Metalna dvorišna vrata karakteriziraju kvaliteta i dugovječnost. Pojavi li se kod ovakvih vrata kvar to je najčešće šarka koja je popustila ili klin u stupu od opeke.

Kod popravka šarke treba podići vrata i skinuti šarke sa stupa. Zatim je potrebno tući po žbuci, a to možete čekićem ili dlijetom za obradu kamena. Nakon što proširite rupe za šarke u njih četkicom nanesite polivinilacetatno ljepilo i vratite šarke. Prije nego što krenete zidati, zidarskom žbukom primite dvorišna vrata u pravom položaju na šarkama kako biste provjerili njihov položaj.

Šarke treba poduprijeti drvenim podupiračima dok se žbuka ne stvrdne. Posvetite se hrđi jer u slučaju oštećene boje može nagristi metal. Zato svu hrđu uklonite sa žičanom četkom i brusnim papirom. Mjesta s kojih ste maknuli hrđu namažite zaštitnim sredstvom protiv hrđe. Zatim obojite sve površine metala koje su teško dostupno. To možete kistom ili raspršivačem za boju. Savjetuje se nanošenje nekoliko tankih slojeva jer bi s jednim debljim slojem moglo doći do curenja boje.

Mnogu šarke i zasune na dvorišnim vratima podmazuju s uljem, no bolje je to učiniti s mašću jer ulje prebrzo ishlapi.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi