Prilikom izgradnje kuće važno je da ona bude funkcionalna, no prije svega tehnički ispravno izgrađena. Kada je o adaptaciji pak riječ, plan gradnje malo se mijenja, a posebnu pozornost treba posvetiti detaljima jer na takvim objektima može doći do mnogih nepredviđenih situacija.

Kako bi radovi bili uspješno izvedeni i dugotrajni, važna je pravilna priprema projekta. I ovoga je puta suradnja svih uključenih u projekt adaptacije obiteljske kuće bila od presudnog značenja, što je rezultiralo uspješno odrađenom svakom fazom projekta.

Izvođenje hidroizolacije temelja mortom MAPELASTIC FOUNDATION

HIDROIZOLACIJA TEMELJA I UNUTARNJIH PROSTORA

Prilikom adaptacije obiteljskih kuća hidroizolacija se ponekad zanemaruje, no ona je sasvim sigurno prva stavka koja se mora shvatiti ozbiljno. S obzirom na to da je obiteljska kuća bila starije gradnje, hidroizolacija temelja bila je iznimno važna.

Investitor je nakon konzultacija s Odjelom tehnike Mapei Croatia odabrao dvokomponentni polimer-cementni mort MAPELASTIC FOUNDATION, koji se preporučuje za hidroizolaciju betonskih i zidanih konstrukcija izloženih pozitivnom i negativnom hidrauličkom tlaku.

Terasa kuće hidroizolirana je polimer- cementnim mortom MAPELASTIC FOUNDATION

Osim temelja, MAPELASTIC-om FOUNDATION hidroizolirana je i vanjska dograđena natkrivena terasa koja će se kasnije obložiti keramičkim pločicama. Unutarnji sanitarni čvorovi prije polaganja keramičkih obloga hidroizolirani su jednokomponentnom brzosušećom visokofleksibilnom hidroizolacijom MAPELASTIC AQUADEFENSE.

Na sve spojeve podova i zidova, prethodno tretirane temeljnim premazom PRIMER G, položena je gumena traka MAPEBAND EASY obostrano obložena slojevima netkane polipropilenske tkanine.

STATIČKO OJAČANJE KUĆE FRP SUSTAVOM

Unatoč činjenici da je objekt adekvatno temeljen i sazidan prema svim pravilima struke, za dodatno osiguranje kritične točke kuće ojačane su FRP sustavom. Na pozicijama vertikalnih i horizontalnih serklaža izvedeno je ojačanje MapeWrap FRP sustavom.

Epoksidnim mortom ADESILEX PG4 sanirane su pukotine prije izravnavanja površine reparaturnim mortom. Kao podloga za izravnavanje korišten je reparaturni mort MAPEGROUT T60, nakon čijeg je vezanja i sazrijevanja nanesen temeljni epoksidni premaz MAPEWRAP PRIMER 1.

Podovi u kući nivelirani su samoizravnavajućommasom ULTRAPLAN MAXI

Na temeljni premaz nanesen je tiksotropni epoksidni kit za izravnavanje betonskih površina MAPEWRAP 11, a na proračunate pozicije položene su tkanine od karbonskih vlakana MAPEWRAP C-UNI AX 300/60 te utisnute u dvokomponentnu epoksidnu smolu MAPEWRAP 31.

Nakon toga cijela je površina obrađena MAPEWRAP-om 31 i posuta kvarcnim pijeskom za bolju prionjivost narednih slojeva.

Za polaganje keramičkih pločica u prostoru kuhinje korišteno je cementno ljepilo KERAFLEX MAXI S1 ZERO, kompenzirane emisije stakleničkih plinova

POLAGANJE KERAMIČKIH PLOČICA

Za polaganje keramičkih pločica u kupaonici, na hodnicima, podu kuhinje i terasi korišteno je deformabilno cementno ljepilo KERAFLEX MAXI S1 ZERO, razreda C2TE S1. Kako bi se dodatno osigurala prionjivost ljepila na podlogu od estriha i vapneno- cementne žbuke, prethodno je nanesen temeljni premaz PRIMER G razrijeđen vodom u odgovarajućem omjeru.

Keramičke površine fugirane su brzovezujućom masom ULTRACOLOR PLUS u bojama prema izboru investitora. S obzirom na to da se radi o obiteljskom objektu, treba naglasiti da cijeli ovaj sustav ima izrazito nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva, što je važno za kvalitetu zraka u unutarnjim prostorima.

Nanošenje temeljnog premaza MALECH na PLANITOP 560

NIVELIRANJE PODOVA

Investitor je za završnu oblogu na podovima u sobama i dnevnom boravku odabrao laminat, a visinu poda bilo je potrebno podesiti, odnosno podići za 1 – 2 cm. Kako bi se podizanje podloge odradilo što kvalitetnije, korištene su samoizravnavajuće mase za unutarnje podloge ULTRAPLAN MAXI, za debljine 3 – 30 mm, i ULTRAPLAN ECO, za debljine 1 – 10 mm, uz prethodno nanesen temeljni premaz PRIMER G.

Obiteljska kuća ojačana je FRP sustavom MAPEWRAP

UNUTARNJA OBRADA ZIDOVA I STROPOVA

Budući da najveću površinu u unutrašnjosti kuće čine zidovi i stropovi, dodatnu pažnju treba posvetiti svim potrebnim koracima kako bi se osigurao željeni estetski izgled. Na pravilno pripremljenu podlogu u dva je sloja nanesen PLANITOP 560, izrazito fina bijela masa na bazi vapna i cementa za fino zaglađivanje svježih i sazrelih cementnih žbuka i betonskih površina.

Površina je nakon sušenja prebrušena finim brusnim papirom te otprašena i premazana akrilnim temeljnim premazom MALECH. Za završnu obradu korišten je COLORITE MATT, visokoparopropusna bijela disperzivna boja velike pokrivnosti. Za spojeve između unutarnje stolarije korištena je akrilna masa za brtvljenje MAPEFLEX AC4 u bijeloj boji.

Ogradni zid zaštićen je premazom ANTIPLUVIOL S

MAPETHERM MW FASADNI SUSTAV

 Kako bi u kući bilo ugodno u svim vremenskim uvjetima, neophodan je i odgovarajući fasadni sustav. Investitor je za svoju kuću odabrao sustav od mineralne vune Mapetherm MW. Uz tehničku podršku tehnologa Mapei Croatia završni fasadni sustav izveden je na pripremljenu ožbukanu podlogu.

Ploče od mineralne vune punoplošno su lijepljene polimer-cementnim ljepilom MAPETHERM ADHESIVE, a za dodatno sidrenje korištene su MAPETHERM pričvrsnice s čeličnim trnom. Tjedan dana nakon lijepljenja termoizolacijskih ploča nanesen je armirajući sloj ljepilom MAPETHERM ADHESIVE u debljini 6 mm koji je nanesen u 3 sloja.

U prvi svježi sloj utisnuta je alkalnootporna mrežica MAPETHERM NET. Za završni sloj odabrana je izrazito vodoodbojna paropropusna akrilna žbuka QUARZOLITE TONACHINO 1,5 mm u boji po odabiru investitora. Završna dekorativna žbuka QUARZOLITE BASE COAT u istoj boji nanesena je na temeljni premaz koji je premazan 24 sata ranije.

Izvođenje Mapetherm MW sustava – nanošenje ljepila MAPETHERM ADHESIVE na izolacijsku ploču

Izvođenje Mapetherm MW sustava

Izvođenje armirajućeg sloja mortom MAPETHERM ADHESIVE na Mapetherm MW

OGRADA OD STARE OPEKE

Kako bi unutarnje dvorište imalo privatnost i bilo zaklonjeno od pogleda, investitor je odlučio izgraditi zidanu ogradu od stare opeke. Nakon betoniranja temelja ograde armatura vertikalnih stupova zaštićena je antikorozivnim premazom MAPEFER 1K.

Zidovi su zidani vapneno-cementnim mortom, a upotrijebljena je stara opeka, tzv. jedinka koja je nakon potpunog sušenja zaštićena vodoodbojnim premazom na bazi siloksanskih smola ANTIPLUVIOL S, koji će spriječiti prodor vlage u opeku i mort za zidanje te smanjiti mogućnost nakupljanja nečistoća od atmosferilija.

Završni izgled Mapetherm MW fasadnog sustava

TEHNIČKI PODACI

 • Obiteljska kuća, Križevci Investitor: privatni investitor
 • Vrijeme izvođenja radova: 2017. – 2022. godine
 • Izvođač radova: Izo Art d.o.o., Lučko; Barok, građevinski obrt, Visoko
 • Mapei distributer: Fadalti d.o.o. Zagreb, Bačelić d.o.o. Zagreb
 • Mapei koordinator: Krešimir Dobranić

PROIZVODI MAPEI

 • Hidroizolacija temelja: Mapelastic Foundation
 • Hidroizolacija unutarnjih prostora: Mapeband Easy, Mapelastic AquaDefense, Primer G
 • Polaganje keramičkih pločica: Keraflex Maxi S1 Zero, Primer G, Ultracolor Plus
 • Niveliranje podova: Primer G, Ultraplan Maxi, Ultraplan Eco
 • Obrada unutarnjih zidova: Colorite Matt, Malech, Mapeflex AC4, Planitop 560
 • Izgradnja zida ograde: Antipluviol S, Mapefer 1K
 • Statičko ojačanje FRP sustavom: Adesilex PG4, Mapegrout T60, MapeWrap C-UNI AX 300/60, MapeWrap 11, MapeWrap 31, MapeWrap Primer 1
 • Fasadno-toplinski sustav Mapetherm MW: Mapetherm Adhesive, Mapetherm Net, Mapetherm pričvrsnice, Quarzolite Base Coat, Quarzolite Tonachino

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi