Sanacija zgrade često zahtijeva i sanaciju balkona. Međutim, ovaj dio može biti problematičan jer obično nemamo puno prostora, odnosno, dovoljno visine za ugradnju svih potrebnih slojeva.

Nipošto ne bismo smjeli izostaviti toplinsku izolaciju balkona (s gornje i donje strane), jer bi to stvorilo toplinski most koji bi već u prvoj sezoni grijanja mogao pogodovati nastanku kondenzata i plijesni s unutarnje strane zida, na koji se balkon naslanja.

ANALIZA STANJA PRIJE SANACIJE

Investitor je odlučio obnoviti cijelu zgradu, a time i dva postojeća balkona. Prvi balkon je dio vanjskog stubišta i omogućuje ulaz u dnevni boravak na prvom katu. Drugi ima funkciju klasičnog balkona na drugom katu.

Prije početka sanacije je sve slojeve (do nosive konstrukcije) bilo potrebno ukloniti, kao i pripremiti dio vertikale, uklanjanjem dijela fasade, odnosno podnožja zida, u dijelu gdje se spaja s balkonom.

Pritom moramo biti izuzetno temeljiti i ne smijemo zaboraviti na sve ostale dijelove, poput bočnog zida (slika 3.), koji ima funkciju balkonske ograde. Naime, ovaj dio je vezan na nosivu konstrukciju zida i potencijalno može predstavljati toplinski most pa ga također moramo toplinski izolirati.

slika 1. Postojeće stanje

slika 2. Postojeće stanje, nakon uklanjanja svih postojećih slojeva

slika 3. Bočni zid balkona moramo obložiti toplinskom izolacijom, da na taj način spriječimo nastajanje toplinskog mosta

slika 4.

PRAVILO “PETNAEST CENTIMETARA”

Ovo je pravilo građevinske struke koje određuje udaljenost praga balkonskih vrata od završne obloge balkona, kao što je prikazano na skici niže u članku.

Naravno, ovo je stanje često teško ispuniti pri  sanacijama, jer često nemamo dovoljno visine. Međutim, moramo pokušati ne podizati kotu završne obloge ili podizanje praga balkonskih vrata. U suprotnom bismo mogli očekivati ​​prelijevanje vode s balkona u unutrašnji prostor. Stoga je prilikom sanacije bitno ostaviti najmanje pet centimetara visinske razlike! U novim zgradama slijedimo pravilo od najmanje petnaest centimetara.

Pravilo 15 cm: Najmanja visina od završne kote vanjske površine do praga, odnosno završetka hidorizolacije ispod praga vrata.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

PRIJE POČETKA SANACIJE

Unatoč činjenici da su oba balkona djelomično zaštićena nadstrešnicama, prilikom njihove sanacije trebamo koristiti materijale koji nisu osjetljivi na vlagu ili vodu i koji mogu izdržati sva tlačna opterećenja. Proizvođač toplinske izolacije  bi trebao dostaviti i dokaz o kvaliteti materijala (Izjavu o svojstvima i/ili ETA - Europsku tehničku ocjenu).

Prije nego se primimo sanacije, bilo bi dobro da:

1. nacrtamo presjek svih slojeva balkona

2. provjerimo da li nam odgovaraju debljine slojeva

3. proračunamo sve potrebne količine materijala

Za pomoć se možete obratiti FIBRAN-ovom tehničkom timu: savjet@energyshield.hr

1. Počistili smo i odstranili sve postojeće slojeve do nosive konstrukcije.

2. Balkon nije imao pravilno izvedene nagibe, stoga smo na betonu, pomoću morta za izravnavanje izveli minimalni nagib i zaravnali površinu. Tako smo osigurali da se voda neće zadržavati kod zida.

3. Postavili smo sloj toplinske izolacije FIBRANxps ETICS obrađene površine (tzv. »napolitanka«), koja ne upija vodu i vlagu, te je stoga odličan izbor za balkonske površine. Radi dodatne obrade  toplinsko izolacijskih ploča je važno, da njihova površina nije glatka.

4. Tvrde toplinsko izolacijske ploče smo polagali na sloj morta, pomoću kojeg smo izveli nagibe i pri tome smo sve zajedno kontrolirali pomoću vodene vage.

5. Svakako ne smijemo zaboraviti da moramo cijeli balkon obložiti toplinskom izolacijom. To znači s gornje i donje strane, kao i po rubovima. Samo tako će se spriječiti nastanak  toplinskog mosta što obično nije problem jer imamo dovoljno slobodnog prostora. Kao toplinsku izolaciju koristimo i FIBRANxps ETICS ploče, koje u podlogu učvršćujemo sidrima. Završna površina obrađena je kao fasada (ljepilo + alkalno otporna mrežica).

6. Gornji sloj toplinske izolacije FIBRANxps ETICS ploča smo obradili kao fasadu: dva puta smo koristili mrežicu i ljepilo čime smo napravili dobru podlogu za izvedbu hidroizolacije.

7. Kao hidroizolaciju smo u ovom primjeru koristili sistem SCHLUTER DITRA. Profiliranu polietilensku membranu, kaširanu filcom zalijepili smo na pripremljenu podlogu. Ljepilo je od proizvođača sistema DITRA. Potrebno je upozoriti da se ovaj sustav hidroizolacije preporučuje samo za manje površine, kod djelomično pokrivenih balkona. Kod većih terasa, ovaj sustav ne predstavlja dovoljnu zaštitu.

8. Također smo koristili rubne elemente i hidroizolaciju završili na odgovarajućoj visini zida.

9. Na hidroizolaciju smo položili završni sloj – keramičke pločice, a pobrinuli smo se i za odgovarajuće okapne rubove.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Obnova zgrade zahtijeva izuzetno promišljeno planiranje i kvalitetnu izvedbu. Samo tako možemo računati na trajnost, ekonomičnost i kasnije, ugodan boravak u prostoru.

Stoga su najbolja garancija uspješne sanacije:

• dobro isprojektirani detalji,

• kvalitetni i trajni materijali,

• pažljiva i precizna izvedba.

Prije bilo kakvih sanacija ili novogradnje, posavjetujte se sa stručnjacima! Iskoristite našu besplatnu tehničku podršku. Pišite nam na savjet@energyshield.hr i mi ćemo rado pomoći u planiranju sanacije Vašeg balkona.

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi