Iako se na prvi pogled može činiti nezamislivim, kupaonica može biti prostor u kojem mogu boraviti biljke. Biljke u kupaonici stvaraju posebnu atmosferu u prostoru, čine ga ljepšim, a u isto vrijeme, popravljaju kvalitetu zraka.

S obzirom na to da u kupaonici prevladavaju vlažni uvjeti i više temperature treba imati na umu da se nakon tuširanja kupaonice hlade, a takve razlike u temperaturi mogu biti pogubne za neke biljke.

U ovom članku donosimo popis biljaka koje možete uspješno održavati u prostoru kupaonice.

Aloja (Aloe vera)

Višegodišnja tropska trajnica odlično podnosi temperaturne promjene i slabije osvjetljenje. Kako bi potaknuli cvatnju, aloju smjestite na otvoreno tijekom ljeta. Aloja posađena u posude postiže visinu do 60 cm.

"Sretni bambus" (Dracaena sanderiana)

Sretni bambus vrlo je zanimljiva biljka jer za svoj rast ne zahtijeva tlo, već može rasti u vazi ispunjenoj vodom. Brzog je rasta, te se povremeno orezuje kako bi se kontrolirala visina i lijep izgled. Vodu u vazi potrebno je mijenjati jednom tjedno.

Orhideja (Phalaenopsis spp.)

Odličan izbor za kupaonice u kojima nije prehladno. Cvatnja orhideja traje nekoliko tjedana, a kako su manje biljke, može ih se kombinirati u većem broju čime će se njihova ljepota još više istaknuti.

Spatifilum (Spathiphyllum spp.)

Elegantnih bijelih cvjetova, spatifilum ne zahtijeva puno njege. Uz redovito zalijevanje i vlagu najbolje će uspijevati na indirektnoj svjetlosti.

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)

Neuništiv puzavac, sjajnih, srcolikih listova. Lijepo će se uklopiti u kupaonicu u kojoj prevladavaju uvjeti slabije svjetlosti. Njegov se rast regulira povremenim orezivanjem jer inače može narasti između 180 cm do 3 m.

Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Jednostavna za uzgoj, preferira osvijetljenu kupaonicu, ali može podnijeti i manje idealne uvjete. Ovisno o varijetetu, može narasti između 20 i 120 cm. Tijekom ljeta, možete ju preseliti na otvoreno, ali u sjenu.

Guzmanija (Guzmania minor)

Cvate u rozim ili crvenim bojama tijekom zime, a njezin nas cvat može veseliti nekoliko tjedana. Zahtijeva kupaonicu s dobrom cirkulacijom zraka, uz dosta vlage i indirektne svjetlosti.

Zmajevac (Dracaena fragrans)

Uz raznolike kultivare različitih boja listova, zmajevcu odgovaraju vlažni uvjeti i slabije osvjetljenje.kupaonice. Može narasti između 60 cm i 3 m, te se njezin rast može oblikovati ovisno o vašim željama.

Paprat (Nephrolepis exaltata)

Sveprisutna biljna vrsta koja može obitavati u više prostorija u kući. Sjajno se uklapa u prigušenom svjetlu s dosta vlage. Puzajući listovi učinit će kupaonicu egzotičnom i zanimljivom.

Autor: M.R.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi