Vodovodne instalacije treba redovito održavati. Imate li problem s napuklim cijevima nužno ih je što prije zamijeniti. Privremeno rješenje je da cijevi zabrtvite. Nabavite komad plastične cijevi koji je sa svake strane pet centimetara duži od pukotine. Prorežite komad po njegovoj dužini, obavijte njime napuknutu cijev i učvrstite je vrpcom.

Postoji još jedan način popravka cijevi koje propuštaju. Najprije zatvorite glavni ventil i otvorite sve slavine s ciljem da se dovodne cijevi isprazne. Potreban vam je brusni papir kako biste njime obradili površinu cijevi. Vodite računa o tome da površina bude u potpunosti suha. Na pukotinu treba nanijeti smolu, u kombinaciji sa sredstvom za stvrdnjavanje. Na to se zatim stavlja ljepljiva vrpca koju je potrebno par puta premazati ljepilom. Prije nego što voda krene opet teći smola se treba dobro osušiti, odnosno stvrdnuti.

U mnogim kućanstvima često se javlja problem kapanja vode iz slavine. Nemojte ignorirati kapanje vode iz slavine jer se voda nepotrebno troši, svaki dan ćete potrošiti na desetke litara vode. Radi li se o toploj vodi troši se dodatna energija i novac. Ako iz slavine kapa voda najvjerojatnije joj treba nova zaptivna guma, osim ako je riječ o modernijem modelu slavine. Crna sintetička zaptivna guma prikladna je za slavine s hladnom i toplom vodom. Ako ne pogodite pravu veličinu možete obrezati gumenu zaptivku. Postupak mijenjanja zaptivne gume je sljedeći: Zatvorite ventil za kontrolu dotoka vode, otvorite slavinu te pričekajte da voda prestane teći; Vijak koji se nalazi na vrhu slavine odvrtite kako biste oslobodili rukohvat. Ima li slavina plastični pokrov podignite obojenu pločicu u sredini kako bi došli do vijka; Slijedi odvrtanje kućišta ili vađenje plastičnog pokrova. Bude li zapinjao prelijte ga vrućom vodom, zamotajte u krpu te probajte odvrnuti francuskim ključem. Uzmite kombinirke i njima čvrsto prihvatite slavinu kako je ne biste odvrnuli cijelu. Nakon toga odvrnite maticu ventila; Pladanj maknite iz slavine, maticu koja drži zaptivnu gumu odvrnite i staru gumicu zamijenite s novom; Vratite sve dijelove na pripadajuća mjesta, otvorite glavni ventil za dotok vode i otvorite slavinu. Kako bi u cijevima spriječili nastajanje „zračnog čepa" putite vodu da teče.

Kapanje slavine najčešće se rješava promjenom brtve ili kartuše. Popravak ovisi o vrsti slavine koju imate. Na primjer, radi li se o starijem tipu slavine protok vode kontrolira se okretanjem rukohvata slavine čime se okreće vreteno kojim se zateže i otpušta pritisak brtve na dosjed. Kod modernijih modela slavina za otvaranje ili zatvaranje dotjecanja vode treba okrenuti vreteno za četvrtinu kruga. Kod takvih slavina se vodeni protok kontrolira pomicanjem keramičkih pločica u kartuši.

Savjetujemo da svaki kvar ili mogućnost kvara vezan uz vodovodne instalacije riješite čim prije, po mogućnosti ne sami već uz pomoć stručnjaka.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi