa za TV obojan je u zelenu boju, na kojem su zidne lampe, okruglog oblika postavljene tako da svojim odsjajem u različitim smjerovima daju igru svjetla i sjene. Zid iza sjedeće garniture je atraktivan detalj u prostoru. Donji dio zida je obložen zanimljivim tamnosivim keramičkim pločicama, dinamične strukture, uvučen u odnosu na gornji dio zida i osvijetljen točkastom rasvjetom. U kutu dnevnog boravka smješten je kamin, modernog dizajna, sa staklenim policama za smještaj sitnica. Uz kamin kao jedno grijaće tijelo potrebni su i radijatori kojima je također posvećena posebna pažnja prilikom odabira jer oni ostavljaju važan vizualan dojam u interijeru.

Tako je uz kamin predviđen dizajnirani radijator Scudi, interesantnog oblika, no ujedno dovoljno neutralan kako ne bi vizualno odvlačio pozornost s kamina. Radijator ispod prozora ukomponiran je u policu za knjige, koja je na tom dijelu perforirana i dizajnira po mjeri točno za taj prostor. Dnevnim boravkom dominiraju viseće kugle koje su ovješene sa stropa iznad sjedeće garniture, te osim svoje primarne uloge imaju izrazito važnu ulogu u estetskom dojmu cjelokupnog prostora. Postojeća ograda galerije zamijenjena je staklenom ogradom koja naglašava eleganciju prostora. U blagovaonici je predviđen kvadratičan stol za osmero ljudi koji ima mogućnost razvlačenja, a pomicanjem elementa za TV, blagovaonica postaje prostranija i dovoljno komforna za veća druženja.

Tlocrt (PDF, 218 kB)

Fotogalerija (6)

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
Pošaljite e-mail
www.kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi