Dugi niz godina lim kao materijal koristio se prvenstveno za izradu sekundarnih vrsta objekata kao što su hale, skladišta, građevine komercijalne svrhe i privremeni objekti u pojedinim djelatnostima. No, s obzirom na napredak struke mišljenja su se promijenila, te se tako lim počeo koristiti i u svrhu pokrova stambenih objekata.

Karakteristike

Ono što je karakteristično za ovu vrstu pokrova jest vizualni efekt ravne, glatke pregledne površine koja objektu daje moderniji izgled i jednostavnost. Također, prednost je vrlo lagana konstrukcija koja se lako postavlja, te pogodnost kod krovova koji imaju veći nagib u područjima s oštrim zimama, jakim i čestim vjetrovima.

Iako postoje mnoge predrasude o limenim krovovima upravo zbog straha od udara groma, buke kod raznih vremenskih uvjeta i kondenzacije zbog naglih temperaturnih promjena vještina, znanost i tehnika doskočili su rješavanju takve problematike. Postavljanjem kvalitetnih rješenja limenih pokrova sa sendvič limom, te limenim krovnim pločama s postavom takvi pokrovi postali su vrlo popularni u područjima koja obiluju dugim i snježnim zimama ili nedostatkom drvenog materijala.

Proizvođači nude različite pokrove: s ispunom, s podstavom, s ravnim limom, ili profiliranim limom kao imitacijom. Ova vrsta pokrova dolazi u više oblika: valovite limene ploče, rebraste limene ploče, trapezne limene ploče, samouklapajući krovni lim, te lim kao imitacija crijepa koji je optimalno rješenje kod stambenih objekata zbog svoje vizualne sličnosti klasičnom izgledu krova. Pravilnim odabirom pomno odabranog tipa i oblikom ravnog krova umanjit ćete ili sakriti estetske pogreške objekta.

Lim kao imitacija crijepa

Profiliran tako da izgledom podsjeća na klasični glineni crijep, koristi se većinski za prekrivanje privatnih objekata, a zbog vrlo male težine i jednostavnosti ugradnje posljednjih je godina češći izbor od drugih materijala. Lim u obliku crijepa je vrlo moderan materijal koji spaja sve prednosti modernog materijala i estetske vrijednosti.

Stručnjaci ovakvu vrstu pokrova smatraju odličnim izborom za pokrivanje svih vrsta objekata. Zbog svoje raznovrsnosti i prilagodljivosti krovnog lima omogućeno je njegovo postavljanje i uporaba na svim oblicima krova, te ne postoje ograničenja pri odabiru željenog oblika krovne konstrukcije.

Postavljanje limenog crijepa

Kao što smo naveli u prethodnom dijelu, tehnika postavljanja vrlo je jednostavna. Kao oslonac i osnova za pričvršćivanje lima najčešće služi daščana oplata ili betonska ploča. Ako se lim polaže preko betonske podloge, pri betoniranju u betonsku masu treba ugraditi drvene pakne.

Specijalnim SVP vijcima s neoprenskim podloškom u donju zonu krovnog lima pričvršćuju se limeni elementi. Takav način pričvršćivanja daje čvrstoću i otpornost. Također, dobrim odabirom i ugradnjom izolacije, te pripremom krovne konstrukcije postižu se odlična zvučna i toplinska izolacija.

Postavljanjem paropropusno-vodonepropusne folije postiže se zaštita krovne konstrukcije od kondenzata. Postoji i krovni lim s već ugrađenim antikondenzatnim filcem koji služi za prikupljanje kondenzata koji nastaje ispod lima, i postavlja se u fazi proizvodnje s donje strane krovnog lima. Ispod samara postavlja se profilni filer koji prati i popunjava otvor između samara i krovnog lima.

Sljeme kao završna točka pokrova oblaže se prefabriciranim polukružnim samarom koji svojim presjekom "sjeda" na vrh krovišta i pritom ne narušava estetski izgled nego ga u potpunosti poštuje.

Strah od snježnog opterećenja ovaj oblik pokrova nadopunjava prefabricirani linijski snjegobran koji svojim karakteristikama osigurava izdržljivost i funkcionalnost, bez obzira na materijal od kojeg je krovište izrađeno.

Lim ove vrste može se nabaviti u različitim bojama od crvene, srednje plave, tamno zelene, cigla crvene, smeđe, sivo bijele, crne pa sve do srebrne boje.

Napredak struke omogućio je da ovakva vrsta pokrova bude što rasprostranjenija i dostupnija, kako zbog cjenovnog ranga, tako zbog jednostavnije montaže i transporta, te s obzirom na znanost i vještinu estetski izgled sasvim zadovoljava očekivanja korisnika.

Također, iskustva koja dijele korisnici ovakve vrste pokrova vrlo su pozitivna. Uz dobru izolaciju, buka je smanjena, a uz pravi odabir proizvođača, oblika i vrste koja odgovara potrebama Vašeg objekta ovo bi mogao biti odličan izbor.

Image
Ivana Tešanović

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi