S obzirom na Svjetsko rukometno prvenstvo održano u Hrvatskoj u siječnju 2009. godine, u šest hrvatskih gradova izgradile su se moderne sportske dvorane. S 12.500 mjesta za sjedenje nova multifunkcionalna dvorana u Splitu druga je po veličini nakon one u Zagrebu. Dio je sportskog i poslovnog kompleksa Lora, smještenog neposredno na obali Jadranskog mora.

Oko 80 m dugački i 5,40 m široki čelični rešetkasti nosači činili su osnovnu konstrukciju za natkrivanje nove multifunkcionalne dvorane u Splitu. Svaki od glavnih elemenata konstrukcije, koji su obuhvaćeni u tri metra širokim veznim parovima, težili su enormnih 180 tona. Da bi se krov koji se sastoji od osam takvih golemih elemenata mogao financijski povoljno montirati, izrađen je vrlo ekonomičan koncept montaže.

On je predviđao da se na tlu predmontiraju glavni nosači te pomoću dviju pokretnih dizalica polože na privremenu PERI UP nosivu skelu, zatim montiraju do kraja i premjeste na visinu od 15 m u krajnji položaj na nosive uzdužne zidove. Osmerokutni oblik tlocrta tog sportskog objekta dimenzija 80 × 120 m iziskivao je k tome i iznimno nosivu konzolnu ploču dugačku 16,75 m.

PERI rješenje, koje je u istoj mjeri bilo i nosiva skela i podest za montažu, dopuštalo je osoblju gradilišta učinkovite radove. Tako su se vezni parovi, dopremljeni u segmentima i predmontirani na tlu, mogli postaviti, pomjerati i nakon toga povezati u ravnu stropnu konstrukciju u razmaku od sedam metara. Slično mostu s postupnim naguravanjem, ta konstrukcija uzdužnim smjerom postupno je prelazila u krajnji položaj – kao na šinama.

Zato su montažni radovi bili sigurni, ekonomični i izvedivi u najkraćem mogućem roku. Obostrano postavljena opterećenja oslonca krovnih vezača od po 900 kN bila su raspoređena preko HEB 300 čeličnog nosača na PERI SRU 120 čelične profile koji se mogu uzeti u najam. Oni su pak ležali u poprečnom smjeru u razmaku od 75 cm na PERI UP nosivoj konstrukciji. Hidraulično su se pomjerali, a po njima su klizili rešetkasti nosači pomoću teflonskih ploča u smjeru nosivih dvoranskih zidova debljine 1,50 m.

Nosivi sistem zajedno s ukrutama služio je također i kao podest za krajnju montažu stropne konstrukcije. Kombinacija PERI UP sistema u unutrašnjosti Arene i SB sistema okvirnih podupirača jednostrane oplate postavljenih s vanjskih strana proširila je 15 m visoki radni podest na površinu dimenzija 22 × 80 m.

Spojivi i horizontalno postavljeni PERI okvirni podupirači jednostrane oplate, koji se inače koriste za jednostrano betoniranje na visinama zida do 8,75 m, u ovom su slučaju služili kao nosive konzolne konstrukcije – dugačke 58 m i široke 7 m.

Izvor: PERI oplate i skele d.o.o.

PERI oplate i skele d.o.o.
PERI oplate i skele d.o.o.
Dostava i montaža na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi