Nastavno na investicijski ciklus iz 2016. godine, kada je uređen veliki gradski olimpijski bazen u Đakovu, 2019. godine nastavljeni su radovi tijekom kojih je izvedena kompletna sanacija dna bazena te je u cijelosti obnovljen sustav pročišćavanja vode i vodene tehnike unutar bazena.

Zahvaljujući ulaganjima u posljednjih nekoliko godina, postavljen je aquagan i ostale vodene atrakcije, a potpuno su obnovljeni mali i veliki bazen te tribine. Bazen dimenzija 50 x 25 m izgrađen krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća bilo je potrebno sanirati zbog gubitaka vode, ali i povećanja kvalitete njezina pročišćavanja.

Pripremni radovi radi postavljanja bazenske tehnike

OBRADA PRODORA PRIJE BETONIRANJA

Najosjetljivija mjesta u bazenu na kojima dolazi do curenja su prodori namijenjeni raznim vrstama instalacija, stoga ih je potrebno adekvatno obraditi. Tako su prodori kroz postojeće armiranobetonske zidove obrađeni hidrofilnom bubrećom trakom na bazi bentonita, IDROSTOP SOFT, dimenzija 25 x 20 mm.

Ova visokofleksibilna traka koristi se za brtvljenje prije nastavka betoniranja. Ugrađena je jednokomponentnim ljepilom ULTRABOND MS RAPID. Ostatak prostora popunjen je smjesom agregata i visokofluidnog ekspandirajućeg cementnog veziva STABILCEM koje se koristi za injekcijske smjese, mortove i beton, koji je uovom slučaju i korišten.

Brtvljenje prodora postojeće AB konstrukcije

REPROFILACIJA DNA BAZENSKE ŠKOLJKE

Kako bi se postigla projektirana geometrija bazenske školjke, kao i zbog funkcionalnih i estetskih razloga, bilo je potrebno izvršiti repro filaciju dna bazena. Zbog različitih visinskih razlika trebalo je izravnati podlogu, pa je izrađen vezni estrih koji se pomoću vezne kaše povezao s armiranobetonskom školjkom bazena.

Vezna kaša napravljena je kori štenjem proizvoda PLANICRETE, vode i TOPCEM-a u omjeru 1 : 1 : 3, dok su i za vezni estrih korišteni PLANICRETE, lateks sintetičke gume za poboljšanje prionjivosti i oplemenjivanje cementnih mortova, te TOPCEM, specijalno brzosušeće i normalnovezujuće (4 dana) hidrauličko vezivo za izradu estriha s kontroliranim skupljanjem.

Brtvljenje prodora postojeće AB konstrukcije

HIDROIZOLACIJA BAZENA

Nakon reprofilacije zidova i dna bazena izvedena je hidroizolacija dvokomponentnim polimer-cementnim mortom MAPELASTIC koji je ujedno i zaštita betonske konstrukcije od djelovanja vode i agresivnih tvari koje služe za održavanje bazenske vode. MAPELASTIC se nanosio gleterom u dva sloja ukupne debljine minimalno 2 mm. U njegov prvi, još svježi sloj umetnuta je alkalnootporna mrežica.

Saniranje dna betonske školjke – PLANICRETE i TOPCEM

MAPELASTIC ima odličnu čvrstoću prianjanja, veću od 1,0 N/mm², a potpuno je vodonepropustan do pozitivnog tlaka od 1,5 bara. Otporan je na cikluse smrzavanja i odmrzavanja, i to na više od 300 ciklusa (UNI 7087), a moguće rastezanje (DIN 53504) nakon 28 dana je 30 %, što je važno zbog premoštenja eventualnih naknadno nastalih pukotina u podlozi.

Za obradu rubova, kutova, prodora i dilatacija korišten je MAPEBAND EASY, alkalno otporna gumirana traka, kao i MAPEBAND EASY manžete i kutni
elementi.

Saniranje dna betonske školjke - PLANICRETE i TOPCEM

POLAGANJE KERAMIČKIH PLOČICA

Za lijepljenje bazenske keramike dimenzija 12 x 24 cm odabran je KERAFLEX, poboljšano cementno ljepilo izvrsne obradivosti s produženim otvorenim vremenom, dok je za fugiranje odabrana epoksidna masa KERAPOXY CQ, posebno pogodna za fugiranje bazena zahvaljujući svojim antibakterijskim i antimikrobnim karakteristikama.

S obzirom na to da ima kremastiju konzistenciju od uobičajenih epoksidnih masa, lakše i brže se nanosi, a površine se nakon fugiranja jednostavnije čiste. Po završetku fugiranja korišten je KERAPOXY CLEANER, specijalno sredstvo za uklanjanje tragova i mrlja epoksidnih masa za fugiranje. Sve dilatacije zabrtvljene su čistom silikonskom masom MAPESIL AC, otpornom na plijesni, uz prethodnu ugradnju MAPEFOAM trake i temeljnog premaza PRIMER FD.

Slika bazena nakon izvedenih radova

TEHNIČKI PODACI

  • Gradski bazeni Đakovo, Đakovo
  • Vrijeme izgradnje: kraj 80-ih godina
  • Vrijeme izvođenja radova: 2019. godine
  • Investitor: Univerzal d.o.o., Đakovo
  • Glavni izvođač radova: Tehnocolor d.o.o., Đakovo
  • Voditelj radova: Berislav Vidaković
  • Mapei koordinatori: Bojan Mrković, Nenad Špigl, Severin Čamdžić

PROIZVODI MAPEI

  • Priprema podloge: Idrostop Soft, Planicrete, Stabilcem, Topcem, Ultrabond MS Rapid
  • Hidroizolacija školjke bazena: Mapeband Easy, Mapeband Easy manžete i kutni elementi, Mapelastic
  • Polaganje klinker pločica: Keraflex, Kerapoxy CQ, Kerapoxy Cleaner, Mapesil AC, Primer FD

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi