Minimalizam je i dalje jedan od najpopularnijih stilova za koji se mnogi odlučuju kada razmišljaju o uređenju svog novog doma.

Za njegovu su popularnost i univerzalnost primjene uglavnom zaslužne glavne karakteristike ovog stila – jednostavnost, čiste geometrijske linije, skromnost u odabiru palete boja, te lišenost svih nepotrebnih detalja koji bi narušavali jedinstvenu harmoniju koju stvara na takav način uređen prostor.

Izreka "manje je više" vjerojatno najjasnije predočava samu bit ovog stila, zasnovanog na pomnom odabiru nekoliko komada namještaja, koje potom jasno (najčešće izborom boja ili materijala) vizualno odvajamo od prostora u kojem se ti predmeti nalaze. Namještaj (idealno u obliku kocke ili pravokutnika) i ostali predmeti u tako uređenom prostoru, svedeni su na svoju elementarnu, geometrijsku formu, "ogoljeni" bilo kakvog isticanja osobnosti svojih vlasnika.

Kao što mu i samo ime govori, ovaj stil inzistira na izboru minimalnog broja predmeta, boja, oblika i linija, uključujući i tekstil koji na sebi ne trpi nikakve dezene, ukrase ili aplikacije. Jednostavnost je formula za isticanje istinske ljepote svakog zasebnog predmeta, koji predstavlja upravo i jedino samoga sebe, stvarajući time osjećaj predvidivosti, reda i smirenosti.

Ravne, jednobojne plohe, u kontrastu s ostatkom prostora, ne smiju se pokrivati nepotrebnim detaljima, već se na njima mora poigravati idealno prirodna svjetlost. Industrijski izrađen namještaj je obavezan, budući da lišava "osobnosti" kakvu obično nalazimo u ručno izrađenim predmetima.

Kako su glavne karakteristike ovog stila jasan oblik, iznimno je važno pod svaku cijenu izbjegavati bilo kakav nered – sve stvari u takvom prostoru moraju imati svoje mjesto. Za sve za što nije predviđeno neko vidljivo mjesto, moralo bi biti smješteno u neku ladicu ili ormar, daleko od oka, da se ne pokvari cjelokupan dojam.

Važno je zato da se pri odabiru namještaja pažnja posveti zadovoljavanju tog osnovnog preduvjeta – nalaženju ravnoteže da prostor odiše svojim primarnim stilom, a da pri tom maksimalno zadrži svoju funkcionalnost. Zbog toga, kao i zbog svojih drugih vrlo strogih pravila, minimalizam može biti samo naoko vrlo jednostavan, nezahtjevan stil.

Zanimljivo je da se za ovaj stil najviše odlučuju muškarci i samci.

Ukoliko se odlučite za minimalističko uređenje prostora, nužno je dakle imati na umu sljedeće:

  • Prostor se nikako ne smije pretrpavati. Broj komada namještaja i predmeta mora biti ograničen, a nekoliko lijepih komada namještaja stvara jedinstven dojam i osjećaj prostranosti.
  • Izbor boja neka se ograniči na što manji broj, po mogućnosti neboje (bijela, crna, ili pak smeđa). Ako ipak inzistirate na nekoj jačoj boji, neka se ona zadrži samo na tom određenom predmetu ili detalju.
  • Idealno je da zidovi budu bijele boje, u kontrastu s tamnim podovima. Na bijeli zid će idealno pristajati tamni (smeđi ili crni namještaj), dok se na podove eventualno mogu staviti jednostavni jednobojni tepisi (ako baš inzistirate).
  • Potrebno je voditi računa da se zadrži geometrijski sklad cjelokupnog interijera. Namještaj ne bi smio imati nikakve ornamente ili bitnije odstupati od strogih geometrijskih linija.
  • Svjetlost je izuzetno važan estetski element – idealno je puno prirodnog svjetla. Ukoliko ga vaš stan nema dovoljno, možete ga pokušati zamijeniti jačom umjetnom rasvjetom. Ambijentalna svjetla su svakako poželjna, te ih rasporedite tako da naglašavaju oštre linije vašeg namještaja u odnosu na zid ili ostatak sobe.
  • Minimalistički prostor mora odisati mirom, stoga je potrebno ukloniti sve nepotrebne detalje.

Jednom kad se odlučite za minimalizam, nikako nemojte kombinirati stilove. Vaš stolić za kavu izgledat će sasvim lijepo i bez keramičke žardinjere sa šarenim bombonima, kao i bez vaše omiljene bakine vaze! Ukoliko ne znate gdje ćete sa stajaćom antiknom lampom koju ste dobili za rođendan, nikako je ne stavljajte u svoj minimalistički uređen stan. Isto vrijedi i za sve ostale slične predmete koji se sami posebno ističu i odudaraju od ostatka prostora.

Priznajemo da pridržavanje svih pravila koje diktira minimalistički uređen prostor nije nimalo jednostavno, pogotovo zato što se tijekom godina svakom od nas dogodi na nakupimo popriličan broj što potrebnih, što nepotrebnih stvari u svom domu. Pridodajmo tome i nedvojbenu kompliciranost održavanja uvijek obavezno urednog minimalistički uređenog prostora u kojem je pravilo da je sve "pod pravim kutom" i sve "na svom mjestu", posebno kada u obitelj stigne dijete, ili kad u posjetu stignu rođaci iz drugog grada.

Iako se ovom minimalizmu često prigovara i određena sterilnost i monotonija, ipak ostaje činjenica da je ovaj stil već desetljećima "in", te da zadržava epitet bezvremenskog, iz čega se može iščitati da će i u buduće najvjerojatnije imati velik broj svojih poklonika.

Fotogalerija (10)

Image
Mirjana Mikulec

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

 
DOMUS NOBILIS d.o.o.
DOMUS NOBILIS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi