Ovaj tip kupaonica dijeli više osoba, te je po definiciji prostor gdje se mora naći mjesta kompromisu. S obzirom na to da će je dijeliti pripadnici različitih generacija, predlažemo da je uredite u neutralnim bojama te sa sanitarijama jednostavnih, uvijek atraktivnih linija, suzdržavajući se od slijepog vođenja aktualnim trendovima. Prilikom odabira osnovne i eventualnih dodatnih boja, predlažem da se dogovorite sa svim članovima obitelji, posebice ako živite u kućanstvu sa starijim osobama kako bi se kupaonica prilagodila njihovim potrebama.

Bračni parovi ponekad, zbog osjećaja intimnosti i posebnog poštivanja jednih prema drugima, žele potpuno odvojene kupaonice. To se može napraviti samo u većim kućama ili stanovima, a preporuka je da su ipak spojene te svakako estetski usklađene. Samo neki manji elementi, većinom dekorativni, trebaju pokazati da je riječ o strogo ženskom ili muškom prostoru.

Obiteljske kupaonice je najbolje smjestiti u neposrednu blizinu spavaće i dječjih soba, a kako ih koristi više osoba, što podrazumijeva i češća čišćenja, važno je da materijali sanitarija i namještaja budu lagani za održavanje. Odrasli vole dulje tople kupke, dok će tinejdžeri preferirati tuš – kako bi se našao kompromis, dobro je izabrati upravo kadu s tušem. Kade će se pokazati i boljim rješenjem za obitelji s malom djecom, posebno kada njihove kupke često postaju pravim večernjim obiteljskim ritualom. U tom slučaju dobro je osigurati da prostor ispred kade bude dovoljno velik kako bi se moglo klečati ili postaviti kupaonska stolica. Pored jednog umivaonika dobro je razmisliti i o postavljanju dodatnog. Ako za njega nema mjesta i mora se birati između kade ili ekstra umivaonika, u ovom slučaju ipak izaberite kadu.

U kupaonicama koje koristi više članova obitelji iznimno je važno imati praktičan i dovoljno velik prostor za pohranjivanje ručnika i svih kozmetičkih preparata. Zato je, prilikom odabira kupaonskog namještaja, bitno znati da će svakom članu obitelji biti potrebna barem jedna polica.

Gdje god je više osoba koje koriste veći broj higijenskih i kozmetičkih potrepština, predlažem da kupaonski namještaj ima zatvorene fronte – u protivnom će nastati prava eksplozija boja i efekt pretrpanosti prostora. Ovo naročito vrijedi za manje kupaonice, za koje savjetujemo postavljanje ogledala na vrata ormarića. U ormariće se mogu postaviti i utičnice za sušilo za kosu ili brijaće aparate. Međutim u estetskom smislu, stroga urednost neka ne bude jedina smjernica. Lijepo je vidjeti i neke izložene predmete, poput bočica parfema. Na taj način kupaonica postaje osobnijom i luksuznijom.

U obiteljskim kupaonicama često se nalaze i perilice/sušilice rublja pa je svakako poželjno da se jedan kut odvoji za košaru za prljavo rublje. Na zidove je uvijek dobro postaviti dovoljno velike radijatore na kojima će se odjednom sušiti veći broj ručnika, kao i zidne vješalice za ogrtače. Postavljanje dodatnih otvorenih zidnih ili samostojećih polica je poželjno, ali tada vodite računa o tome da će svi izloženi predmeti imati i dekorativan učinak koji može uvelike utjecati na opći estetski dojam.

Fotogalerija (10)

Image
Mirjana Mikulec

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

 
DOMUS NOBILIS d.o.o.
DOMUS NOBILIS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan!

Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi