Palača Gutmann ili Palej, nekadašnja zgrada uprave Belišća d.d., izgrađena je 1905. godine za obitelj mađarskog veletrgovca i tvorničara Salamona Heinricha Gutmanna, vlasnika tvornica, željeznice i radničke kolonije u Belišću, gradu koji je nastao 1884. godine kao naselje za radnike.

U to je doba ova monumentalna historicistička jednokatnica, djelo bečkog arhitekta Ernsta von Gotthilfa, bila jedno od najvećih arhitektonskih ostvarenja u ovom dijelu Hrvatske. Za vrijeme I. svjetskog rata u zgradi je bila smještena vojna bolnica, a u II. svjetskom ratu ispod jednog dijela zgrade bilo je sklonište.

Impozantnom izgledu ulaznog dijela palače s veličanstvenim stropnim vitrajem svakako pridonosi i ULTRATOP TERRAZZO ALLA VENEZIANA

Tijekom Domovinskog rata 1992. godine zgrada je u topničkom napadu teško oštećena, dok je secesijski interijer sa stropnim vitrajem u potpunosti uništen. Od najljepše zgrade Belišća ostali su samo vanjski zidovi i podrum. Od 1993. godine palača Gutmann je registrirano i zaštićeno kulturno dobro, spomenik kulture A kategorije, a 2021. godine započela je njezina obnova.

Za obnovu ove značajne povijesne građevine pažljivo su odabirani materijali i obloge kako se prostoru ne bi narušio izvorni izgled i značaj. Projektant obnove palače bila je tvrtka Bas iz Belišća, dok je osječki Visio bio zadužen za izvođenje podnih obloga.

Izvođenje ULTRATOP sustava TERRAZZO ALLA VENEZIANA

Terazzo (teraco) je od davnina simbol za podove te i danas predstavlja izuzetno efektno rješenje za interijere. U palači Gutmann ovaj se sustav izvrsno uklopio te povezao prošlost i sadašnjost ne narušavajući sklad kojim zrači ova jedinstvena građevina.

U ulaznom dijelu palače, u kojem je izveden terazzo, podloga je najprije pripremljena brušenjem i usisavanjem, a pukotine sanirane uzdužnim i poprečnim prorezivanjem na svakih 15 – 20 cm. U poprečne rezove umetnuti su metalni žileti, dok su pukotine zalivene epoksidnom smolom EPORIP.

Detalj poda u ulaznom dijelu palače u kojoj je izveden sustav Terrazzo alla Veneziana

Na svjež EPORIP posut je kvarcni pijesak radi bolje prionjivosti narednih slojeva. Na tako pripremljenu i usisanu podlogu nanesen je epoksidni temeljni premaz PRIMER SN koji je još svjež posut kvarcnim pijeskom QUARTZ 1,2. Višak kvarcnog pijeska uklonjen je idući dan, a površina usisana.

Na čistu podlogu potom je nanesena mješavina odabranog agregata i epoksidne smole MAPEFLOOR I 910 u omjeru 20:1. Nakon 24 sata nanesen je ULTRATOP, brzovezujuća masa visokootporna na abraziju. Sljedećeg dana započelo se s brušenjem. Za brušenje i poliranje korišteno je 6 različitih dijamantnih nastavaka. Mikropukotine koje su se pojavile nakon brušenja popunjene su masom ULTRATOP STUCCO, a površina je potom pregletana i nanovo prebrušena finim dijamantnim brusom.

Za polaganje kamena na prilaznim dijelovima palače korišten je KERAFLEX, dok su fuge ispunjene masom KERACOLOR GG

Površina je završno zaštićena dvokomponentnim poliuretanskim lakom MAPEFLOOR FINISH 58 W na bazi vode, bez štetnog N-metil-pirolidona. POLAGANJE PARKETA Za polaganje parketa u prostorijama palače i knjižnici tražilo se ljepilo visokih performansi. Izvođač je nakon konzultacija sa stručnim timom Odjela tehnike Mapei Croatia izabrao jedno od najboljih jednokomponentnih poliuretanskih ljepila na tržištu – ULTRABOND P990 1K, ljepilo pripremljeno za korištenje koje ne zahtijeva ni aktivator ni miješanje.

Ovo ljepilo koristi se za polaganje gotovih višeslojnih parketa i laminata na cementne estrihe, estrihe izvedene korištenjem MAPECEM-a, MAPECEM-a PRONTO, TOPCEM-a i TOPCEM-a PRONTO na postojeće drvene podove, keramičke pločice, mramor itd., kao i na anhidritne estrihe. Može se koristiti i na podovima s podnim grijanjem.

Važno je naglasiti da je ULTRABOND P990 1K pogodan za podopolagače alergične na epoksi-poliuretanske proizvode, bez otapala i supstanci koje imaju neugodan miris. Lako se nanosi i na niskim temperaturama, a zahvaljujući niskoj viskoznosti ima 30 % bolju iskoristivost u usporedbi s uobičajenim dvokomponentnim proizvodima.

Jednokomponentno poliuretansko ljepilo ULTRABOND P990 1K korišteno je za polaganje parketa

Polaganje kamena

Za polaganje prirodnog kamena Dolit na prilaznim dijelovima palače odabran je KERAFLEX, poboljšano cementno ljepilo razreda C2TE. KERAFLEX se jednostavno nanosi, ima odličnu prionjivost na sve podloge koje se uobičajeno koriste u graditeljstvu, stvrdnjava bez značajnijeg skupljanja i ima produženo otvoreno vrijeme. Za fugiranje kamena korišten je KERACOLOR GG, visokokvalitetna cementna masa poboljšana polimerima, za fuge širine 4 – 15 mm.

Palača koja je građena u stambene svrhe toj namjeni, međutim, nikad nije služila. Tako će biti i ubuduće jer je obnovom ovog secesijskog bisera Belišće dobilo jedinstven prostor u kojem su svoj dom našle Gradska knjižnica i čitaonica, a ovo kulturno dobro grada koristit će se i za druge sadržaje – koncerte, književne večeri i predstave.

Prilazne površine palače krasi kamen Dolit

Završni izgled parketa u jednoj od prostorija palače

Interijer palače izrađen u secesijskom stilu u potpunosti je obnovljen

TEHNIČKI PODACI

  • Palača Gutmann, Belišće Godina izgradnje: 1905. godine
  • Vrijeme izvođenja radova: 2021. – 2022. godine
  • Investitor: Grad Belišće Projektant: Srđan Basrak, dipl. ing. arh., Bas d.o.o., Belišće
  • Nadzor: Srđan Basrak, dipl. ing. arh., Bas d.o.o., Belišće
  • Izvođač radova: Visio d.o.o., Osijek
  • Mapei koordinatori: Tin Omazić, bacc. ing. aedif., Bojan Mrković, Nenad Karalija

PROIZVODI MAPEI

  • Izvođenje sustava Ultratop Terrazzo alla Veneziana: Primer SN, Ultratop, Ultratop Stucco, Mapefloor Finish 58 W
  • Polaganje parketa: Ultrabond P990 1K, Ultrabond P980 1K Polaganje kamena: Keraflex, Keracolor GG

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi