Na površinama opterećenim prometom nasip se postupno miješa s mekšim materijalom donjih slojeva, gubi nosivost, a cijela se konstrukcija postupno razara. Pojava je dobro poznata graditeljima pruga, cesta, nogostupa, i opločenja na nasutoj podlozi. Stoga su geotekstili bitan element u suvremenom oblikovanju ovih konstrukcija.

Geotekstil nudi djelotvorno rješenje vječnog problema s oblikovanjem stabilnih nasutih slojeva na mekom tlu. Zrnati materijal nasut na neosiguranu meku podlogu postupno se miješa s materijalom iz donjih slojeva i tone. Pritom se završni gornji sloj deformira, lomi i razgrađuje. Na površinama opterećenim prometom nasip se postupno miješa s mekšim materijalom donjih slojeva, gubi nosivost a cijela se konstrukcija postupno razara.

Za uspješnu stabilizaciju takvih objekata geotekstil mora djelotvorno obaviti čak pet funkcija:

  • odvajanje
  • stabilizaciju
  • filtraciju
  • odvodnju (drenažu)
  • zaštitu

Sve ove zahtjeve idealno zadovoljava Du Pontov geosintetički netkani materijal.

Typar SF

Proizveden je od polipropilenskih vlakana otpornih na kemijske i mehaničke utjecaje tla. Trajno stabilizira donji sloj nasipa, osigurava mu visoku nosivost i ujednačen prijenos opterećenja punom širinom konstrukcije.

  • TyparSFodvaja slojeve različite zrnatosti, gustoće i mase. Lako propušta vodu a zadržava čestice mulja čime sprečava zamuljivanje nasipa. Ovisno o vrsti tla, pri gradnji treba odabrati strukturu najpovoljnije gustoće a izbor je velik – trinaest različitih struktura, od SF20 do SF111.
  • Svojom strukturnom čvrstoćom Typar SF osigurava homogenost zrnatog nasipa i ujednačeni prijenos opterećenja raspršivanjem sila na veliku površinu mekane podloge. Time sprečava lateralno pomicanje mekane podloge pa konstrukcija trajno zadržava projektirani oblik.

ODVAJANJE I STABILIZACIJA slojeva preduvjet je trajnosti opterećenih nasipa. Typar SF oblikuje čvrst sloj koji sprečava zamuljivanje nasutog materijala i razgradnju konstrukcije.

No, učinak strukturne čvrstoće geotekstila ovisi o izdržljivosti materijala pri trajnijem naprezanju. Na vrlo prometnim površinama pojavljuje se neujednačeno i učestalo opterećenje koje deformira gornji sloj nasipa u kojem se oblikuju duboki žljebovi.

S vremenom popušta i mekana podloga a posljedica je trajno deformiranje vidljive površine i mjestimično istezanje uobičajenih geotekstila na mjestima gdje meka podloga popušta. Kako je netkana struktura ovdje izrađena od termički vezanih polipropilenskih vlakana, Typar SF uspješno podnosi sva naprezanja i trajno zadržava strukturnu čvrstoću.

  • Bez obzira na opterećenja, istezanje i deformiranje meke podloge, Typar SF uspješno filtrira vodu i sprečava zamuljivanje nasipa prodorom sitnih čestica iz donjih u gornje slojeve.

Ovakvo ponašanje u ekstremnim uvjetima omogućuje mu odlična kombinacija visoke uzdužne rastezljivosti vlakana uz istodobno zadržavanje velike površinske čvrstoće i strukturne stabilnosti. Po tomu je Typar SF u prednosti pred mnogim uobičajenim materijalima.

FILTRACIJA kroz zaštitni stabilizacijski filtar brzo otjecanje vode a istodobno sprečava prodor mulja iz donjih u gornje slojeve.

ODJECANJE VODE DRENAŽOM osigurava stabilnost i čvrstoću konstrukcije. Typar SF zadržava gustoću strukture i onda kad je položen na krupno kamenje u drenažnom sloju.

ZAŠTITA NASUTOG MATERIJALA odozgo i odozdo osigurava trajan oblik nasipa i sprečava trajan oblik nasipa i sprečava onečišćenje zrnate strukture.

Typar HR

Typar HR prepoznaje se po ojačanoj mrežastoj strukturi koja mu daje vrhunsku izdržljivost bez obzira na ujednačenost opterećenja – od 2 do 20 puta veću od uobičajenih geotekstila.

Riječ je o čvrstoj potki od žilavih poliesterskih vlakana na koje je posebnom tehnikom pletenja strukturno uvezan uobičajeni netkani poliproplenski materijal Typara SF. Izborom optimalne kombinacije čvrstoće i gustoće Typar HR pruža mogućnost najdjelotvornije primjene u stabilizaciji tla.

Željezničke pruge

Kad se željeznički nasip podiže na muljevitom i glinastom tlu, pri svakom se prolazu vlaka pojavljuje veliko dinamičko opterećenje koje izaziva trenutačno slijeganje koje poput vala prati kretanje vlaka. Pritom se u nasuti materijal upumpavaju sitne čestice iz donjih slojeva. Što je podloga mekša i vlažnija djelovanje je razornije. Nasip se razgrađuje, gubi nosivost i pravilan oblik što bitno utječe na brzinu i sigurnost prometa a zahtijeva stalni nadzor i skupo održavanje.

Ugradnjom Typara HR između ovih slojeva bitno se smanjuje miješanje nasipa i tla pa je konstrukcija i s minimalnim održavanjem mnogo trajnija. Zbog vrlo sitnih pora i velike otpornosti na abraziju, Typar HR se odlično prilagođuje svim zahtjevima takve izvedbe a najčešće se polaže kao jednostruki filtar ispod balastnog nasipa.

Zaštita usjeka i obale

Široko primjenljivi Typar HR bitno olakšava izvedbu obalnih nasipa na mekom tlu. Ovisno o uvjetima na mjestu gradnje, nasip se ponekad odozdo zaštićuje oblikovanjem drenažnog sloja u osnovi konstrukcije. Pritom se TyparHR najprije položi na mekano tlo i zaspe slojem krupnog šljunka, a potom preklopi. Ovaj je drenažni sloj prema tlu zaštićen od zamuljivanja a istodobno je filtrom s gornje strane odvojen od gornjih slojeva. Nizanjem takvih zatvorenih jastuka u kojima se skuplja dovoljna masa zaštićenog nasutog materijala uspješno se učvršćuje erodirana obala i tlo sklono eroziji. Tu nema miješanja slojeva a struktura se lako oslobađa viška vode pri čemu nema zamuljivanja.

Trajni kruti kolnik

U krutom i tvrdom kolniku izloženom prometu i neujednačenom dinamičkom opterećenju pojavljuje se ljuljanje i uvijanje kolovozne ploče i nasipa što izaziva usisavanja čestica iz mekane podloge u granulatni sloj. Utiskivanje zrnatog nasipa u podlogu može postupno razoriti strukturu nestabilnog mekog tla u dodiru s konstrukcijom kolnika. Stoga se ova dva sloja moraju odvojiti čvršćim i gušćim geotekstilom koji ograničava miješanje materijala na kontroliranu mjeru.

Typar Pro

Primjena geotekstila u graditeljstvu nije ograničena samo na velike zemljane radove. Geotekstilje nezaobilazan pri uređenju nogostupa, parkirališta, terasa, vrtova i drenažnih instalacija zgrada. U tu svrhu DuPont je proizveo gotovo univerzalni netkani tekstil, TyparPro, kojim se uspješno stabilizira većina nasutih slojeva u graditeljstvu.(th)

Izvor: Ravago Building Solutions Croatia d.o.o.

RAVAGO BUILDING SOLUTIONS CROATIA d.o.o.
RAVAGO BUILDING SOLUTIONS CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Veleprodaja i isporuka na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi