47.000 fasadnih rombova PREFA u četiri različite boje mijenjaju, inače jednostavnu stambenu zgradu poznatog francuskog arhitekta, u sasvim novi vizualni doživljaj. „Kuća zmija", s prelijepim pročeljem „pitona" fascinantan je odmor za oči u inače arhitektonsko pragmatičnom dizajnu nove gradske četvrti Grenobla.

Studio za arhitekturu, planiranje i dizajn poznatog francuskog arhitekta Edouard François – koji je međunarodni član FISH (Kraljevski institut britanskih arhitekata) u Londonu, gotovo je 20 godina sa svojim ostvarenjima stalni dio izložbe u „Centre Georges Pompidou" – koja je upravo proslavila svoju 30. godišnjicu postojanja.

Arhitektonski ekscentrik i inicijator trenda održivosti voli kreativnu igru ​​s pročeljem.

Specijalist ekstravagancije

Izvanredni projekti Françoisa uvijek i svugdje se mogu prepoznati na prvi pogled. Njegova legendarna „The Building That Grows", zgrada koja raste u Montpellieru, „Tower Flower", koji je postao vrt i hotel „Fouquet’s Barrière Hotel" u Parizu (2006) mjesta su hodočašća za arhitekte usmjerene na održivu, ​​zelenu gradnju. S "Le Pythonom", François je obogatio svoj ekstravagantni rad s još jednom spektakularnom zgradom.

Netipično u tipičnoj novogradnji

Christian de Portzamparc, voditelj projekta i prostorni planer, imao je vlastiti prikaz kriterija u Presqu’île de Grenobleu. "Imao je viziju ikone, središnje zgrade u neodvojivom, pretežno sivom području novogradnje", opisuje François kao zadanu zadaću.

"Bilo je vrlo teško premjestiti zgradu u kontekst u kojem bi trebala trajati." Forma i izvedba objekta kao takvi vrlo su jednostavni. Dizajn je izvanredan zbog fasadnog materijala koji omekšava robusni oblik.

"On bi trebao djelovati kao kamuflaža u vojsci", kaže François.

Naglašeno prikrivena

Pomislili su na zmiju jer grafički obrisi zmijske kože otežavaju definirati vlastiti oblik. Oblik ljuski djeluje kao kamuflaža, što uzrokuje „nestanak" uglova i rubova. Arhitektu je kao dizajn za nacrt pročelje služio je dizajnerski ruksak sa zmijskim uzorkom. Uzorak je skeniran i povećan u odgovarajućoj mjeri.

"Lako je bilo pretvoriti ljuske u fasadne rombove", kaže François. „Prvi dojam, probne, ispitne površine bio je genijalan. Svi ružni uglovi i rubovi, veliki prozori i istaknuti balkoni nestaju u pitonskom uzorku."

Materijal u arhitekturi

"U susjedstvu ima mnogo kuća uobičajenih boja. Htio sam pravi objekt s pravim materijalom", rekao je François.

Prefa fasadni rombovi bili su savršeni za ovo. Odabrali smo antracit i srebrnu boju i dodali dvije međunijanse – svijetlo sivu i natur aluminij.

Cilj PREFA rombova je koristiti industrijski proizveden i dugi niz godina postojan proizvod koji ne zahtijeva puno održavanja i podnosi različite izazove i naprezanja glede visine fasade, uz to rombovi su imali i druge prednosti.

Budući da se u području Grenobla pojavljuju male seizmičke aktivnosti, stabilnost i sigurno postavljanje bili su važan preduvjet.

Stručnjak za fasade u lovu na zmije

„Srećom, naišli smo na tvrtku PREFA i odmah smo bili impresionirani velikim brojem različitih ploča i boja", kaže stručnjak odgovoran za fasade Patrick Gaida predstavnik tvrtke ACEM iz Saint Martin d’Heresu, koji je provodio projekt.

Volumen ventilacije pročelja zgrade od armiranog betona s uzorkom pitona bio je ogroman. Na 1500 kvadratnih metara fasade postavio je oko 47.000 PREFA fasadnih rombova 20 × 20. U izradi završnih detalja sudjelovali su PREFA instruktori za montažu. Ti detalji su lukavo izvedeni. „Od arhitekta, smo dobili točnu skicu zmijske kože, koji smo morali realizirati, uz detaljne informacije gdje se nalazi pojedini fasadni elementi", prisjeća se Gaida.

Romb po romb je fiksiran kako bi se postigao učinak sjaja zmijske kože. Dakle, na svakom i najmanjem dijelu označeni su odgovarajući broj i boja ( P.10 antracit, P.10 svijetlo siva, natur i metalik srebrna), što je pomoglo u izuzetno preciznom ostvarenju plana na pročelju.

Lijepa referenca za fasadera

Razlog zašto su arhitekt François i fasader Gaiden dali prednost proizvodima tvrtke PREFA, ne leži samo u savršenoj kombinaciji pravilnih oblika i odgovarajućih boja fasadnog romba. Dodatne pogodnosti su činili postojanost boja, aluminija visoke kvalitete, koji ne zahtijeva puno održavanja i dokazano znanje tvrtke PREFA.

„Prvi put smo radili s PREFA rombovima i bili smo znatiželjni i napeti u iščekivanju konačnog rezultata. To je najbolji izbor, a zgrada će izgledati za 20 godina nepromijenjeno spektakularno", kaže iskusni fasader i dodaje: "Napravio sam Pythona u Grenoblu. Ovo je lijepa i iznimna referenca."

Kulturno-kultni objekt

Le Python u Presqu’île de Grenoble je kultni arhitektonski objekt, koji se kao elegantna, izuzetna i jedinstvena zgrada primjećuje iz daleka. Originalnost predstavlja hrabru, modernu arhitektu i kulturu gradnje.

"Upravo je ovo trebalo novoj četvrti. Ako smo u ovoj četvrti inovativni za očekivati je da će se i drugo građevine integrirati", zaključuje zadovoljno inicijator trendova Francois.

PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
Internet adresa

Dostava na području cijele Hrvatske. Za ostale zemlje po dogovoru.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi