Načini održavanja tkanina ovise o materijalu, no posebno pažljiv treba biti s čipkom. Ako pranju ovog materijala ne pristupite posebno nježno mogli biste ga oštetiti. Već samo trljanje ili žmikanje tkanine može za posljedicu imati nastanak rupa.

Imate li male odjevne predmete od čipke, na primjer, rukavice, možete ih oprati u posudi koju do pola napunite vodom i sapunom. Zatvorite posudu i lagano ju tresite, a zatim predmet isperite u čistoj i toploj vodi. Isti postupak može se napraviti i s malo većim odjevnim predmetima od čipke, primjerice, maramama. Pritom vodite računa o tome da temperatura vode za pranje i ispiranje bude jednaka.

Kada perete veće predmete od čipke njih je nakon pranja potrebno dobro razvući i pustiti da se osuše tako da budu ravno položeni. Imate li tkaninu do čipke koja zahtijeva peglanje činite to tako da odjeću okrenete naopako. Radi li se o starom i dodatno osjetljivom predmetu stavite preko njega komad gaze ili tankog papira te peglate hladnom peglom.

Kod čišćenja zavjesa i stolnjaka od čipke preporučuje se da ih najprije složite u četverokut. Stavite ih preko noću u toplu vodu i sapunicu. Idući dan iz zavjesa ili stolnjaka istisnite vodu i raširite ih kako bi se što prije osušili. Ako se bojite da ćete pranjem ili čišćenjem oštetiti tkaninu od čipke možete je odnijeti u kemijsku čistionicu.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi