Predstavljamo Vam obiteljsku kuću nazvanu „Hiša za več kot dva" arhitekta Mateja Gašperiča koja je nastala u blizini Slovenjgradeca u susjednoj Sloveniji. „S konstrukcijskog stanovišta objekt karakterizira masivni dvoetažni zid koji služi kao centralni nosač krovne konstrukcije i tako inovativno rasterećuje premošćenje raspona od 17 m dužine. Kompoziciju volumena dopunjuje skladno oblikovan servisni objekt koji zatvara intimno dvorište." – opisuje Gašperić svoj projekat.

Zanimalo nas je što je to na kući toliko posebno da zahtjeva posebno predstavljanje javnosti. Arhitekt Gašperić navodi da je kuća jedinstvena kao cjelina jer ideju nije uvjetovala lokalna arhitekturna tipologija koja je vrlo različita i nehomogena nego urbanistička situacija, konfiguracija terena i specifične želje naručitelja koji su si željeli neposredni pristup i ulaz u dnevni boravak i ravno intimno dvorište. Tako je konačno rješenje udovoljilo upravo tim željama: dnevni boravišni prostori su u prizemlju i po cijeloj širini otvoreni su prema dvorištu, ulaz u garažu je na nivou ceste dok je pješački prilaz izveden preko dinamično oblikovanog vanjskog stepeništa. To nas dovodi do atrija i glavnog ulaza kojem dvoetažni stakleni volumen osigurava dovoljno svijetla da ne djeluje skučeno.

Mali nagib krovne plohe već je sam posebi odredio izbor i tipologiju pokrova jer na tako malim nagibima jedino rješenje je falcani limeni pokrov. Drugi zahtjev je bio arhitektonske naravi jer je bila želja da se pokrov prebaci preko sljemena i prijeđe na vertikalnu fasadu te tako štiti objekt od javnosti, ceste i ostalog. Iz raspoloživih materijala je bila izabrana PREFA sa svojim PREFALZ krovnim i fasadnim sustavom kao optimalno rješenje koja je ponovno odigrala svoju ulogu i suvereno odgovorila svim arhitektonskim pitanjima i zahtjevima.

„Na osnovi razmišljanja o mogućim materijalima i rješenjima za krov i sjevernu fasadu PREFU sam predlagao sam a naručitelji su prijedlog prihvatili" dodaje Gašperič i ističe da je do suradnje sa PREFA stručnjacima došlo već u fazi projektiranja izvedbenih nacrta kada je trebalo riješiti detalje prijelaza s krova na fasadu, ventiliranje i ostalo. Raspored prostorija na gornjoj etaži je samo na prvi pogled neuobičajen jer se na jednoj etaži nalaze zajedno garaža, dječja soba, spavaonice, kupaonica i garderobe ali je zato cijeli doljnji dio namjenjen boravku kao jedna cjelina.

I na kraju moramo spomenuti trimetarski napust na južnoj strani koji služi kao sjenilo nad staklenim površinama ali se ujedno pretavara i u terasu. Taj napust kojem nasuprot stoji komplementarno oblikovan vrt je također jedan od glavnih karakterističnih značajki kuće.

Proizvod PREFA PREFALZ

  • Materijal: plastificirani aluminij, debljine 0,7 mm, dvoslojni termolak
  • Veličina: 0,7 × 500 mm, 0,7 × 650 mm, (0,7 × 1.000 mm zamjenska traka)
  • Težina: oko 1,89 kg/m2 (efektivna potrošnja za traku širine 500 mm cca. 2,3 kg/ m2 , za traku širine 650 mm cca. 2,2 kg/ m2webgradnja.hr/administrator/clanci_2.php?action=izmjena&id=2092)
  • Učvršćivanje: PREFA klizni i fiksni učvršćivači, prema statičkom zahtjevu
  • Polaganje: na punu oplatu, od 3° nagiba krova

PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
Internet adresa

Dostava na području cijele Hrvatske. Za ostale zemlje po dogovoru.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi