Potencijal za velike energetske uštede

Već je svima poznato da se u kućama troši puno energije, a ako je stolarija dobra i dalje se kroz zidove i krov gubi više od 40% energije. Najbolje je raditi cjelokupnu obnovu odjednom. Stanari se uglavnom odlučuju obnoviti starije građevine koje imaju vidljive nedostatke kako bi poboljšali izgled i udobnost svog doma (kao na primjer trošna fasada i krov koji prokišnjava), iz zdravstvenih razloga (kad se pojavi plijesni i gljivice na zgradi), ali sve češće i zbog bolje energetske učinkovitosti objekta. Time će se postići bolji energetski razred nekretnine što će pridonijeti i njenoj većoj vrijednosti.

Debljina izolacije je glavni faktor za efikasnost energetske obnove uz uvjet da je kvalitetno izvedena. Na debljini ne bi trebalo štedjeti jer izolacija iznosi manji dio ukupne investicije. Kad govorimo o izolaciji vanjskih zidova preporučuje se izolacija izvana, jer je učinkovitija i ljeti i zimi. Zimi dobro sprječava smrzavanje nosive konstrukcije te produljuje vijek trajanja nosivog dijela. Ljeti sprječava pretjerano zagrijavanje objekta. Osim toga smanjuje se mogućnost pojave toplinskih mostova. Toplinski most je manje područje na ovojnici zgrade kroz koje je toplinski protok povećan radi promjene materijala, debljine ili geometrije građevnog dijela. Na tom mjestu može doći do kondenzacije s unutrašnje strane zbog velikog gubitka topline. A to može dovesti do pojave plijesni i gljivica koje nitko ne želi u svom domu.

ROCKWOOL ima jedinstveni proizvod za kontaktne fasade. Zove se Frontrock MAX E i ima dva sloja različite gustoće. Zbog dvoslojne strukture postižu se istovremeno bolja toplinsko-izolacijska svojstva, ali i bolja mehanička svojstva cijele fasade. Paropropusnost je vrlo važno svojstvo kamene vune u izolaciji fasada jer omogućuje vanjskim zidovima tako zvano „disanje" te sprječava kondenzaciju s unutrašnje strane. Svi slojevi fasade trebaju biti od paropropusnih materijala kako bi se izbjegla mogućnost kondenzacije vodene pare. Za završne slojeve preporučuje se koristiti mineralne, silikatne ili silikonske žbuke (nikako akrilnu žbuku). Zbog paropropusnosti kamena vuna omogućuje povoljnu mikroklimu u unutarnjim prostorijama, ujednačenu temperaturu i vlažnost zraka te produljuje vijek trajanja građevine.

Kako kamena vuna štiti i od požara i od buke?

Izolacijom fasade kamenom vunom osiguravaju se višestruke koristi – pored toplinske izolacije tu je i zaštita od požara i buke. Sigurnost u slučaju požara je jako bitna tijekom obnove, jer u to vrijeme stanari žive u stanu. Zaštita od požara je svojstvo svih ROCKWOOL izolacijskih proizvoda jer su izrađeni od kamena, a kamen ne gori. ROCKWOOL izolacija ne gori i ne potiče širenje plamena, toksičnih plinova niti gorućih čestica u slučaju požara. Materijali se po europskim normama za zaštitu od požara klasificiraju prema reakciji na požar u razrede od A1 do F. Gotovo svi proizvodi od ROCKWOOL kamene vune nose oznaku A1, što je najviša razina negorivosti.

Negoriva izolacija osigurava vatrogascima dodatno vrijeme za spašavanje imovine, očuvanje građevine od veće materijalne štete i ono najvažnije – spašavanje života. Sve češće se susrećemo s problemom zvučne izolacije u stanovima i mnogi danas pate zbog neželjene buke. Buka može rezultirati stresom, smanjenom koncentracijom i lošijom kvalitetom života. Prema izvoru razlikujemo dvije vrste buke, onu koja dolazi zrakom (kao na primjer govor, glazba, strojevi) te udarnu buku (kao što su hodanje, udarci i vibracije). ROCKWOOL kamena vuna upija buku zbog svoje otvorene vlaknaste strukture. Zato kamena vuna ima široku primjenu te može doprinijeti smanjenju i udarnog i zračnog zvuka između prostorija ili izvana. Koristi se kao zvučna izolacija u pregradnim zidovima, spuštenim stropovima i podovima.

Obnova zgrade ili obiteljske kuće idealno je vrijeme kada osim o izgledu treba razmišljati i o kvaliteti života unutar stambenog prostora. Uživate li već u prednostima izoliranog doma?

Za dodatne savjete stojimo na raspolaganju:
ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
Besplatni info-telefon: 0 800 333 332
e-mail: info@rockwool.hr
www.rockwool.hr

ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Slovenije.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi