Građevinski i uradi sam projekti uz sebe vežu potrebu za nekom vrstom materijala. Svi traže materijal koji je s jedne strane svestran, a s druge isplativ i povoljan. Srećom i za graditelje i za kućne majstore postoji takav materijal. Poznat je kao OSB ploča!

Prije svega se vjerojatno pitate: "Što znači OSB?" Jednostavan odgovor je: „Oriented Strand Board“. Ali sada razmišljate: „Super, ali što je "oriented strand board?“ I zašto mi svi stalno govore da bih upravo taj materijal trebao koristiti za svoj uradi sam projekt?“ Apsolutno sve što Vas zanima o OSB pločama saznajte u nastavku teksta!

OSB je izumljen 1965. godine u Kaliforniji od strane američkog inžinjera Armina Elmendorfa. Oriented Strand Board (OSB) je vrsta konstruiranog drva. Zapravo je prilično sličan iverici. OSB se izrađuje korištenjem ljepila i slojeva drvenih niti (iverja). Ovaj ćemo proces detaljnije obraditi u sljedećem poglavlju. Iverje daje OSB pločama nepogrešivo prepoznatljiv izgled. OSB obično ima grubu i raznoliku površinu. Na površini jasno možete vidjeti pojedinačno iverje korišteno tijekom izrade ploča. Iverje je položeno neravnomjerno jedno preko drugoga u različitim vrstama i debljinama. To OSB-u daje snagu.

Kako se izrađuju OSB ploče?

Gore smo se ukratko dotakli procesa proizvodnje OSB ploča. Idemo detaljnije proučiti ovaj proces - počevši od nabave drva do rezanja i isporuke. Očito je da se OSB ploče izrađuju od drva. Ali kojeg drva? I odakle dolazi to drvo? Kao prvo, OSB koristi drvo koje dolazi od trupaca malog promjera koji su obično iz brzorastućih vrsta koje same potječu iz šuma kojima se održivo upravlja. U idealnom slučaju trupci se nabavljaju lokalno, možda maksimalno 100-200 km od pogona za preradu. To pomaže smanjiti utjecaj na okoliš i troškove prijevoza trupaca.

Kada trupci stignu u pogon za preradu, moraju proći kroz nekoliko različitih procesa prije nego što budu spremni za upotrebu u proizvodnji OSB ploča. Prvo se s trupaca skida kora (ponekad će se kora koristiti kao gorivo za rad postrojenja).

Nakon što su očisti od kore, drvo se stavlja u stroj za rezanje trupca. Navedeni stroj ima prsten ili lepezu oštrica koje se koriste za preradu cijelog trupca u iverje. Nepoželjno iverje se uklanja i koristi kao gorivo.

Nakon što je trupac izrezan na niti, vrijeme je da se to iverje osuši. Svježe drvene niti stavljaju se u sušaru. Dijelovi se kotrljaju uzduž sušilice koja ima temperature koje se kreću od 800 °C na ulazu do 90°C na izlazu.

Nakon što se iverje temeljito osuši, vrijeme je da ga se pomiješa sa smjesom smola i voskova. Nakon što su niti pomiješane sa smolom i voskom, slažu se u slojeve debele 7 do 25 cm na pokretnoj traci koja je otprilike široka 250-350 cm. Zatim se duljina dobivenih „prostirača“ reže kako bi odgovarala prešama postrojenja. Drvene niti u obliku prostirke spremne su za prešanje i pečenje. Posljednji korak započinje tako da se daske ohlade nakon što su prešane i pečene. Nakon što se ohlade, izrezat će se na predviđene dimenzije. Nakon toga je moguća dodatna obrada poput dodavanja utora i pera.

Pogledajmo sada neke od prednosti OSB ploča.

Dosljednost

Uz kontinuirani napredak u tehnologiji prešanja, proizvodnja OSB ploča je nevjerojatno dosljedna. To rezultira vrlo pouzdanim i dosljednim proizvodom s kojim su krajnji korisnici zadovoljni. Ovo u konačnici omogućuje brzu implementaciju OSB ploča jer nema neželjenih iznenađenja u obliku, veličini, kvaliteti ili završnoj obradi.

Svestranost

OSB ploče nevjerojatno su svestrane i snažne zahvaljujući brojnim slojevima iverja koje se postavlja bočno i uzdužno tijekom proizvodnje. To znači da OSB ploče mogu igrati mnogo različitih uloga kao što su: podloga za pod, jednoslojni pod, zidna ili krovna obloga, obloga stropa/palube, obloga za industrijske kontejnere, za izradu namještaja itd. OSB ploče također su dostupne u mnogim veličinama koje se mogu lako slati i transportirati. Ovo samo dodaje još više raznolikosti već svestranom proizvodu.

Isplativost

OSB je izuzetno isplativ građevinski proizvod i rješenje. Znatno je jeftiniji od drugog pločastog materijala. Zbog slojevitog načina proizvodnje, OSB ploče su nevjerojatno čvrste što ih čini odličnim kandidatom za mnoge različite primjene. Zbog višestrukih područja primjene, graditelj može imati koristi od značajnog smanjenja troškova. A za maloprodajne kupce idealan su materijal za uradi sam projekte u svakom domu!

Održivost

OSB ploče su za razliku od nekih drugih građevinskih materijala vrlo održive i dobre za okoliš. OSB ploče se smatraju održivima jer su izrađene od iverja koje potječe od malih stabala koja potječu iz šuma kojima se održivo upravlja. Korištenje malih trupaca štedi korištenje zrelijih stabala. Nadalje, tijekom procesa proizvodnje nema otpada. Koristit će se svi dijelovi trupca. Bilo da se radi o kori kao loživu ili o iverju za proizvodnju ploče - nema otpada. Konačno, nove smole i voskovi mnogo su sigurniji za korištenje od onih korištenih u prošlosti i zadovoljavaju sve moderne eko standarde!

Je li OSB vodootporan?

Utvrdili smo da su OSB ploče izvrstan konstrukcijski materijal koji je jak i ima mnogo mogućih namjena. Međutim, jesu li OSB ploče vodootporne? I što se događa ako se smoče?

U pravilu zbog procesa izrade koji koristi iverje, smolu i vosak OSB ploče su vlagootporne.  Međutim, ako tražite istinski vodootpornu OSB ploču, morate se uvjeriti da je tako tvornički označena. To će značiti da je Vaš OSB posebno tretiran da bude vodootporan i kao takav spreman za upotrebu. Međutim, svaki put kada se OSB ploča reže, stvara se područje gdje se vlaga ili voda mogu apsorbirati. Stoga biste trebali razmisliti o dodavanju dodatnog vodootpornog brtvila svim OSB pločama koje kupite. Osobito one koje planirate koristiti za vanjske poslove. Ako OSB postane previše mokar, vjerojatno će nabubriti (obično sa strane). Ako nabubri, to može uzrokovati probleme s konstrukcijom. Dakle, ako namjeravate koristiti OSB na mjestima gdje bi mogle biti u redovitom kontaktu s vlagom, savjetujemo da ga zaštitite dodatnim vodootpornim sredstvom.

Nakon ovog članka bi trebali imati prilično dobru sliku svih stvari vezanih uz OSB ploče. Objasnili smo što su, kako se proizvode, njihovu svestranost, održivost itd. Sada razumijete zašto je OSB toliko popularan i koje su njegove prednosti kao građevinskog materijala. Također smo prošli i koliko su OSB ploče vodootporne, kao i kako se mogu učiniti prikladnijima za vanjsku upotrebu.

Našu ponudu OSB ploča možete pogledati na linku u nastavku:

DRVO TRGOVINA MIKŠA d.o.o.
DRVO TRGOVINA MIKŠA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi