Spavaća soba je prostor koji prvenstveno služi za odmor. Zato prilikom određivanja položaja spavaonice u kući ili stanu treba spriječiti sve ono što bi moglo loše utjecati na odmaranje, od buke i neugodnih mirisa do vrućine, hladnoće, svjetlosti…

Preporučuje se orijentacija spavaće sobe prema istoku jer tada sunčeve zrake obasjavaju prostor neposredno nakon izlaska što djeluje smirujuće. Osim toga sunčeve zrake ulaze duboko u prostor čime vrše antibakterijsko djelovanje. Orijentacija spavaće sobe prema istoku posebno je pogodna tijekom ljetnih mjeseci jer se prostori na istoku ohlade do noći zbog čega su ugodni za odmaranje.

Nećete pogriješiti niti s orijentacijom spavaće sobe prema jugu ili jugoistoku, no svakako izbjegavajte zapad i sjever . Smjestite li spavaonicu na zapad bit će vam neugodno spavati ljeti jer će prostor biti jako zagrijan. Mana sjevera je pak u nedostatku neophodnog minimuma insolacije, te u hladnom dojmu prostorije.

Kako bi u spavaćoj sobi bili osigurani mir i intimnost najbolje je da tu prostoriju smjestite u najmirniji dio kuće ili stana. Kod obiteljskih zgrada je idealno spavaonicu staviti na kat jer je tako izolacija najpotpunija. Posebno je bitno da dječja soba bude odijeljena od dnevnog boravka ili ostalih bučnih dijelova stana jer djeca idu ranije na spavanje dok odrasli i dalje koriste ostale dijelove stana (primjerice, gledanje televizije).

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi