Ogledalo u tako karakterističnom prostoru kao što je hodnik odmah se s njim povezuje. Međutim, prva asocijacija obično je funkcionalna svrha ovog nužnog dijela opreme. U ogledalu se pregledavamo pri izlasku iz kuće, dolazeći gosti također često se osvrću ka njemu. Zato je obično veliko, kako bismo mogli vidjeti cijelu siluetu. Visoko, pravokutno ogledalo u hodniku obično je najčešće viđeno rješenje u tom prostoru.

No, mora li samo funkcionalni aspekt igrati glavnu ulogu? Hodnik je zapravo vrsta posjetnice cijele kuće ili stana. To je prostor koji prvi vide gosti i druge ulazeće osobe. Stoga je dekoru i njegovim elementima vrijedno posvetiti jednaku pažnju kao i prostorijama koje su naizgled reprezentativnije poput dnevnog boravka. Ne ograničavati se samo na tradicionalnu upotrebu ogledala kao praktičnog dodatka.

Praktičan element uređenja?

Naravno, poznato je da ogledala mogu donekle poboljšati proporcije prostorije. Optički ih mogu povećati, podići ili proširiti. To može biti vrlo korisno jer je hodnik često mali prostor, ponekad čak i bez prozora, posebno u malim stanovima. U takvim slučajevima važno je također paziti na adekvatno osvjetljenje, jer ogledala reflektirajući svjetlost mogu malo osvijetliti prostorije. Čine ih svjetlijima i prostranijima. Također se može dodatno koristiti modele s LED osvjetljenjem, što posebno može impresionirati.

Polukružno ogledalo iz dva dijela u okviru sa pozadinskim osvjetljenjem - DOPPIO SA LED OKVIROM [fot. ALFARAM]

Ali – kada je u pitanju izgled. To je nešto što se ponekad može zaboraviti ako se fokusirate samo na navedene praktične aspekte. Međutim, zahvaljujući modernim tehnologijama i današnjem dizajnu, ogledala više ne ispunjavaju samo funkcionalnu ulogu. Postaju važan element uređenja interijera i dekoracije. Stoga, prilikom odabira, bilo da se odlučujete za zidno ogledalo, samostojeće ogledalo ili ogledalo s okvirom ili bez njega, važno je uzeti u obzir estetske i dekorativne karakteristike. Treba ih prilagoditi stilu uređenja, cjelokupnom uređenju prostorije i preostalom namještaju. Imajući na umu da ogledalo u hodniku ne mora biti samo dosadan i praktičan dodatak.

U okviru ili bez njega?

Kako koristiti ogledala u uređenju interijera? U modernim aranžmanima često se naglašava minimalizam, birajući vrlo jednostavan okvir ili čak preskačući okvir u potpunosti. U takvim slučajevima također se može paziti na dekorativni aspekt. Dovoljno je eksperimentirati s oblikom ili odgovarajućim osvjetljenjem ili LED osvjetljenjem površine ogledala. Igra svjetla i sjene, bilo da dolazi od prirodne ili umjetne svjetlosti, može biti vrlo zanimljiv i efektan element u interijeru. Može istaknuti i naglasiti prostor, dajući mu dubinu i dekorativni karakter. Pravilno usmjereno svjetlo prema površini ogledala stvara dodatni dekorativni efekt, stvarajući različite teksture i refleksije oko sebe. Prostor odmah dobiva sjaj i zanimljiv karakter.

Stavimo naglasak na okvire

Kada govorimo o dekorativnom aspektu, ne možemo zanemariti ulogu ogledala u okvirima, a posebno samih okvira. Mogu biti minimalistički ili više ili manje ukrašeni i bogati oblikom. Ovaj prividni dodatak stvara mnogo mogućnosti za uređenje. Baš ti elementi oblikuju prostor i daju mu jedinstven karakter. Lijepi okviri za ogledala mogu sami po sebi biti vrlo dekorativni, istovremeno pružajući stilski i efektni završni dodir cijelom uređenju. Okvire možemo prilagoditi stilu uređenja hodnika u izgledu, obliku, formi i boji. Prilagoditi karakteru prostorije i drugim elementima koji se nalaze u prostoru, čak i ako ih nema previše. Najbolje je kada su namještaj, okviri za ogledala, ukrasi i dodaci u skladnoj cjelini. Iako uz određene vještine i maštu, ove elemente možemo birati ne samo suzdržano, već i s većim kontrastom.

A što kažete na šipke?

Ako tražimo rješenje između minimalizma i raskoši, možemo razmotriti kompromis u obliku ogledala sa šipkama, koje su sve popularnije. Šipke su dekorativni elementi na površini ogledala različitih boja, oblika i rasporeda. Možete birati između jednostavnijih i nježnijih oblika ili bogatijih uzoraka, uključujući geometrijske figure ili asimetrične rasporede, pa sve do vrlo originalnih uzoraka.

Poluovalno ogledalo s vrhovima u potkrovnom MDF okviru - ARO [fot. ALFARAM]

Velika prostorija

Ako je hodnik velik i svijetao prostor s prozorom, izbor ogledala je mnogo slobodniji i nudi više mogućnosti. Može biti zidno ogledalo ili efektno samostojeće. Može biti centralna točka na zidu koja privlači pažnju. U velikoj prostoriji vrijedi eksperimentirati ne samo s igrom svjetla i sjene, već i s onim što se odražava u ogledalu, ističući odabrane elemente. Biljke u loncima, razni ukrasi ili slike dobivaju potpuno novu okolinu, postajući dodatne ukrase. Pomicanjem ili mijenjanjem onoga što se odražava, možete brzo i jednostavno promijeniti aranžman i karakter interijera.

Ogledalo u crnom okviru s pozadinskim osvjetljenjem - 1503 LED III [fot. ALFARAM]

Mali hodnik - zidno ogledalo

Često je hodnik mali ili uski, ponekad je to samo mali prolaz bez prozora. Najpraktičnije rješenje za male prostore čini se da je zidno ogledalo koje je što je moguće veće. To može malo korigirati i vizualno proširiti prostor. Važno je da se u ogledalu ne odražava nered i pretrpanost stvarima i elementima koji bi zagušili prostor. Ako je moguće, čak možete objesiti dva ogledala jedno nasuprot drugom, što će vizualno proširiti prostor. Pravilno osvjetljenje sa strane ogledala dodatno će ga osvijetliti. Ako postoji prozor, ogledalo obješeno pored ili nasuprot njega, reflektirajući prirodno svjetlo, optički će proširiti ili produljiti prostor.

Set od dva ogledala s lacobelom nepravilnog oblika - SECCO [fot. ALFARAM]

Ogledala za hodnik - koje odabrati?

Postoji mnogo opcija prilikom odabira ogledala za hodnik: zidno viseće ogledalo, samostojeće ogledalo, standardno ili po mjeri, okruglo, pravokutno ili kvadratno ogledalo, veliko ogledalo ili nekoliko različitih veličina. Izbor ogledala za hodnik može biti vrlo raznolik i ovisi o veličini prostorije, njenom rasporedu, stilu uređenja koji je primijenjen te ostalim elementima namještaja i dekoracije u interijeru.

Bez obzira na izbor, važno je iskoristiti mogućnosti koje ovaj dekorativni element nudi i cijeniti ih.

Ogledala za hodnik od Alfaram.hr

Ogledala su dostupna u građevinskim trgovinama i na internetu. Međutim, često su to masovni proizvodi koji nisu previše originalni. Drugačija je situacija u specijaliziranim trgovinama, uključujući i online trgovine. Takva nekonvencionalna ponuda nudi tvrtka Alfaram, koja se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih ogledala. Ističu se izvanrednom estetikom i originalnim dizajnom. Mogu se jednostavno kupiti u vrlo preglednoj online trgovini www.alfaram.hr, gdje je asortiman podijeljen na kategorije i potkategorije.

Stručnjaci iz ove tvrtke imaju na umu da način uređenja prostora ima veliki utjecaj na estetiku i osjećaj ljepote. Također, svjesni su da su ogledala jedan od ključnih elemenata uređenja prostora. Stručnjaci iz Alfaram.hr uvijek su u koraku s najnovijim modnim trendovima te redovito ažuriraju svoju ponudu. Pažljivo slušaju potrebe svojih klijenata i uzimaju ih u obzir prilikom dizajniranja ogledala. Zahvaljujući tome, proizvodi ove marke ispunjavaju čak i najveće i najzahtjevnije potrebe.

Raznovrsna ponuda i velik izbor

Ponuda tvrtke Alfaram.hr obuhvaća širok spektar ogledala za svaku sobu i svrhu. Ističu se prekrasnim stilom i izvanrednim dizajnom. Možete pronaći nešto za svaki stil, od modernog i minimalističkog do glamura.

U ponudi su dekorativna ogledala različitih veličina i oblika, stojeća i zidna, sa šipkama, LED osvjetljenjem i ogledala u okvirima. Imaju različite forme, dodatke i ukrase u različitim bojama i uzorcima. Dostupni su moderni ili jednostavniji modeli, skromniji ili bogato ukrašeni. Dodatna prednost je mogućnost naručivanja ogledala po mjeri u bilo kojem obliku, koje tvrtka izrađuje prema individualnom zahtjevu.

Kvaliteta u dobroj cijeni

Također je važno napomenuti da su ploče ogledala tvrtke Alfaram.hr izrađene od visokokvalitetnih sirovina koje ne sadrže olovo i bakar. Zbog toga je refleksija i boje u ogledalu vjernije, jer je ploča prozirnija. Također ne propušta svjetlost LED dioda, što rezultira boljim izgledom.

Također je važno spomenuti da unatoč visokoj kvaliteti, ogledala Alfaram imaju pristupačne, konkurentne cijene. Tvrtka se brine o vašem ogledalu nudeći sigurnu i besplatnu dostavu vlastitim prijevozom, što omogućuje provjeru pošiljke prilikom dostave. Također, tvrtka vodi brigu o okolišu koristeći minimalnu količinu spužvi i streč folije za pakiranje, čime smanjuje onečišćenje okoliša.

Sponzorirani članak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi