Redovito čišćenje doma bitno je zbog higijene, što ugodnijeg boravka u prostorijama, dolaska gostiju. Svakome se ponekad dogodi nastanak nereda, no nastojite ne dozvoliti da se stvari previše otmu kontroli. Bilo bi idealno imati određene navike čišćenja doma, na tjednoj i mjesečnoj bazi.

Teže će doći do nereda ako ćete redovito čistiti iza sebe. Na primjer, u kupaonici bi trebalo odmah nakon korištenja stavljati ručnike na pranje ili na njihovo predviđeno mjesto umjesto da ih bacite na pod ili stavite na radijator. Bilo bi idealno da steknete naviku da nakon svakog kupanja ili tuširanja obrišete kadu ili tuš kabinu, slivnik ili bide. Kozmetiku koju koristite ne ostavljajte razbacanu po kupaonici, već spremite u ormariće ili ladice. Nemojte čuvati istrošene četkice za zube jer samo zauzimaju prostor, nego ih bacite.

U WC-u bi svakako trebalo redovito brisati WC-školjku sa četkom, uvijek puštati dobar mlaz vode i otvarati prozore kako bi se prostorija izluftala.

Za održavanje higijene bitna je stavka promjena posteljine. Tu bi bilo super da steknete naviku mijenjanja plahti, jastučnica i ostalog svaka dva tjedna. Čest problem u gotovo svakom kućanstvu je spremanje odjeće. Svatko bi trebao usvojiti naviku spremanja oprane odjeće u ormar, a one prljave i neugodnih mirisa u kutiju za pranje. No, s odjećom mnogi vode tešku borbu i ona često bude posvuda po kući, bačena preko stolica, kreveta ili na podu.

Prostorija koja bi uvijek trebala biti čista je kuhinja. Nastojite prazniti kantu za smeće prije nego što bude prepuna i perite je vrućom vodom i deterdžentom. Nemojte skupljati prazne boce po kuhinji jer će nastati nered. Spremite ih u podrum ili neko drugo mjesto u svom domu gdje ne budu vidljive. Stolnjak uvijek mora biti čist, a ako se zamrlja odmah ga stavite na pranje. Preporučuje se korištenje stolnjaka u boji jer su bijeli skloniji prljanju. Imate li kućne ljubimce bilo bi dobro da ne idu u kuhinju kako ne bi bilo dlaka na stolu ili u hrani.

Osim stjecanja navike za redovitim čišćenjem interijera, treba voditi računa i o ulazu u vaš dom. Prostor ispred ulaznih vrata uvijek treba biti uredan i savjetuje se stavljanje otirača za noge koji s vremena na vrijeme treba oprati. Kvaku na vratima također treba redovito oprati, kao i sve ostale kvake unutar kuće ii stana.

Ne treba pretjerivati sa čišćenjem, ali neke navike ipak trebaju biti stečene. Ako će se svaki član kućanstva pridržavati barem malih pravila vaš će dom biti uredan. Dovoljno je već to da svatko čisti i sprema sve za sobom. Vaš dom neće samo biti uredan, već će i zadovoljstvo boravka biti veće.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi