Meštrovićev paviljon smješten na jednom od najljepših i najpoznatijih trgova u Zagrebu – Trgu žrtava fašizma, već više od 80 godina omiljeno je mjesto okupljanja svih generacija.

Ovom se arhitektonskom remek-djelu tijekom povijesti mijenjala namjena, od početne kada je zamišljen kao reprezentativni izložbeni prostor, preko džamije za vrijeme Drugog svjetskog rata i Muzeja revolucije po njegovu završetku, do doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika koji je postao po osamostaljenju Hrvatske.

Idejnu skicu za paviljon izgrađen 1938. napravio je kipar Ivan Meštrović, dok su arhitektonski projekt izradili arhitekti Harold Bilinić i Lavoslav Horvat. Izgradnju je predvodio Gradski građevinski ured na čelu s arhitektom Ivanom Zemljakom.

Kako je riječ o jednoj od važnijih kulturnih znamenitosti u Zagrebu, grad joj je odlučio dati novo ruho uređenjem dijela kamenih stuba na samom paviljonu kao i cjelovitim preuređenjem zelenog dijela trga.


Istrošene kamene ploče

FUGIRANJE KAMENIH STEPENICA

Nakon što je zamijenjeno kameno stubište na vanjskom dijelu trijema i ulaznog portala Meštrovićeva paviljona, bilo je potrebno izabrati odgovarajuću masu za fugiranje koja će imati djelomičnu sposobnost kompenziranja naprezanja koja u oblogama uzrokuju mehanička (oprema, promet itd.) i fizikalna (sunčevo zračenje, naizmjenični ciklusi smrzavanja – odmrzavanja itd.) opterećenja.

Osim toga, fuge su trebale biti otporne i na biološka (plijesni, lišajevi itd.) i kemijska (kiseline, soli itd.) opterećenja te kompenzirati dozvoljena dimenzijska odstupanja koja imaju kamene obloge stubišta.


Uklonjeno postojeće kameno gazište

S obzirom na sve zahtjeve odabran je ULTRACOLOR PLUS, brzovezujuća i brzosušeća masa za fugiranje poboljšana polimerima koja ne uzrokuje iscvjetavanje, s dodacima BioBlock® tehnologije koja sprečava nastanak plijesni i DropEffect® tehnologije za vodoodbojnost.

Omogućuje izvođenje fuga širine 2 – 20 mm, a ujedno omogućuje kraće rokove izvođenja radova i potpuno opterećenje fugiranih površina već nakon 24 sata.

Na samom kraju izvođenja radova trebalo je još zapuniti i zabrtviti dilatacijske spojeve koji su ostavljeni u određenom rasteru s obzirom na specifičan oblik konstrukcije.

Dilatacije i svi međusobni spojevi zidova i podova, kao i stupova i podova obrađeni su umetanjem polietilenske trake od ekstrudirane pjene MAPEFOAM u dno dilatacije te zapunjeni neutralnom silikonskom masom za brtvljenje kamena MAPESIL LM, niskog modula elastičnosti, otpornom na plijesni.


Faza izvođenja – postavljene nove kamene stube

ANKERIRANJE JARBOLA

U sklopu sanacije bilo je potrebno usidriti jarbole za zastave, pa su tako šipke s navojem od pocinčanog čelika sidrene 40 cm u AB temelj bez korištenja razuporne sile upotrebom dvokomponentnog sredstva za kemijsko sidrenje za teška opterećenja MAPEFIX VE SF izrađenog na bazi hibridne vinilne smole bez stirena.

Time je omogućeno potpuno sidrenje navojne šipke u AB temelj.

MAPEFIX VE SF utisnut je u prethodno probušene rupe izračunate prema smjernicama koje su uzele u obzir veličinu rupe u podlozi, dubinu sidra, promjer sidrenog elementa te najveće dopušteno opterećenje.


Na spoju stupa i poda nanesen je MAPESIL LM, dok su fuge izvedene masom ULTRACOLOR PLUS

MAPEFIX VE SF certificiran je prema europskim standardima ETA opcija 1 (sidra u betonu ili kompresijskim zonama), ETA rebar (dopunsko ojačanje), također je certificiran na požar i ETA ponašanje pri seizmičkom djelovanju C1 (u seizmičkim zonama).

Zbog činjenice da je MAPEFIX VE SF pakiran u kartuše od 300 ml, bilo je moguće izvesti sidrenje uobičajenim pištoljima za ekstruziju silikona te značajno pojednostavniti izvođenje samih radova.


Završeni radovi na trijemu paviljona

TEHNIČKI PODACI

  • Trg žrtava fašizma i Meštrovićev paviljon, Zagreb,
  • Vrijeme izvođenja radova: svibanj – listopad 2018. godine
  • Investitor: Grad Zagreb
  • Projektant: Studio Elle d.o.o., Zagreb
  • Nadzor: Hidroprojekt d.o.o., Zagreb
  • Izvođač radova: Teh-gradnja d.o.o., Zagreb
  • Mapei koordinator: Nikola Turkalj, struč. spec. ing. građ.

PROIZVODI MAPEI

  • Fugiranje kamena: Ultracolor Plus, Mapefix VE SF, Mapesil LM

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Također, možete pratiti naš Mapei Croatia TV putem YouTubea.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi