Tlocrti u punoj veličini (PDF, 222 kB). Foto galerija novog stanja.

Novogradnja u centru grada

Uspješni mladi manager pri kupnji svoje prve nekretnine zatražio je naše stručno mišljenje kako od garsonjere dobiti jednosoban stan. Stan u novogradnji od 40 m2 nalazi se u užem centru Zagreba. Investitoru je izrazito odgovarala lokacija građevine, no tlocrtno rješenje i ponuđena interijerska oprema nisu zadovoljavali njegove potrebe, te je od izvođača radova zatražio da mu omogući preinake unutar stana. Morali smo reagirati brzo i efikasno kako bi u što kraćem roku izvođaču dostavili izmjene i dopune projekta.

Prije samog početka projektiranja, vlasniku smo objasnili kako je gotovo nemoguće unutar 40 m2 organizirati sve prostorije u idealnim veličinama, te da odluči koji su mu prioriteti. Dodatni ograničavajući faktor bile su instalacijske vertikale koje su uvjetovale poziciju kupaonice i kuhinje. Uzevši u obzir sve te ograničavajuće parametre, te investitorove želje pokušali smo dobiti najbolje moguće rješenje.

Poprilično velik prostor blagovanja investitoru nije bio potreban, te smo iz tog razloga na tom mjestu predvidjeli željenu spavaću sobu. Dobivena soba je veličine 10 m2 što je dovoljno da u nju komforno stane veliki ugradbeni ormar i bračni krevet. Zid koji je bio predviđen između dnevnog boravka i kuhinje smo ukinuli kako bi dobili jedinstveni prostor dnevnog trakta, te mogućnost prozračivanja i prirodnog osvjetljenja kuhinje. Time smo dobili kuhinju u obliku slova U na koju se nadovezuje kutak za blagovanje sa stolom minimalne veličine 80/80 cm koji ima mogućnost razvlačenja. Obzirom da je kuhinja dio dnevnog boravka, ona mora biti reprezentativna, u stilu s ostalim namještajem.

Dnevni boravak je neznatno smanjen u odnosu na prvobitno rješenje, no još uvijek dovoljno velik da kvalitetno ispunjava svoju funkciju za odmor i druženja. Ulazni prostor činio je zasebnu cjelinu, te smo djelomičnim uklanjanjem zida i vrata, te postavljanjem parketa umjesto predviđenih keramičkih pločica prostor stopili u dio dnevnog trakta kako bi se dobilo na prostranosti. Taj ulazni dio maksimalno je iskorišten postavljanjem velikog ugradbenog ormara koji ima dvostruku namjenu; garderobe i spremišta.

Prema investitorovim željama u kupaonici umjesto kade predviđen je tuš u razini poda s kliznim staklenim stijenama takozvani „walk in shower". Unutar velike niše smještena je sušilica i perilica rublja iznad koje se nalazi bojler. Iz estetskih razloga niša je zatvorena kliznim stijenama od drvenih, horizontalno postavljenih letvica s otvorima za cirkulaciju zraka.

Spajanjem različitih funkcija u jedinstvenu cjelinu dobili smo na prostranosti koja je dodatno vizualno naglašena prevladavanjem bijele boje u interijeru. Toplinu stana postigli smo uvođenjem smeđih tonova kroz detalje kao što su smeđa tapeta u spavaćoj sobi, pojedini zidovi u dnevnom boravku obojani u toplu smeđu boju, te kuhinjski elementi u kombinaciji smeđe i bijele.

Garsonjera od 40 m2 uspješno je transformirana u elegantan i profinjen jednosoban stan koji u potpunosti ispunjava potrebe današnjeg modernog načina života.

Tlocrti u punoj veličini (PDF, 222 kB).

Fotogalerija (5)

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
Pošaljite e-mail
www.kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi