Površina ravnog krova može koristiti različitim namjenama i na različite načine obogatiti život u zgradama na kojima je takav krov izveden. Na njemu možemo formirati igralište, parkiralište ili zelenu oazu pod suncem, što je posebno dobrodošlo u urbanim naseljima gdje uporabni prostor predstavlja dodatnu vrijednost.

Ravni su krovovi jednako izloženi ekstremnoj hladnoći, kao i visokim temperaturama, stoga danas sustavi obrnutih ravnih krovova dobivaju sve više na značaju, jer njihova kvalitetna izvedba, za razliku od klasičnih ravnih krovova, gdje je hidroizolacija izravno izložena atmosferilijama, čuva vitalne slojeve ravnog krova i osigurava njihovu dugotrajnost i zaštitu.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Raspored slojeva je kod obrnuti ravnih krovova, kako samo ime kaže: obrnut. To zapravo znači da se hidroizolacija nalazi ispod sloja toplinske izolacije, što nije uvijek bio slučaj. Do pojave vodoneupoje toplinske izolacije od XPS-a, hidroizolacija je štitila toplinsku izolaciju koja se nalazila ispod nje.

U obrnutom sustavu, toplinska izolacija štiti hidroizolaciju, koja na taj način nije više direktno izložena temperaturnim promjenama, štetnom zračenju, kao ni mogućim mehaničkim oštećenjima. Ovako ugrađena, hidroizolacija može do kraja svog životnog vijeka biti zaštićena i održati svoju primarnu funkciju – da štiti od vlage i vode.

U praksi se kao jedino pravo rješenje za izvedbu obrnutog ravnog krova upotrebljava toplinska izolacija glatke površine od ekstrudiranog polistirena (xps), jer ne upija vlagu i nudi ekonomično rješenje za sve vrste ravnih krovova.

Tako se i neiskorišteni krov može relativno jednostavno preurediti u šetalište ili korisnu površinu, i na njoj napraviti terasu za opuštanje, priručni povrtnjak, parkirno mjesto ili mu se može dati bilo koja drugu namjena, koja će omogućiti dodatni životni prostor u zidanom okolišu.

"Zeleni" krov ili krovni vrt?

Sve veća osviještenost o zaštiti okoliša čini da se povećava i broj ozelenjenih krovova u svijetu. Ozelenjeni krov može biti važan korak prema očuvanju neposredne životne sredine i kvalitete života u njoj.

Niti jedan drugi koncept stambene gradnje ne objedinjuje toliko pozitivnih učinaka za okoliš, zgrade i ljude, koji u njemu žive. Kako se gradnja zgrada u gradovima neprestano povećava, ozelenjavanjem krovova pomažemo smanjiti utjecaj gradogradnje na okoliš. Za životinje i bilje. Zelene oaze na krovovima nadomještaju njihovo prirodno stanište.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Ljeti, kad su središta mjesta izvanredno zagrijana, a asfalt na cestama i pregrijan, ozelenjeni krov održava ugodniju temperaturu i brine se za bolju kvalitetu zraka.

Povrat investicije u izvedbu zelenog krova ostvaruje se kroz poboljšanje toplinske i zvučne izolacije i većom energetskom učinkovitošću. Važno je to, da se krov izvede prema uputama struke i uz pomoć pravilnih materijala.

Upravo na materijalima i ispravnim rješenjima ne biste trebali štedjeti, jer s vremenom mogu uslijediti neizbježne sanacije, koje povećavaju trošak ali i radove na krovu, što dalje utječe i ne samo na vaš džep nego i na vaše nezadovoljstvo.

Za ozelenjavanje krova, naročito je pogodan i preporučljiv sustav obrnutog ravnog krova s kvalitetnim sustavom odvodnjavanja, zato da višak vode ne bi uništio raslinje. Naravno, bilje treba vodu i hranjivo tlo, zato treba pažljivo odabrati podlogu koja najbolje odgovara odabranim biljnim vrstama.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Za sve primjene toplinske izolacije u tlu ili ispod temeljne ploče, obavezno zatražite ETA (European Technical Assessment), Europsku tehničku ocjenu, kao dokaz prikladnosti i kvalitete ugrađenog materijala!

Pri projektiranju ravnih obrnutih krovova treba obratiti naročito pažnju na slijedeće:
  • Opterećenje – Za postojeće krovove potrebno je provjeriti nosivost konstrukcije. Na temelju toga može se odabrati odgovarajuća konstrukcija, rješenje i krovna konstrukcija. Izvedba prvog sloja FIBRAN xps 300-L ploča na podložni beton, istovremeno osigurava čistu površinu za izvedbu hidroizolacije.
  • Nagib krovnih ploha – pažljivim projektiranje nagiba krovnih ploha treba osigurati brzu i efikasnu odvodnju vode s krova. U novijoj praksi, umjesto teškog i grubog betona, za izvedbu nagibnih površina, koristimo FIBRAN xps INCLINE lagane, ali čvrste, koso rezane ploče od XPS-a. Uz tvornički rezan nagib u željenom postotku, omogućavaju ravnu i glatku podlogu za izvedbu hidroizolacije, pri čemu su istovremeno i dodatna toplinska izolacija.
  • Trajna izolativnost – u slučaju polaganja višeslojne toplinske izolacije, potrebno je spriječiti zadržavanje vode i vlage izmeđusloje toplinske izolacije. Ovaj problem rješavamo jednostavno i ekonomično ugradnjom difuzno otvorene FIBRAN skin SEAL membrane na zadnji sloj FIBRAN xps toplinske izolacije. Na taj način ubrzavamo odvodnju vode s površine, a istovremeno omogućavamo krovu da voda, koja ipak prodre u donje slojeve između ploča toplinske izolacije, može ispariti.

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi