Iako su muhe prisutne tijekom većeg dijela godine, obično za topla vremena, a pogotovo ljeti, znaju nam „popiti" živce svojim zujanjem ili samim prisustvom. Ako nemate više snage loviti i mlatiti ih, ili vam se ne da uklanjati mrlje sa zidova i namještaja, pokušajte s ovim neobičnim, ali djelotvornim načinima za odbijanje tih dosadnih letećih insekata.

Vjerojatno najneobičniji sastojak sredstava za odbijanje muha je vodka. Da, dobro ste pročitali, muhe iz nekog razloga ne podnose vodku. U otopinu kućne radinosti osim vodke možete dodati još neke sastojke koji također smetaju muhama, poput ekstrakta aloe vere, limunovo ulje ili neku drugu mješavinu esencijalnih ulja (uz opasku da nikako ne budu slatka). Dovoljno je u čašu vodke pomiješati po čajnu žlicu tih ostalih sastojaka.

Limun je čest sastavak prirodnih pripravaka protiv mrlja i nametnika, tako da ga ne možemo zaobići ni u izradi smjese za odbijanje muha. Dovoljno je koristiti limunovo ulje ili ulje limunske trave i pomiješati ga s čašom vruće vode. Osim tog ulja, jako dobro djeluju i druga prirodna ulja, poput lavandinog, eukaliptusovog, narančinog ili ulja metvice.

Posebno je muhama odbojan klinčić. Ovaj jednostavan pripravak možete napraviti tako da prerežete limun (ako imate stari ili viška) te nabodete po maksimalno desetak korijena klinčića u svaku polovicu limuna. Osim što ih muhe ne podnose, može poslužiti kao zgodan ukras ili osvježivač prostorije.

Od jednostavnijih, korisnih i opuštajućih načina za odbijanje muha svakako ne treba zaobići ni uzgajanje biljaka poput bosiljka, lavande, mente i ostalih čiji mirisi odbijaju muhe. Dovoljno je postaviti jednu dužu teglu s nekoliko spomenutih biljaka na prozor i uživati u zelenilu, mirisu, izgledu, ali i nedostatku dosadnog zujanja. Ako nemate mogućnost uzgojiti svoje vlastito bilje, poslužiti mogu i osušeni listovi ili pak mirisni pripravci poput kamfora.

Također u „vjerovali ili ne" sekciji suzbijanja muha, preporučuje se i objesiti na prozor (gdje ima pristupa svjetlu) plastičnu vrećicu vode. Naime, voda reflektira svjetlost, a oči muha posebno su osjetljive na i najmanje kretnje te ih to ometa.

Za kraj nekoliko kućnih i kuhinjskih sastojaka koje gotovo svi imamo, a glase kao omraženi suzbijači muha – krastavac, luk (pogotovo njegov sok), cimet te kajenski papar.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi