Zlatni puzavac (Scindapsus aureus)

Uzgoj sobnog bilja može biti ograničen zbog loših uvjeta unutar prostorije, kao što je, primjerice, nedostatak svjetlosti ili niska vlažnost. U tom slučaju, moguć je uzgoj otpornijeg bilja, koje može podnijeti takve uvjete, ali i dulju stanku u zalijevanju.

Čak i ako prostor ne obiluje svjetlošću, uz pravilan odabir sobnog bilja, može se uživati u njihovom ugodnom okruženju.

Svekrvin jezik (Sansevieria)

Tamnozelenih, sabljolikih je listova koji postižu visinu između 45 i 75 cm. Zalijevanje treba uslijediti tek nakon što se supstrat u posudi osušio. Odgovara mu pjeskovit supstrat dobre drenaže.

Ukrasni kukuruz, Aspidistra (Aspidistra relation)

Iznimno je otoporna biljka koja može podnijeti i najgore uvjete s kojima se susreće. Podnosi sjenu, sušu uzrokovanu neredovitim zalijevanje, te prašinu.

Omiljena je lončanica upravo iz razloga jer ne zahtjeva puno brige ni vremena.

Zlatni puzavac (Scindapsus aureus)

Sjajnih, srcolikih listova, čiji varijeteti mogu biti prošarani zeleno bijelim nijansama. Izuzetan efekt postiže se uzgojem u visećoj posudi, gdje grane zlatnog puzavca vise odišući svojom životnošću.

Preferira vlažni supstrat uz dosta indirektne svjetlosti.

Filodendron (Philodendron scanden )

Na tržištu su prisutni varijeteti različitih boja, veličina i oblika listova. Jednostavnog je uzgoja, tolerira i uvjete lošijeg osvjetljenja. Zalijevati tek kad se supstrat potpuno osuši.

Zeleni ljiljan, klorofit (Chlorophytum comosum)

Odgovara mu indirektna svjetlost, kao i stanka između zalijevanja. Može se uzgajati i u visećim posudama. Korijen je sklon širenju u posudi, te je potrebno presađivanje svakih nekoliko godina.

Maranta (Maranta spp.)

Varijeteti marante dostupni su u šarolikim nijansama listova. Iako nisu izbirljive za uvjete uzgoja, ipak preferiraju indirektnu sunčevu svjetlost u toploj prostoriji.

Listove marante potrebno je povremeno obrisati vlažnom krpom kako bi se uklonila prašina te omogućilo bolje obavljanje fotosinteze.

Sukulenti

Zanimljivi su zbog velikog broja varijeteta, a ne zahtjevaju puno brige i pažnje. Preferiraju dosta indirektne svjetlosti.

Zalijevanje treba biti tek kad se supstrat osuši, uz uvjet da je dobre drenaže.

Autor: M.R.

Izvor slika: https://pixabay.com

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi