Tlocrt i presjek u punoj veličini (PDF, 149 kB)

Uređenje stana uvijek je izazov, a posebno kada arhitekt potpisuje uređenje vlastitog prostora. Imao sam priliku pokazati kako od derutnog stana stvoriti kvalitetan, te arhitektonski atraktivan stan koji ima dvostruku funkciju. Prvenstveno, stan je projektiran za život, no fleksibilan tlocrt omogućuje jednostavnu transformaciju iz stana koji služi za stanovanje u poslovni prostor, "showroom" ili ured koji će, svojim profinjenim interijerom, budućim klijentima prezentirati rad Ureda arhitekta Križnjak.

Od derutnog stana s početka 80-tih, trebalo je napraviti kvalitetan i atraktivan prostor. Stan je dvoetažan (68 m2) s dvostranom orijentacijom (istok-zapad), te predivnim pogledom na nebodere i zelenilo Novog Zagreba.

Raspored nosivih zidova omogućio je kod adaptacije kompletno rušenje unutrašnjosti stana. Ostali su samo vanjski nosivi zidovi. Kod projektiranja stana težilo se postići maksimalnu fleksibilnost prostora, kružnu vezu u stanu (preko kupaonice i garderobe), te naglasiti prostornost stana. Sekundarne, pomoćne prostorije stana – garderoba, sanitarije, kuhinja i radni dio, zauzimaju uski potez stana koji je s glavnim prostorijama povezan kružnom vezom.

Stepenište vas uvodi u otvoren, prohodan prostor gornje etaže. Prostori su odijeljeni kliznim stijenama, koje se po potrebi otvaraju i čine stan monovolumenom. Klizne stijene omogućuju poigravanje funkcijama prostorija, koje mogu služiti svojim primarnim namjenama – kao odvojena spavaonica i zaseban dnevni boravak, ili kao open space. Tako fleksibilan prostor može funkcionirati kao ugodno mjesto za življenje, za rad ili kao idealno mjesto za druženje i tulume. Neiskorišten prostor između dimnjaka i instalacijskih vertikala iskorištene su za dvije niše sa staklenim policama za držanje knjiga.

Stan nema balkon, ali je to postignuto unutarnjim "balkonom" iznad stubišta, koji se dobiva otvaranjem drvenih kliznih stijena. Ograda je od kaljenog stakla bez šprljaka, što daje posebnu atraktivnost stanu. Na podu je industrijski parket od hrasta, bajcan u boju "čokolade" s rubnim letvicama od bijelog medijapana, da se dobije na visini prostora, a boja bajca razbija bjelinu stana.

Na podovima i zidovima kupaonice su keramičke pločice ferroker, velikog formata 33×100 cm, u boji hrđe. Rasvjeta u cijelom stanu je uniformirana, s akcentom iznad stola za jelo gdje je postavljena visilica foscarini – Q space. Ostala rasvjeta su stropni boxevi Wever & Ducre raspoređeni u nizovima. Adaptacija je trajala 3 mjeseca, korišteni su izrazito kvalitetni materijali i najbolji majstori.

Tlocrt i presjek u punoj veličini (PDF, 149 kB)

Fotografije: Damir Žižić i Ivica Bralić

Fotogalerija (25)

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
Pošaljite e-mail
www.kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi