Kako bismo shvatili važnost negativnih iona kisika na život i zdravlje čovjeka, neophodno je pojasniti sam pojam elektriciteta u zraku.

Dakle, što su ioni? Zrak sadrži molekule i čestice raznih materijala koji su najčešće naelektrizirani, pa kažemo da su oni nositelji električnog naboja a nazivamo ih ionima. Kada čestice imaju manjak elektrona zovemo ih pozitivnim ionima, a ako imaju višak elektrona nazivamo ih negativnim ionima.

Negativni ioni

Ioni se u prirodi stalno stvaraju, ali i brzo nestaju, a broj im varira ovisno o meteorološkim i kozmičkim uvjetima, te o vlazi i onečišćenosti zraka.

Negativne ione stvaraju kozmička i sunčeva zračenja, radioaktivnost zemlje, zatim kiša i prskanje vode te vatra (npr. otvoreni kamin i svijeća).

Negativni ioni su osnova života. Bez kisika je nemoguće preživjeti duže od nekoliko minuta, ali kisik dolazi u krv kroz membrane pluća zahvaljujući negativnim ionima.

Prema nekim istraživanjima, jedan negativni ion kisika daje prolaz 10-80 molekula neutralnog kisika. Osim što su neophodni za život, oni daju život i životnu efikasnost svim živim organizmima, bolesnim ili zdravim.

Brojnim ispitivanjima dokazan je važan utjecaj negativnih iona na poboljšanje zdravlja kod bolesnih od npr. astme, bronhitisa, alergija, hipertonije, utječu na brže zaraščivanje rana i opeklina, djeluju povoljno na neurovegetativni sustav (ublažuju ili uklanjaju glavobolju, migrenu, besanicu, razdražljivost..), te utječu na smanjenje zagađivala u zraku (lebdećih čestica i bakterija). Negativni ioni također pozitivno utječu na biljke i životinje.

Nakon svega nabrojanog jasno je da su negativni ioni neophodni za život i dobro zdravlje. Ali u zatvorenim prostorima naših ureda i modernih stanova negativnih iona ima puno manje nego u prirodi, zahvaljujući nezdravoj gradnji od armiranog betona (Faradeyev kavez), uporabi centralnog i toplozračnog grijanja i klimatizacije, TV monitorima i računalima, zagađenju dimom cigareta, niskoj relativnoj vlazi zraka i drugom.

Razna mjerenja potvrđuju veliki manjak negativnih iona u urbanim sredinama. Navodimo jedno takvo mjerenje, koje pokazuje količinu negativnih iona po cm3 zraka:

  • na selu: 800 – 1800,
  • ulice većeg grada: 200 – 450,
  • zatvoreni prostori veće uredske zgrade: 30 – 50.

Zato je u gradovima nužno održavanje čim više zelenih površina, posebno zimzelenih, te vodoskoka i otvorenih vodotoka, jer oni s negativnim ionima kisika poboljšavaju kvalitetu zraka.

Međutim, u očito jako zagađenim prostorima naših stanova i ureda, potrebno je uspostaviti prirodnu ravnotežu stanja elektriciteta zraka, na umjetan način. To se čini s ionizatorima zraka, aparatima koji obogaćuju zrak negativnim ionima.

Ionizatori zraka

Kod odabira ionizatora zraka važno je da je uređaj atestiran te da je deklarirana količina proizvodnje negativnih iona, ali i ozona. Naime, ozon kao prirodno, iznimno učinkovito sredstvo za čišćenje zraka, služi za dodatno pročišćavanje zraka, no njegova koncentracija mora biti u dozvoljenim granicama.

U prirodi je u takvoj koncentraciji poslije kiše, u šumama ili na obalama mora, a vrlo ga je lako osjetiti po specifičnom mirisu ili kako mnogi kažu «mirisom čistoće» poslije grmljavinskih pljuskova.

No, baš zbog svog svojstva da osim obogaćivanja zraka toliko neophodnim negativnim ionima ujedno i pročišćavaju zrak, mnogima su ionizatori zraka ostali u lošoj uspomeni.

Naime, uslijed utjecaja negativnih iona na vezivanje pozitivno nabijenih čestica zagađivala u zraku, dolazi do njihovog taloženja na sam uređaj i predmete oko njega. Ukoliko se uređaj nalazi blizu zida, onda dolazi do doista neugodnog čađenja zida, poznatijeg kao «efekt crnog zida».

Efekt crnog zida

Usprkos činjenici da se zagađivala iz zraka talože i uklanjaju iz zraka prije nego ih udahnemo, navedeni efekt je uzrokovao kod mnogih prestanak korištenja ionizatora zraka, usprkos svim pozitivnim učincima koje su osjećali.

Taj se problem vezivao uz sve ionizatore na tržištu, no moguće je kupiti i uređaje koji ne stvaraju «efekt crnog zida». Problem je riješen postavljanjem filtera unutar samog uređaja, koji je izrađen od nehrđajućeg čelika te se ne mijenja već povremeno čisti.

Riječ je o kanadskim ionizatorima zraka Heaven Fresh, modelima XJ-2000 i XJ-2100, koji se osim u uredskim i stambenim prostorima mogu koristiti i u vozilima, zahvaljujući adapteru koji se isporučuje uz uređaj.

Model XJ-2100 osim što ionizira i kvalitetno pročišćuje zrak, zahvaljujući ugrađenoj UV lampi uništava brojne bakterije i viruse. Uz taj model, Heaven Fresh proizvodi i ionizatore za vozila XJ-600, koji omogućuje opuštenu vožnju, uklanjajući stres, ali i dim cigareta, te ionizator zraka za hladnjake XJ-100.

Njegova funkcija je dezinfekcija unutrašnjosti hladnjaka, uklanjanje mirisa različitih namirnica, te produljenje trajanja hrane uništavanjem bakterija koje uzrokuju kvarenje.

No, osim manjih uređaja za ioniziranje zraka, postoje i uređaji za veće prostore, te posebno dizajnirani ionizatori za različite primjene.

Tako primjerice njemačka tvrtka Bioclimatic proizvodi patentirane ionizatore zraka (s ionizacijskim cijevima) za veće uredske i stambene prostore, kafiće, restorane, ali i hladnjače, frižidere, ribarnice ili proizvodne pogone, gdje utječu na uklanjanje mirisa i smanjenje bakterija i gljivica u zraku, čime meso, riba i ostali prehrambeni proizvodi ostaju dulje svježi i zdravi.

Također, postoji posebna serija uređaja za ioniziranje i pročišćavanje zraka u klima komorama, čime se konačno omogućuje smanjenje, pa i uklanjanje (u kombinaciji s ovlaživačima zraka zimi) tzv. sindroma bolesnih zraka.

Na taj način i zrak u hotelima, velikim poslovnim zgradama ili trgovačkim centrima može postati ugodan za duži boravak.

Ukratko, možemo zaključiti da je ulaganje u kvalitetne uređaje za ovlaživanje, pročišćavanje i ionizaciju zraka višestruko isplativo, prvenstveno za zdravlje ali i radnu produktivnost i dobro raspoloženje ljudi.

Više o ionizaciji i ionizatorima pogledajte na www.ema.hr

Autor: Stjepko Špoljarić
Izvor: EMA d.o.o.

EMA d.o.o., Zagreb
EMA d.o.o., Zagreb
Internet adresa

Osigurana dostava na području cijele Hrvatske i na području Albanije, BiH, Crna Gore, Kosova, Makedonije, Malte, Slovenije i Srbije.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi