Dolaskom proljeća sve češće se razmišlja o dodacima koji bi osvježili i učinili ugodnijim naše životne prostore. Donosimo nekoliko prijedloga kako se na lagan i brz način, a koji istovremeno neće opteretiti kućni proračun, promijenite atmosferu neke prostorije kroz osvježenje praznih zidova, koji nerijetko mogu djelovati dosadno, pa čak i depresivno.

  1. Naljepnice za zidove – jedno od najefektnijih, a ujedno i jeftinijih rješenja, pokazat će se naljepnice koje se lijepe na zidove. Velik izbor dezena i boja "sjest" će u svaki prostor, od dnevnih boravaka i dječjih soba, do hodnika i kuhinja. Apstraktne samoljepljive naljepnice idealne su za moderne prostore, kao i naljepnice u obliku tulipana ili nekog drugog stiliziranog cvijeća. Za klasične prostore predlažemo samoljepljive bordure klasičnog uzorka koje se mogu postaviti uz gornje rubove zida (najbolje će izgledati ako se postavljaju uz stropove od 3 metra na više). U rustici će pasati samoljepljive bordure s primjerice uzorkom vinove loze ili lišća bršljena.
  2. Okviri za slike – prazan zid dobit će na dinamici ako se na njega postave prazni starinski okviri za slike, većih dimenzija. Ovakvo rješenje će svaki prostor učiniti interesantnijim i nedvojbeno originalnim. Za što bolji efekt, predlažemo da okvir bude u crnoj ili bijeloj varijanti, u što je moguće većem kontrastu s bojom zida. Kao drugu jednako efektnu varijantu predlažemo da u zlatne, kićene okvire (poput onih u kojima su naše bake držale goblene) postavite debelu svijetlu tkaninu (idealni je bogati tapecirung kakav se koristi za sofe i fotelje) s klasičnim zlatnim uzorkom (ovakvo rješenje posebno lijepo će izgledati u kombinaciji s tamno zelenim ili bordo crvenim zidovima, što će prostorijama "dati" na mističnosti).
  3. Tkanine na zidu – "presvlačenjem" jednog zida u jednobojnu, laganu svilenu tkaninu (tekstilne tapete) stvorit će se osjećaj otmjenosti dok će šarena varijanta stvoriti atmosferu životne radosti i pomalo "otkačenosti" stanara kojima je toplina i "osobni pečat" interijeru na prvom mjestu. Za ovakva rješenja predlažemo da se ne dodaju nikakvi detalji – od namještaja do dekorativnih elemenata, već da se posebna pažnja posveti rasvjeti. Idealne su malene halogene lampice koje će na ovakvim zidovima stvoriti dinamiku i jedan vrlo poseban odsjaj koji će oplemeniti svaki prostor.
  4. Tapeta od fotografije – ako imate posebno dragu fotografiju (idealne su starinske crno-bijele s motivima gradskih trgova ili mediteranskih riva), ona se može uvećati i od nje napraviti fototapeta. Ovakvo rješenje posebno je pogodno za kuhinje (neće smetati ako neki od elemenata prekriva neki njezin dio), a ako je fototapeta s primjerice motivom velikih starinskih ulaznih vrata, dobro će se uklopiti na zid hodnika na suprotnoj strani ulaznim vratima.
  5. Zidna polica – umjesto uobičajenog načina zabijanja slika na zid, predlažemo razmatranje varijante da na dugu i ravnu zidnu policu uz zid prislonite jednu ili nekoliko umjetničkih slika. Alternativno, uz prazan zid će lijepo izgledati i rješenje da se uz njega postavi pravi slikarski štafelaj, na koji ćete smjestiti svoju omiljenu sliku (akvarel ili ulje na platnu).
  6. Izvadite stare stvari iz ormara – prazan zid će "živnuti" ako na njega postavite nekoliko starih šešira (idealni su polucilindri i pusteni šeširi) ili ako u proziran okvir u ravnu liniju postavite nekoliko žarkih cvjetova od tekstila.

Opći savjeti

  • Prazan zid može djelovati depresivno i otužno – za njegovo osvježenje nije potrebno puno truda i novca, već samo malo mašte i volje. Pogledajte prvo u svoje stare stvari koje više ne koristite i razmislite kako biste ih mogli na najbolji način iskoristiti. Nedjeljni sajam antikviteta može svakako pomoći prilikom konačnog odabira i dodatne inspiracije!
  • Bojenje praznog zida u neku neobičnu boju (zlatna, bronca, srebrna) može osvježiti prostor i doista mu dati "poseban ton".
  • Postavljanje ogledala na prazan zid doprinijet će dinamici prostora!
Image
Mirjana Mikulec

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

 
DOMUS NOBILIS d.o.o.
DOMUS NOBILIS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi