Površina ravnog krova može poslužiti u različite svrhe i na različite načine obogatiti život na mjestima gdje postoji. Na njemu možemo stvoriti igralište, parkiralište ili zelenu oazu pod suncem. Što je posebno dobrodošlo u urbanim sredinama, gdje iskoristivi prostori sve više dobivaju na vrijednosti.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

No, prednosti koje nosi ravni krov možemo u potpunosti iskoristiti samo njegovom pravilnom izvedbom. Bez obzira na činjenicu da ravni krovovi mogu biti izrađeni od vrlo različitih materijala, njihov izbor i redoslijed je iznimno važan za ugodan život na i ispod ravnog krova. Štednja na kvaliteti materijala i oslanjanje na zastarjele metode izvedbe, pitanje je samo vremena kada će se razotkriti moguće neugode, kao što je na primjer, procurivanje krova.

Hladnoći i vrućini najviše izložena površina je razlog zašto se danas, kao sve učinkovitiji sustav,primjenjuje tzv. obrnuti krov, jer pridonosi kvaliteti izvedbe koja, za razliku od većine ravnih krovova na kojima je hidroizolacija krova izložena atmosferilijama, osigurava veću trajnost krova. Raspodjela slojeva je kod obrnutog krova naopako, što znači da je njegov najznačajniji element, hidroizolacija, ugrađena ispod toplinske izolacije. Tako hidroizolacija nije više izložena temperaturnim promjenama, kao niti ultraljubičastim zrakama, te tako pruža dugovječnu zaštitu od curenja.

U praksi, se kao jedino pravo rješenje za izvedbu obrnutog krova koristi toplinska izolacija glatke površine od tvrde ekstrudirane polistirenske pjene (XPS), jer upija vlagu i osigurava ekonomično i učinkovito rješenje za sve tipove ravnih krovova. Obložena XPS-om se inače neiskorištena krovna površina lako može urediti u prohodnu odnosno korisnu površinu na kojoj se može formirati terasa za odmor, prikladan vrt, parking ili bilo koja drugu namjena koja će poboljšati kvalitetu života u građevini. Pogledajmo nekoliko mogućnosti:

PROHODNI KROVOVI

Zeleni krov ili praktičan vrt

Svijest o zaštiti okoliša svakako je uzrok porasta broj zelenih krovova u svijetu. Zeleni krovovi mogu biti važan korak prema očuvanju okoliša i kvaliteti života u njemu. Niti jedan drugi koncept u zgradarstvu ne utjelovljuje toliko pozitivnih učinaka za okoliš, ljude i građevine koji u njemu žive.

Kako je izgradnja objekata u urbanim područjima u stalnom porastu, zeleni krovovi mogu pomoći smanjenu opterećenje na okoliš. Sitnim životinjama i biljkama oni predstavljaju povratak njihovom prirodnom staništu. U ljetnim mjesecima, kada je u centrima gradova izuzetno visoka temeperatura zraka, a asfaltne površine pregrijane, zeleni krovovi doprinose sniženju temperature i osiguravaju bolju i ugodniju atmosferu.

Izvedba zelenog krova može vrlo brzo vratiti investiciju kroz bolju toplinsku i zvučnu izolaciju, te povećanu energetsku učinkovitost. Važno je samo izvesti krov prema uputama stručnjaka i s odgovarajućim materijalima. Na izboru materijala i izvedbenim rješenjima ne treba štedjeti, jer bi u suprotnom, za kratko vrijeme mogla biti potrebna sanacija, čime ne rastu samo troškovi radova na krovu, već i vaše nezadovoljstvo.

Zeleni se krov preporučuje izvesti u sustavu obrnutog krova s kvalitetnim sustavom odvodnje, kako suvišna voda ne bi uništila bilje. Premda je za život biljaka potrebna voda, ne zaboravite odabrati dobru podlogu za njegov uspješan rast. Različito bilje treba različite supstrate, koji će održati ne samo njegov rast nego i zadržati rahlost i procjednost. Ove su osobine supstrata iznimno važne za trajne i uspješne krovne vrtove.

Preporuka: Zelene krovove možete preporučiti svima koji žele približiti prirodu svom mjestu stanovanja, uklopiti se u okoliš i u betonskoj džungli naći svoj zeleni kutak za opuštanje zeleno ili uzgoj povrća. Na njima se možete izležavati, uživati u mini golfu, vježbati, napraviti uzbudljivo igralište za djecu, posaditi cvijeće ili se osladiti povrćem iz vlastitog vrta.

Više o energetskom štitu i energetski učinkovitoj obnovi i izgradnji možete pročitati na www.energijskiscit.si.

Terasa iz snova ili igralište za najmlađe

Piknik na krovu ili večernje druženje s prijateljima ne mora biti samo scena iz filma.
Na obrnutim krovovima i vi možete stvoriti svoje vlastite višenamjenske prostore, terasu za jutarnju kavu, sušenje rublja ili ljenčarenje na suncu. Ako u bližoj okolini nedostaje dječje igralište, možete krovnu terasu opremiti toboganom ili trampolinom za vaše najmlađe, jasno, uz potrebna dodatna osiguranja. Ako vašoj zgradi nedostaje balkon, krov može postati izvrsna alternativa za život na svježem zraku, za rad i odmor. Tako da više neće te imati izgovor zašto do sada niste uspjeli pročitati sve one knjige koje ste oduvijek željeli.

Preporuka: Tko si ne bi poželio imati krovnu terasu? Mogu ju si ostvariti svi oni koji bi htjeli poboljšati kvalitetu života u zgradama i provesti više vremena na zraku. Uz opušten se razgovor možete istovremeno i sunčati. Mlade obitelji mogu urediti igralište za one najmanje, omogućiti im siguran kutak za igru i bez napora ih imati na oku.

NEPROHODNI KROV

Kao što naziv sugerira, neprohodne su krovne površine i neiskorištene. To znači da nemaju uređen i slobodan pristup za stanare. Zadržavanje se na takvim krovovima ne preporučuje jer ih se može hodanjem oštetiti i time uništiti krov. Pristup je na njih obično jedino moguć serviserima, koji su obavljaju razne radove na krovu, stoga neprohodne ravne krovove obično nalazimo na industrijskim objektima. Bez obzira na činjenicu da je njihova osnovna funkcija sprječavanje procurivanja, važno ih je kvalitetno zaštititi od mehaničkih i termičkih nepovoljnih utjecaja. I ovdje se kao najoptimalnije rješenje može preporučiti izvedba obrnutog krova, toplinskom izolacijom od XPS-a, kako bi se osigurala dugotrajnost krova. Kao završni sloj možemo upotrijebiti šljunak ili neki drugi materijal, koji će pridonijeti uštedi pri izvedbi ovakvog krova.

PREPORUKA: Neprohodne krovove preporučujemo na industrijskim ili svim ostalim građevinama na kojima je otežan pristup ili gdje nije predviđeno zadržavanje na krovu.

STRUČNJAK VAM SAVJETUJE

Budući da svom krovu želimo osigurati dugovječnu i trajnu upotrebu, pri izvedbi ravnog krova preporučujemo obrnuti krovni sustav. Način izvedbe obrnutog krovnog sustava nudi širok raspon rješenja za trajnu zaštitu zgrada od atmosferskih utjecaja, gubitaka topline zimi i pregrijavanja ljeti.

Istovremeno omogućavaju izvedbu korisnih površina s najrazličitijim završnim slojevima. Stoga su obrnuti krovovi sve više i više popularni u praksi.

Pri projektiranju ravnih obrnutih krovova treba obratiti pažnju na:
  • Opterećenje – kod postojećih je krovova potrebno porovjeriti nosivost konstrukcije. Obzirom na to moguće je odabrati odgovarajući dizajn rješenja i sastav krova.
  • Nagib – potrebno je isplanirati adekvatan nagib za odvodnju vode s nivoa hidroizolacije. Odabir materijala za izvedbu nagiba je posebno važan, jer ne želimo da voda zbog neprofesionalno izvedene odvodnje uzrokuje oštećenja hidroizolacija. U suvremenoj se praksi umjesto teškog i grubog betonskog sloja, za izvedbu nagiba sve više koriste INCLINE ploče od XPS-a u nagibu.
  • Trajna izolativnost – u slučaju izvedbe toplinske izolacije u dva ili više slojeva, a i inače, je potrebno spriječiti zadržavanje vode i vlage u slojevima toplinske izolacije. Zato iznad njih ugrađujemo vodonepropusnu membranu SKIN SEAL koja pospješuje bržu odvodnju vode, a ujedno omogućava "disanje" sustava.

Ako se odlučite za ravni krov, obrnuti krov je zasigurno najbolje rješenje. Ploče od tvrde izolacijske pjene, izrađena od ekstrudiranog polistirena koje upotrebljavamo pri izvedbi obrnutog krova imaju zatvorene ćelije i glatku površinu, te stoga ne upijaju vlagu i zadržavaju svoja izolacijska svojstva čak i u vlažnom okruženju. Mogućnost izbora različitih tvrdoća, će zadovoljiti i najzahtjevnije potrebe krovnog opterećenja, čak i za uzletišta helikoptera. Razna poboljšana sustavnih rješenja, kao što su OPTIMO krov ili SKIN SEAL krov, koji se mogu koristi ispod bilo koje završne površine, povećavaju učinkovitost obrnutih krovova bez dodatnih troškova.

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi