Sredinom travnja u Novalji na Pagu otvoren je Kulturni centar Gozdenica namijenjen širokom krugu korisnika. Prostor je izrazito polivalentan kako bi se jednostavnom transformacijom mogao prilagoditi različitim potrebama, a svi prostori centra prilagođeni su osobama s invaliditetom i teškoćama u kretanju.

Zgrada kulturnog centra organizirana je na dvije etaže – javni sadržaji smješteni su u prizemlju, a uredi kulturnog centra i prostori udruga koje djeluju u gradu na prvom su katu. U prizemlju zgrade nalazi se polivalentna dvorana, ulazni hodnik s izložbenim prostorom i šankom te prateći prostori – garderoba, sanitarije i spremište. Odjel tehnike Mapei Croatia tijekom izgradnje ovog zdanja svim sudionicima u gradnji pružao je tehničku podršku u svim fazama izvođenja radova.

Hidroizolacija za zaštitu konstrukcije

Nakon provjere zbijenosti temeljnog tla pristupilo se izvođenju podložnog sloja betona u debljini 10 cm, odgovarajuće savojne čvrstoće i v/c faktora. Na podložni sloj betona položen je netkani polipropilenski geotekstil POLYDREN PP 300, težine 300 g/m2, koji ima ulogu kompenzacije opterećenja i zaštite narednog sloja sintetičke membrane od eventualnih nepravilnosti i pogrešaka podloge.

Na polipropilenski geotekstil zatim je slobodno položena hidroizolacijska PVC membrana MAPEPLAN UG 20. Spojevi membrana vareni su vrućim zrakom samohodnim i ručnim strojevima za varenje, ovisno o položaju sintetičke membrane. Hidroizolacijska membrana MAPEPLAN UG 20 na vertikalnim dijelovima konstrukcije uzdignuta je do visine 0,5 m iznad visine kote vanjskog terena gdje je zavarena na fiksirani laminirani MAPEPLAN PVC P lim, dok su detalji zabrtvljeni MAPESIL-om AC.

Nanošenje hidroizolacijskog sustava AQUAFLEX ROOOF PLUS

Sustav je na horizontalnoj površini dodatno zaštićen slojem geotekstila POLYDREN PP 300 na koji je postavljen zaštitni sloj betona, a kasnije i armiranobetonska podna ploča dvostruko armirana sukladno reznim silama kritične kombinacije statičkog proračuna. Vertikalni dijelovi objekta dodatno su toplinski izolirani pločama od ekstrudiranog polistirena te zaštićeni čepastom folijom od ekstrudiranog polietilena (HDPE) – POLYFOND KIT.

Hidroizolacija krova

Toplinsko-hidroizolacijski sustav za zaštitu AB konstrukcije krova činili su plastomerna parna brana POLYVAP RADONSHIELD, koja je zavarena točkasto i međusobno na spojevima, te POLYDREN PP 300, razdjelni sloj geotekstila položen na parnu branu. Uslijedilo je izvođenje toplinske hidroizolacije od ekstrudiranog polistirena nakon čega je izveden sustav sekundarne hidroizolacije kompenzacijskim slojem geotekstila POLYDREN PP 300, na koji je slobodno položena sintetička membrana MAPEPLAN B 15 u debljini 1,5 mm.

Membrana se spajala vrućim zrakom uz maksimalno poštivanje debljine zavara te svakodnevnu izradu probnog vara i testiranja razornom metodom. Za čišćenje spojeva prije zavarivanja membrane korišteno je specijalno sredstvo za čišćenje MAPEPLAN CLEANER. Membrana je na atici zavarena na fiksirani laminirani MAPEPLAN PVC P lim te dodatno zabrtvljena visokofleksibilnom masom na bazi silana MAPEFLEX MS 45. Svi detalji obrađeni su neojačanom folijom MAPEPLAN D.

Nakon brušenja parketa uslijedilo je ujednačavanje i zapunjavanje fuga mješavinom fine prašine hrastovog parketa i laka za kitanje ULTRACOAT BINDER

Izvedba „hladnog krova“

Uslijedilo je polaganje kompenzacijskog, razdjelnog sloja netkanog polipropilenskog geotekstila POLYDREN PP 500 na koji je potom izveden sloj estriha. Bilo je važno izvesti radne dilatacije u estrihu kako bi mu se uslijed skupljanja i širenja omogućio rad bez pojave deformacija.

Sustav je završen hidroizolacijskom, poliuretanskom, visokoelastičnom, UV stabilnom membranom AQUAFLEX ROOF PLUS, s armirajućim slojem netkane polipropilenske tkanine MAPETEX 50 koja je položena u prvi sloj sustava. AQUAFLEX ROOF PLUS je posebno formulirana verzija primarne hidroizolacije s visokim indeksom solarne refleksije (SRI) 107 koja omogućuje izvedbu „hladnog krova“, odnosno krova sa svijetlom podlogom koja sprečava pojavu „toplinskog otoka“ i znatno smanjuje temperaturu podloge, čime se osigurava ugodniji boravak u prostoru.

Uredi centra osmišljeni su za prostore udruga

Dugotrajno dekorativno rješenje za podove

Uredi KC Gozdenica, kao i prostorije udruga koje djeluju u Novalji, zahtijevali su dekorativan, ali, prije svega dugotrajan podni sustav. Kao rješenje odabran je Mapefloor System 33, razreda protukliznosti R9, ukupne debljine 3 mm u projektom predviđenoj boji.

Na armiranobetonsku međukatnu konstrukciju položen je razdjelni sloj PE folije na koju je položena toplinska izolacija od ekspandiranog polistirena u odgovarajućoj debljini. Uslijedilo je izvođenje estriha propisane recepture i optimalnog v/c faktora uz upotrebu superplastifikatora ojačanog polimernim vlaknima. Nakon sazrijevanja i izvođenja kontrolnih ispitivanja, kako bi se provjeri- le vlačna i tlačna čvrstoća estriha uz zadovoljavanje normom predviđenih vrijednosti, pristupilo se izvođenju sustava Mapefloor System 33.

Uredi centra osmišljeni su za prostore udruga

Priprema podloge

Podloga je pripremljena dijamantnim brušenjem kako bi se odstranili svi nevezani dijelovi kao i mogući zaostaci cementne skramice koji bi negativno utjecali na prionjivost narednih slojeva sustava. Uslijedilo je nanošenje dvokomponentnog temeljnog premaza PRIMER SN koji je još svjež posut kvarcnim pijeskom do punog zasićenja.

Sljedeći je dan višak kvarcnog pijeska usisan kako bi se osigurala besprijekorna veza idućih slojeva te je započeta izrada nosivog sloja sustava. Nosivi sloj sastojao se od dvokomponentne epoksidne smole MAPEFLOOR I 300 SL u potpunosti bez nonil-fenola koji je učestao u ovakvim vrstama smola, a izuzetno je štetan za zdravlje podopolagača.

MAPEFLOOR I 300 SL u pravilnom je omjeru pomiješan s pastom MAPECOLOR PASTE u odgovarajućem RAL-u. Uslijedilo je izvođenje nosivog sloja ukupne debljine 3 mm bez miješanja s kvarcnim pijeskom te odzračivanje u dva okomita smjera korištenjem ježastog valjka.

Nakon sušenja urezivanjem su obilježene radne dilatacije u estrihu kako bi se omogućio rad sustava sukladno koeficijentu linearnog rastezanja te očekivanim temperaturnim razlikama u prostoru. Radne dilatacije zapunjene su poliuretanskom, visokodeformabilnom masom niskog modula elastičnosti MAPEFLEX PU 45 FT. Mapefloor System 33 završno je zaštićen poliuretanskim lakom na vodenoj bazi MAPEFLOOR FINISH 58 W.

Polivalentna dvorana prilagođena je različitim događanjima

Provjereni sustavi za dugotrajnost parketnih obloga

U dijelu polivalentne dvorane u prizemlju centra projektom je definiran hrastov kant parket, specifične gustoće 650 kg/m3, dimenzija 300 x 20 x 2,1 mm, idealan za prostore s intenzivnim pješačkim prometom. Nakon sazrijevanja estriha, a prije polaganja parketa, CM uređajem, odnosno karbidnom metodom ispitana je zaostala vlaga u estrihu.

Vrijednost zaostale vlage bila je ispod 2 %, čime su ispunjeni parametri za polaganje parketa. Na podlogu je potom nanesen temeljni poliuretanski premaz ECO PRIM PU 1K kako bi se parketni sustav povezao s podlogom. Zbog svog niskoviskoznog karaktera premaz je penetrirao i u najsitnije pore estriha te stvorio idealnu vezu podloge i ljepila.

Za polaganje masivnog hrastovog parketa uzorka riblje kosti korišteno je trajnoelastično, poliuretansko, visokodeformabilno ljepilo ULTRABOND P990 1K. Nakon brušenja parketa uslijedilo je ujednačavanje i zapunjavanje fuga te ostalih sitnih nepravilnosti mješavinom fine prašine hrastovog parketa i laka za kitanje ULTRACOAT BINDER.

Parketi su lakirani jednokomponentnim poliuretanskim temeljnim lakom na vodenoj bazi ULTRACOAT UNIVERSAL BASE. Nakon što se temeljni lak osušio, površina parketa prebrušena je strojem za poliranje. Na parket je u dva sloja završno nanesen dvokomponentni poliuretanski lak na vodenoj bazi – ULTRACOAT HT 2K, sjaja 60 glossa, namijenjen intenzivnom pješačkom prometu. 

 

TEHNIČKI PODACI

 • Kulturni Centar Gozdenica, Novalja Godina izgradnje: 2021. godine
 • Vrijeme izvođenja radova: 2020. – 2021. godine
 • Investitor: Grad Novalja
 • Projektant: Jurcon projekt d.o.o., Zagreb
 • Glavni izvođač radova: Kameni zid d.o.o., Drniš
 • Voditelj gradilišta: Ivan Baljkas, ing.
 • Nadzor: Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva, Neven Šestan, dipl. ing. građ.
 • Mapei distributer: AB Keramika, Dubrovnik; Petrić Gradnja d.o.o., Zadar
 • Mapei koordinator: Antonijo Jukić, mag. ing. aedif.

PROIZVODI MAPEI

 • Hidroizolacija konstrukcije: Polydren PP 300, Mapeplan UG 20, Mapeplan PVC P lim, Polyfond Kit Hidroizolacija krova: Polyvap Radonshield, Polydren PP 300, Mapeplan B 15, Mapeplan Cleaner, Mapeplan PVC P, Mapeflex MS 45, Mapeplan D Izvedba „hladnog“ krova: Polydren PP 500, Aquaflex Roof Plus, Mapetex 50 Izvođenju sustava
 • Mapefloor System 33: Mapefloor I 300 SL, Mapecolor Paste, Mapeflex PU 45 FT, Mapefloor Finish 58 W
 • Polaganje parketa: Eco Prim PU 1K, Ultrabond P990 1K, Ultracoat Binder, Ultracoat Universal Base, Ultracoat HT 2K

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

 

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi