Poznato je da boje mogu utjecati na dojam prostorije, no jednako velik utjecaj imaju i uzorci. Primjerice, želite li da u prostoriji vlada osjećaj mira i sklada to ćete postići cvjetnim uzorcima. Proljetne boje učinit će prostoriju svjetlijom i ugodnijom za boravak, a velike grane ili kitice cvijeća otvorit će prostor i on će djelovati višim nego što je.

Želite li da u prostoriji vlada poticajna atmosfera idealni su geometrijski uzorci. Oni su uvijek u trendu, a najviše se primjenjuju u kupaonicama. Bilo bi idealno da se tok linija ovakvih uzoraka podudara s ostalim okomitim i vodoravnim linijama, primjerice, od pločica ili zastora. Odlični, ali pomalo neobični uzorci za zidove mogu biti kolaži od stranica iz novina, raznih magazina, kataloga i drugih tiskanih materijala. Kolaž uzorci idealni su za dječje sobe ili kupaonice.

S uzorcima na zidovima mogu se postići razni trikovi, s okomitim linijama prostorija će djelovati viša, a vodoravne će ju optički produžiti. No, imajte na umu i da će okomite pruge istaknuti neravne kutove, a ako su stropovi zaobljeni pokušajte izbjeći vodoravne uzorke. Ne možete pogriješiti ako na problematična mjesta na zidovima stavite sitne uzorke.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi