Maslenički most izgrađen 1997. godine ima važnu prometnu funkciju povezivanja sjevera i juga Hrvatske. Nalazi se na trasi autoceste A1 Zagreb – Split – Dubrovnik, na stacionaži 243 + 373 km.

Most su projektirali prof. dr. Vinko Čandrlić, prof. dr. Jure Radić i mr. Zlatko Šavor, dok je izvođač projekta bila tvrtka Konstruktor iz Splita.

Most je projektiran kao lučni most s kolnikom, ukupne duljine između krajeva upornjaka 377,60 m. Prometni profi l čine četiri prometna traka širine 3,5 m, središnji zaštitni pojas dužine je 3 m, hodnici 1 m te četiri rubna traka po 0,35 m, što ukupno između betonskih odbojnih i zaštitnih ograda iznosi 20,40 m i predstavlja normalan poprečni presjek autoceste.

Most se nalazi u izrazito agresivnom okolišu s ekstremnim djelovanjima klorida iz mora uz prisutnost jakog utjecaja vjetra. Ovakvi okolišni uvjeti uzrokovali su ubrzano propadanje AB konstrukcije mosta. Istražnim radovima iz 2011. godine potvrđena je visoka zasićenost zaštitnog sloja betona kloridima i ubrzana korozija armature spomenutih konstruktivnih elemenata.

Nakon postupka hidrodemoliranja kontaminirane površine u dva je sloja nanesen MAPEFER 1K, antikorozivni zaštitni jednokomponentni mort na osnovi polimera u vodenoj disperziji, cementnih veziva i inhibitora korozije armature. Reprofilacija je izvedena MAPEGROUT-om T60, tiksotropnim mortom s kompenziranim skupljanjem, ojačanim sintetičkim vlaknima otpornim na sulfate.

Radi postizanja maksimalnih svojstava sanacijskog morta u svježu mješavinu dodano je sredstvo za njegu cementnih mortova MAPECURE SRA, koji zahvaljujući svojoj interakciji s glavnim komponentama koje sačinjavaju cement smanjuje skupljanje smjese za 20 – 50 % u usporedbi sa standardnim rezultatima proizvoda bez dodataka. Sve to vodi smanjenju rizika od nastanka pukotina.

Radi produljenja trajnosti konstrukcije nanesena su i dva sloja MAPELASTIC-a. Za završni sloj sanacije AB površina nanesena je zaštitna i dekorativna boja na osnovi akrilnih smola u vodenoj disperziji

ELASTOCOLOR PITTURA kao dodatna zaštita od atmosferskih utjecaja. Ovom sanacijom Masleničkom mostu produžena je trajnost u izrazito agresivnom okolišu.

TEHNIČKI PODACI
  • Vrijeme izvođenja radova: svibanj 2017. – siječanj 2018. godine
  • Investitor: Hrvatske autoceste d.o.o., Zagreb
  • Projektant: dr. sc. Mario Ille, dipl. ing. građ., Institut IGH d.d., Zagreb
  • Izvođač radova: Spegra inženjering d.o.o., Split
  • Podizvođači radova: Sitolor d.o.o., Slavonski Brod; Hidrostres d.o.o., Zagreb
  • Nadzor: dr. sc. Mario Ille, dipl. ing. građ., Institut IGH d.d., Zagreb
  • Mapei koordinator: Marko Iveković, dipl. ing. građ. (Mapei Croatia d.o.o.)
PROIZVODI MAPEI
  • Elastocolor Pittura, Mapecure SRA, Mapefer 1K, Mapegrout T60, Mapelastic

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi