Građevina se nalazi u Samoboru. Parcela je pravilnog oblika, s terenom u padu. Površina parcele je 1115m2.

Postojeća obiteljska kuća sagrađena 1940.g., nalazila se pod zaštitom. Tlocrtna površina postojeće kuće je 115m2. Pristup na parcelu omogućen je s jugoistoka preko postojeće ceste. Adaptacijom postojeće kuće i nadogradnjom, ostvarila se ukupna površina objekta od 591,8m2. Adaptacija je obuhvaćala podrum, prizemlje i kat kuće te je bila vrlo opširna i temeljita, a unutrašnjost kuće u potpunosti je promijenjena. Zbog opširnosti adaptacije, na projektu je bila potrebna međusobna suradnja različitih projektanata; arhitekata, statičara, projektanta struje, vodovoda i kanalizacije te klimatizacije.

Situacija i presjek u punoj veličini: Situacija (PDF, 222 KB); Presjek (PDF, 65 KB)

Novosagrađena kuća ima prostornu koncepciju, koja većim dijelom odstupa od onog što se danas gradi kao obiteljska kuća. Projektirana je za obitelj koja voli umjetnost. Tlocrt je jednostavan, otvoren s nivoima i galerijom, visoka ostakljenja, intenzivno vanjsko svjetlo u interijeru, unutarnja galerija s koje se pogled pruža u daljinu; na Trg, crkvu… centar Samobora.

Postojeća građevina se sastoji od podruma, prizemlja, i potkrovlja, a nova dogradnja od podruma, prizemlja, kata i galerije.

Dograđeni dio čini cjelinu s postojećim, i služi za odmor, rad i rekreaciju, te su povezani u cjelinu na nivoima podruma i prizemlja.

Adaptacijom je postojeća kuća podjeljena po nivoima: na dnevni u prizemlju, spavaći na katu te podrum koji se koristi za gospodarski dio, vinski podrum, plus apartman za kućnu pomoćnicu.

U dograđenom dijelu na nivou -1 je garaža, nivo 0 je wellness oaza s jacuzzijem, saunom, fitnessom, sanitarijama s tušem te velikom terasom, na etažama 1 i 2 su prostori dnevnog stanovanja-salona za goste. Kroz sve etaže prolazi dizalo.

Tlocrti u punoj veličini: Tlocrt podruma (PDF, 21 KB); Tlocrt razizemlja (PDF, 34 KB);

Prizemlje je adaptacijom postalo reprezentativna, glavna etaža kuće, tzv. bel etage, s dnevnim boravkom, salonom, kabinetom i blagovanjem. Iz volumena stare kuće na dijelu kuhinje izlazi volumen sa staklenim krovom, radi dobivanja prirodnog osvjetljenja.

Tlocrti u punoj veličini: Tlocrt prizemlja (PDF, 87 KB); Tlocrt kata (PDF, 113 KB)

U potkrovlju je organizirano spavanje: velika spavaća soba; sa svojom garderobom, malom radnom sobom, kupaonom s akcentom okruglog prozora iznad kade. U potkrovlju su još dvije spavaće sobe s vlastitim kupaonicama.

Prema odredbama zavoda za zaštitu spomenika kulture vanjski izgled postojeće kuće nije se smio mijenjati. Sačuvan je vanjski kameni postament podruma i žbukana fasada. Aluminijska obloga na novom dijelu kao kontrast na kamen i postojeću fasadu na starom dijelu.

Opis materijala:

POSTOJEĆA GRAĐEVINA:

Prema načinu gradnje, građevina je monolitna, opečna s osnovnom armirano betonskom konstrukcijom. Zidovi podruma su kombinirani beton i opeka. U zidovima podruma ne postoji prekid kapilarne vlage pa se hidroizolacija izvela naknadno. Odabrana je metoda injektiranja otopine za prekid vlage u postojeće zidove s unutarnje strane. Osim hidroizolacije zidovi su se i toplinski izolirali s unutarnje strane.

Zidovi prizemlja i kata su opečni, s oblogom od toplinske izolacije i fasadne žbuke.

Novi pregradni zidovi su rađeni od pune opeke. Na postojećem objektu izvršila se rekonstrukcija prostorija. Obnovio se postojeći krov i njegova konstrukcija zajedno s stropnom konstrukcijom prizemlja.

Krov je izveden kao masivni, ventilirani krov, pokriven eternitom. Strop iznad prizemlja je drveni s novom armiranom betonskom pločom.

Svi podovi su izvedeni kao plivajući podovi, s elastificiranim ekspandiranim polistirenom u funkciji zvučne izolacije i završnom oblogom od keramičkih pločica ili parketa, ovisno o funkciji prostorije.

DOGRADNJA:

Nosiva konstrukcija dijela aneksa je od armiranog betona, temelji su armirano betonski, trakasti. Svi armirano betonski zidovi su debljine 18,0 cm, a isto tako i stropne ploče. Vanjski zidovi su izvedeni kao ventilirani zidovi, obloženi pločama kamene vune radi toplinske izolacije. Kao fasadna obloga postavljene su ploče aluminijskog lima na podkonstrukciji.

Krov je izveden također ventiliran, toplinski izoliran pločama kamene vune, na koje je položena paropropusna folija i bakreni lim.

Za komunikaciju između nivoa i s postojećom građevinom predviđene su dvokrake AB stepenice. Unutar same nadogradnje, za pristup galeriji je postavljeno čelično montažno stubište s inox ogradom.

U novom dijelu izvedeno je dizalo s izlazom na svakoj etaži.

Grijanje i hlađenje je kombinacija klasičnih radijatora i ventilokonvektora. Plinska kotlovnica je smještena u starom dijelu a u svim sanitarnim prostorijama izvedeno je podno grijanje.

Na postojećem dijelu kuće za zaštitu od sunca postavljene su grilje, a nova stolarija izvela se prema postojećoj kao drvo- aluminij, ostakljena dvostrukim izo staklom.

Proračunom je dokazano da transmisijski gubici topline u postojećoj kući ne zadovoljavaju, te se izvela toplinska izolacija fasade polistirenom. Odabir završnog sloja fasade i boje izveo se u dogovoru s Konzervatorskim odjelom u Zagrebu.

Vanjska bravarija nadogradnje je izvedena od aluminija, ostakljena dvostrukim izo staklom i roletama za zaštitu od sunca. Za zaštitu od sunca su izvedene vanjske rolete.

Garažna vrata su automatska, podizna od plastificiranog aluminija, termo i zvučno izolirana.
Unutarnja stolarija je drvena i završno obrađena tvorničkim lakiranjem u bijeloj boji.

Dokumenti:

Fotogalerija (31)

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
arhitektura@kriznjak.com
kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Linkedin: Arhitektonski studio Križnjak

Instagram: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi