S prozorima nije lako: niti jedan drugi dio građevine u sebi ne sadrži tako oprečne zahtjeve. Prozori i vrata trebali bi donositi svjetlo u objekt i povezivati unutrašnjost s vanjskom okolinom. Od suvremenog stakla danas se ne traži samo da zadovolji kriterije oblikovanja, već i da štiti od buke, sunčevog svijetla, provala i gubitka energije.

S obzirom da se prozorska površina sastoji od 80% stakla, udobnost, stambena atmosfera i ušteda energije najvećim dijelom ovisi o izolacijskim sposobnostima okna. S druge pak strane, prozori bi trebali biti u mogućnosti na neki način dovoditi i svježi zrak u prostoriju. Ovisno o mjestu stanovanja i položaju morali bi biti u mogućnosti zadovoljiti i pojačane zahtjeve za zvučnom izolacijom. I na kraju (ne manje važno) pravila o toplinskoj izolaciji očituju se u dobrom prianjanju i dobroj toplinskoj izolaciji stakla.

Ovisno o uvjetima koje treba zadovoljiti, prozorska okna mogu se koristiti u funkciji poboljšanja toplinske izolacije pa mogu biti i presvučeni slojem plemenitog metala ili dodatno ispunjeni plemenitim plinom. Poboljšana izolacija od buke može se postići upotrebom različitih debljina stakla. Sukladno tome može se koristiti ubacivanje specijalne folije koja podiže protuprovalnu sigurnost. Obojena ili emajlirana okna ne koriste se samo za zaštitu od sunca već i kao oblikovni element u arhitekturi. Ostale mogućnosti oblikovanja postižu se upotrebom strukturiranog stakla, ornamenata i sl.

Izvor: magazin Hausbau

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi