Da bismo imali energetski učinkovit dom, potrebno je dobro razmisliti koje materijale i sustave odabrati za gradnju. Naime, dom mora biti ugodno mjesto za život kako bismo se u njemu osjećali dobro. Jednu od tih ugoda daje nam toplina, a za nju je potrebna kvalitetna i učinkovita toplinska izolacija.

Njome se smanjuju troškovi grijanja zimi i hlađenja ljeti. Sve to dovodi do značajnih financijskih ušteda prostora kao i do očuvanja prirodnih resursa i okoliša. Investitor iz Sv. Križa Začretje želio je podići razred učinkovitosti svoje obiteljske kuće na energetski razred A+, zbog čega je odabrao Mapetherm MW sustav u debljini od 20 cm sa završnom zaštitnom vodoodbojnom i izrazito paropropusnom dekorativnom žbukom SILANCOLOR TONACHINO.

Nanošenje sloja MAPETHERM ADHESIVE

MAPETHERM sustav za toplinsku izolaciju

Radovi su započeli lijepljenjem toplinsko- izolacijskih ploča od mineralne vune u debljini od 20 cm. S obzirom na to da je objekt jako razveden i da se nalazi na rubu brijega, investitor je debljom toplinskom izolacijom želio osigurati minimalnu potrošnju energije.

U kombinaciji s dizalicom topline tako će imati konstantnu i ugodnu temperaturu u unutarnjim prostorima s minimalnim gubicima i smanjenim ciklusima dogrijavanja zraka zimi, odnosno hlađenja ljeti. Za lijepljenje toplinsko-izolacijskih ploča korišten je MAPETHERM ADHESIVE, jednokomponentni cementni mort koji odlikuje prionjivost viša od 1,5 Mpa i tlačna čvrstoća od 13 MPa.

Termo-izolacijske ploče zalijepljene su cementnim mortom MAPETHERM ADHESIVE te dodatno pričvršćene mehaničkim pričvrsnicama MAPETHERM STR-U.

Po završetku polaganja duž cijele ovojnice kuće ploče su dodatno pričvršćene mehaničkim pričvrsnicama MAPETHERM STR-U. Na toplinsko-izolacijske ploče potom je nanesen armaturni sloj morta MAPETHERM AR1 GG u debljini od minimalno 3 mm u koji je utisnuta alkalnootporna mrežica od staklenih vlakana MAPETHERM NET. U razmaku od nekoliko dana nanesen je drugi sloj morta u debljini od 2 mm.

Ovako izvedena, minimalna kontinuirana debljina od 5 mm na toplinskoj izolaciji od mineralne vune osigurava zaštitu, a površini daje stabilnost, čvrstoću i dovoljnu duktilnost zbog čega sustav ima otpornost na velike temperaturne razlike koje su najviše izražene na brdovitu dijelu kontinentalne Hrvatske. Osim toga, MAPETHERM AR1 GG idealan je odabir jer uz staklena vlakna koja sadrži ima visoku tlačnu (od 9,59 MPa) i savojnu čvrstoću (od 3,0 MPa).

U prvi sloj morta MAPETHERM AR1 GG utisnuta je alkalnootporna mrežica od staklenih vlakana MAPETHERM NET.

Dodatna zaštita za besprijekornu fasadu

SILANCOLOR BASE COAT, obojen silikonski temeljni premaz u nijansi završne dekorativne žbuke, nanesen je nakon dvadesetak dana kad je mort u potpunosti sazrio. Završno je nanesena dekorativna žbuka SILANCOLOR TONACHINO granulacije 1,2 mm u nijansi prema tonu iz lepeze boja MasterCollection®.

Kako je nanošenje završne dekorativne žbuke najzahtjevniji dio izvođenja sustava jer svi nedostaci ostaju trajno vidljivi, Odjel tehnike Mapei Croatia svojim je savjetima investitoru pružio podršku u izvođenju radova. Da su pravi savjeti zlata vrijedni, dokazala je izrazito mala potrošnja završne žbuke, i to svega 1,6 kg/m2 u prosjeku, uz visok završni estetski izgled i zadovoljstvo investitora.

Nanošenje zaštitne dekorativne žbuke SILANCOLOR TONACHINO.

S obzirom na to da je investitor želio dodatno zaštititi svoju kuću od algi i gljivica, kao najbolje rješenje nametnuo se SILANCOLOR PAINT PLUS, paropropusna i vodoodbojna boja u tonovima završne žbuke. Osim dodatne zaštite, SILANCOLOR PAINT PLUS fasadi daje i finiji, baršunasti završni izgled visoke estetske vrijednosti.

Zbog svojih brojnih dobrih karakteristika, uključujući i manju mogućnost skupljanja nečistoća na površini, investitor će moći smanjiti cikluse održavanja, a time i troškove.

Fasada kuće završno je zaštićena paropropusnom vodoodbojnom bojom SILANCOLOR PAINT PLUS.

TEHNIČKI PODACI

  • Obiteljska kuća, Sv. Križ Začretje
  • Investitor: privatni investitor
  • Vrijeme izvođenja radova: veljača – travanj 2022. godine
  • Izvođač radova: Tip-Top d.o.o., Zagreb
  • Mapei distributer: BiT Promet d.o.o., Zagreb
  • Mapei koordinatori: Krešimir Dobranić, Ivan Mandir, bacc. ing. aedif.

PROIZVODI MAPEI

  • Izvođenje toplinske izolacije: Mapetherm Adhesive, Mapetherm AR1 GG, Mapetherm Net, Mapetherm STR-U Završna i zaštitna obrada fasade: Silancolor Paint Plus, Silancolor Tonachino

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi