Marelice (Prunus armeniaca) su jedne od najdražih voćki za amaterski uzgoj. Ukusnih, sočnih plodova ubranih direktno sa stabla neizmjerno su ukusniji nego oni kupljeni u trgovini.

Na tržištu postoji veliki broj sorti marelica koje su otpornije na bolesti i hladnije uvijete.

Marelice su samooplodne biljke, te ih nije potrebno saditi jednu pored druge radi bolje oplodnje, već ih se može smjestiti na više mjesta u dvorištu ili se sadi samo jedno stablo.

Njihova rana cvatnja može biti prekinuta zbog kasnog mraza, pa se marelicu sadi na mjesto zaštićeno od mraza, na primjer, uz južni zid kuće ili se prekriva zaštitnim materijalom.

Uzgoj marelice

Tlo treba biti vlažno i dobre drenaže. Marelice se mogu saditi u jesen ili u proljeće. Jesenskom sadnjom se pojavljuje opasnost od oštre zime koja može uništiti stablo. U tom se slučaju stablo može premazati vapnom, koje ima zaštitnu svrhu protiv zime, ali i ljetnih vrućina.

Iskopati duboku rupu i dodati kompost, te ga dobro pomiješati s univerzalnim supstratom. Nakon sadnje, biljku je potrebno obilno zaliti vodom. Prve godine, marelicu se može poduprijeti jer jaki vjetrovi mogu saviti biljku.

Mlada stabla marelice najviše treba zalijevati prve godine, dok starija prije pojave suše. Oko stabla marelice postavlja se sloj malča koji će zadržati vlažnost tla i spriječiti stvaranje korova.

Orezivanje marelica provodi se u proljeće ili u jesen. Orezuje se oko četvrtina grana na stablu.

Također je potrebno ukloniti oštećene ili suhe grane. Beru se plodovi koji su malo tvrđi, jer čim se uberu, brzo će dozreti i postati vrlo mekani. Tvrđe marelice lakše je skladištiti. Spremaju se na hladno i suho mjesto, zaštićeno od svjetlosti.

Upotreba

U kulinarstvu, marelice se mogu koristiti na razne načine. Tijekom kuhanja, marelice neće izgubiti svoje hranjive tvari, bilo da se koriste svježe, sušene, ili konzervirane.

Sušene marelice bogate su vlaknima, vitaminom A, kalijem i antioksidansima.

Sok od marelice nije samo osvježavajuće piće, već i lijek protiv anemije. Prije cijeđenja soka, marelicama je potrebno oguliti kožu. Koriste se zrele marelice kako bi sam sok bio što ukusniji.

Autor:: M.R.
Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi