Pojam “montažna kuća” je veoma popularan, a sve se češće u Hrvatskoj može čuti i za pojam “modularna kuća”. Nakon velike popularnosti u Europi i Americi, ovaj novi, suvremeni vid gradnje, polako osvaja srca kupaca, ali i dalje postoje nedoumice u razlikama između ove dvije gradnje.

Što su montažne, a što modularne kuće?

Kod modularnih kuća svaki element se izrađuje u tvornici nakon čega se donosi na željenu lokaciju gdje se montira u cjelini, na licu mjesta. Za razliku od montažnih kuća koje su statične i koje se postavljaju direktno na terenu, modularni objekti su montažno demontažni, a na mjesto montaže se postavlja kuća koja je završena 80 posto u proizvodnji.

Modularne kuće, kafiće, hotele, vikendice, splavove i druge objekte od sada je moguće kupiti i u Hrvatskoj preko firme Arhimod koja se već dugi niz godina bavi ovim novim vidom gradnje.

Montažne kuće nisu mobilne za razliku od modularnih objekata

Bitno je razlikovati pojam montažne kuće od pojma montažno-demontažne kuće. Montažne kuće su poput klasične zidane gradnje statične, što znači da se one ne mogu seliti na drugu lokaciju po potrebi. Za razliku od montažnih kuća, modularne kuće imaju mogućnost mobilnosti. Arhimod modularni objekt može se, u svakom trenutku, prebaciti na željenu lokaciju u roku od par dana, bez oštećenja.

Montažne kuće nemaju mogućnost nadogradnje, za razliku od modularnih

Kao jedna od mana montažnih kuća može se navesti nemogućnost nadogradnje, zbog slabe nosivosti konstrukcije. Ovakvi objekti se rade na osnovu jasno definiranog projekta, koji ne podrazumijeva nadogradnju, te je potrebno unaprijed dobro razmisliti o budućim planovima.

Za razliku od njih, već izgrađen modularni objekt je moguće naknadno proširiti, bez rizika od oštećenja i narušavanja postojećeg dizajna. Ako kupac poželi promijeniti namjenu svog modularnog objekta, da ga proširi ili promijeni dizajn, sve je to moguće naknadno napraviti, dok se kod montažnog objekta unaprijed mora sve dogovoriti i potvrditi jer kasnije ne može doći do izmjena.

Zajedničke prednosti montažne i modularne kuće

Osnovne prednosti montažnih i modularnih kuća u odnosu na zidane kuće su ekološka održivost i odlična energetska efikasnost. Zbog načina izgradnje i korištenih materijala obje kuće se lako i efikasno zagrijavaju i hlade, čime štede energiju i novac zbog manje potrošnje i najvažnije čuvaju i ne zagađuju životnu sredinu.

Montažne i modularne kuće se brže grade od zidane kuće

Što se tiče vremenskog perioda izgradnje, uobičajeno je da se svaka montažna kuća izgradi za najviše dva mjeseca, uključujući i vrijeme potrebno za postavljanje temelja. Montažna i modularna kuća se izvodi “suhim postupkom” te je i brzo useljiva. Izgradnja modularne kuće ne zavisi od vanjskih faktora, zbog čega ovakav vid gradnje daje veliku sigurnost kupcima da će se kuća završiti uz poštovanje svih rokova i to u roku od dva tjedna.

Otpornije na potres i poplave u odnosu na zidane kuće

Istraživanja pokazuju da su montažne i modularne kuće otpornije na potres u odnosu na klasičnu gradnju. Naime, prilikom potresa kod zidanih kuća može doći do potpunog pucanja ili urušavanja zidova ili čak i pucanja armature, te su troškovi sanacije često veliki.

S druge strane, test otpornosti na potres pokazao je da Arhimod modularne kuće prelaze 9 Rihtera, čime je dokazano da su sigurnije od klasične gradnje. Ako vam je prilikom kupovine kuće važna ekološka efikasnost, brzina izgradnje i useljenja i poštovanje rokova, svakako vaš izbor treba pasti na modularnu ili montažnu kuću, u odnosu na klasično zidanu kuću.

Ako vam je pak bitno da naknadno mijenjate izgled svog doma, da ga uljepšavate i modernizirate ili da ga preselite na neku novu lokaciju za život, modularne kuće su ono što vam je potrebno.

ARHIMOD d.o.o.
ARHIMOD d.o.o.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi