Spremate li se na radove renovacije ili na preuređenje doma i okućnice vjerojatno imate dileme oko odabira ograde. Odluka nije jednostavna jer se na tržištu nalazi širok izbor raznih vrsta ograda i materijala. Ograda će vizualno podići čitav prostor i može se reći da je ogledalo vašeg doma zbog čega prilikom odabira nemojte razmišljati samo o funkcionalnosti, već i o estetici.

Vrste ograda

Na tržištu se mogu naći kovane ograde, panel ograde, zidane ograde, plastične ograde, željezne ograde za dvorišta, klizne ograde, inoks ograde, staklene ograde, plastificirane ograde, drvene… Zanima li vas najviše povoljna cijena idealan su odabir plastične (PVC) ograde. Osim cijene ova vrsta ograde omiljena je zbog jednostavnog održavanja, otporna je na utjecaj UV zraka i ne zahtijeva bojanje. Po povoljnim cijenama se mogu naći i metalne i drvene ograde, no njih treba neprestano održavati što uključuje dodatni trošak. Pristupačne cijene karakteristika su i panelnih ograda koje imaju široku primjenu, od ograđivanja stambenih objekata i raznih institucija do ograđivanja gospodarskih i industrijskih objekata. Panelne ograde mogu se izraditi po mjeri i prema vašim željama.

Ako vam je na prvom mjestu sigurnost vašeg objekta i obitelji rješenje su visoke zidane ograde. Osim za dvorište, zidane ograde koriste se za terase ili balkone. Čvrste su, estetski se mogu uklopiti uz gotovo svaki stil i pružaju zaštitu od neželjenih pogleda.

Uz panelne ograde za estetiku i dekoraciju doma najčešće se biraju kovane i inox ograde. Na primjer, tržište nudi zanimljive dekorativne elemente za kovane ograde (cvjetovi, listovi…). Elementi za kovane ograde uglavnom uključuju ponudu kovanih šiljaka, kugli, ukrasnih pločica, stupova, kovanih ukrasnih panela i vertikala, kutija za bravu, kvake i slično. U modernim interijerima popularno je korištenje staklenih ograda koje daju sjajan vizualni efekt. Često se koriste u kombinaciji s inoxom, a prikladne su za postavljanje u interijeru i eksterijeru kako stambenih tako i poslovnih objekata.

Ograde za stepenice

Odabir ograde za stepenice jednako je bitan kao i odabir dvorišne ograde. Lijepa i zanimljiva ograda prostoru može dati sasvim drugačiji štih. Za stubišta se većinom biraju metalne, inox i kovane ograde, ponekad i staklo, no mana ovog materijala je visoka cijena.

Ograde za dvorišta – metalne

Metal je materijal koji se najčešće koristi za postavljanje ograde. Omiljen je zbog izdržljivosti i dugog vijeka trajanja. Metalne ograde imaju prvenstveno zaštitnu funkciju, jednostavno se postavljaju i većinom se koriste u eksterijeru, kao dvorišna, balkonska ili stubišna ograda.

Vrtne ograde

Postavljanje vrtnih ograda je nužno ako želite spriječiti dolazak neželjenih gostiju, životinja, imati što veću privatnost ili estetski podići prostor. Za vrtne ograde se najviše koriste panelni sistemi i žičana ograda. Kupnja žičane ograde je najjeftinija opcija, a dobit ćete učinkovito rješenje za zaštitu svog posjeda. Na vama je da odlučite želite li da je vaša vrtna ograda samo funkcionalna ili i ukrasna.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi