Trebate pomoć u biranju televizora? U tom slučaju smo tu za Vas. Televizor je jedna od najvažnijih stvari u Vašem domu, i sigurno ga ne birate samo za jednu sezonu, već bar na 5 godina. S obzirom na rapidni napredak tehnologije, stalno morate uzimati u obzir nove postavke. Zato je dobro ne kupovati impulzivno, već napraviti malo istraživanje o tome što su Vaši prioriteti. Evo na što je sve važno obratiti pozornost pri odabiru Vašeg prozora u svijet.

S koje udaljenosti gledati TV?

Veličina ekrana mjeri se u inčima. Za mnoge ljude vrijedi pravilo da što je veći TV, to bolje, ali veličina optimalnog TV-a za vaš dom uvelike ovisi o vašem dnevnom boravku, odnosno o prostoru koji je namijenjen za gledanje TV-a. Imamo raspon od 25 do ogromnih 100 inča – s takvim televizorom imate dojam kao da ste u kino dvorani.

Inače, dok su FHD televizori bili standard, važilo je pravilo da televizor možete gledati s udaljenosti bar 2-3 puta veće od dijagonale televizora. Danas se možete odlučiti i za 4K (UHD) televizor, a za njih vrijedi drugačije pravilo: minimalna udaljenost za gledanje treba biti jednaka dijagonali ekrana, stoga njih možete odabrati i za prostore u kojima ćete TV gledati s manje udaljenosti.

Koja je savršena rezolucija?

Dakle, za veličinu trebate samo dimenzije svog prostora, ali kakva Vam rezolucija treba? Rezolucija je pojam koji se odnosi na jasnoću slike, odnosno broj piksela na zaslonu. HD (high definition) rezoluciju možete odabrati u rasponu od 8K (7680x4320), 5K (5120x2160), 4K (3840x2160), te full HD, u dimenzijama od 1920x1080.

U usporedbi sa starim televizorima s velikom kutijom, danas i najmanji HD ima dvostruko veću rezoluciju. Dok je donedavno Full HD bio standard, sad tržište preuzimaju 4K, ili UHD televizori. Ukratko - što veća rezolucija, to bolje.

Gdje kupiti TV?

Definitivno najbolji period za kupnju TV-a je za vrijeme Crnog petka, kada je tehnologija na velikoj rasprodaji. Pevex ima nevjerojatne ponude u Black Friday katalogu  - već od 150 eura možete nabaviti LED televizore sa ekranima od 32 inča. Svakako bacite oko na ponudu jer možete pronaći nešto za svačiji budžet!

LED, LCD ili OLED?

Što se tiče osvjetljenja, većina današnjih televozora su LCD s LED osvjetljenjem. Ali i to ide naprijed, budućnost prikaza sadržaja je OLED. OLED (eng. Organic Light-Emitting Diode) radi na takvoj bazi da upravlja svakim pikselom pojedinačno te da svaki emitira vlastitu svjetlost (za razliku od LCD-a u kojima svjetlost dolazi iz jedinice za pozadinsko osvjetljenje).

OLED zasloni imaju izvrsnu kvalitetu slike - svijetle boje, brzo kretanje i što je najvažnije - vrlo visok kontrast. Oni donose definitivno najbolju sliku s jasnije izraženim kontrastima i bojama.  Ali i cijene su znatno više, tako da se možete držati LED i LCD kombinacija, koji pružaju sasvim pristojan doživljaj slike.

SMART TV – nužda ili luksuz?

Izbor uopće više ne postoji. Ako se televizor ne može spojiti na WIFI, njegove značajke su bitno smanjene. U današnje vrijeme mnogi ljudi i ne prate zemaljske kanale na TV-u u tolikoj mjeri. Sve se češće TV koristi za spajanje na svakakve streaming platforme. Zato nemojte biti u dilemi, nemojte uopće dvojiti i kupite SMART. 

Jer ćemo vjerojatno još više gledati streaming platforme nego sada. Usto, preko pametnog televizora možete upravljati povezanim pametnim uređajima. Pametnim televizorom možete upravljati velikim brojem uređaja preko daljinskog upravljača.

Sponzorirani članak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi