Performanse i sigurnost nogometnog terena moraju biti postojani u svim vremenskim uvjetima. To znači da mora postojati i učinkovit sustav odvodnje koji će osigurati funkcionalnost terena čak i kada su vremenski uvjeti nepovoljni, poput obilnih oborina u kratkom vremenskom periodu neposredno prije ili tijekom utakmice.

S obzirom na svojstva koja ovakav sustav treba imati, centar za istraživanje i razvoj Mapei razvio je inovativan sustav za izradu donjeg nosivog sloja s horizontalnim sustavom odvodnje, odnosno tehničko rješenje pri kojem voda otječe neposredno ispod površine travnjaka.

U takvom sustavu drenažni sloj postavlja se između travnate površine terena i donjeg nosivog sloja, što omogućava horizontalno odlijevanje kišnice i vode za navodnjavanje. Na taj način voda otječe od sredine terena prema njegovim rubovima u odvodne kanale postavljene po obodu površine. Kod horizontalne drenaže površina travnatih terena (prirodnih, umjetnih i hibridnih), donji nosivi sloj postaje ključnim elementom ispravnog funkcioniranja i efikasnosti cijelog sustava, što znači da mora imati određene karakteristike:

 • ravnost: na površini donjeg nosivog sloja ne smije biti nikakvih udubljenja kako bi se osiguralo ravnomjerno otjecanje vode bez njenog nakupljanja u vidu lokvica
 • nagib: površina donjeg nosivog sloja treba imati odgovarajuće pod nagibe prema stranama (od 0,58 % do 0,63 %), što će osigurati gravitacijsko otjecanje vode u određenom vremenu
 • volumensku stabilnost: donji nosivi sloj mora zadržati ravnost i nagib tijekom godina kako bi se osigurala funkcionalnost površine terena
 • čvrstoću: donji nosivi sloj mora imati odgovarajuću nosivost da izdrži vozila koja prelaze preko površine terena radi njegova održavanja ili utakmice

Uklanjanje postojeće podloge od prirodne trave

STABILIZACIJSKI SLOJ ZA TRAVNATE TERENE

Ovo tehničko rješenje podrazumijeva stabilizaciju postojećeg tla ispod površine terena dodavanjem praškastog stabilizatora s hidrauličkim svojstvima ojačanog vlaknima MAPESOIL 100 koji se miješa sa zemljom kako bi donji nosivi sloj postigao karakteristike koje omogućuju pravilnu horizontalnu drenažu površine terena. MAPESOIL 100 je hidraulički stabilizator u prahu ojačan vlaknima koji se koriste za izradu donjeg nosivog sloja kod terena od umjetne trave s horizontalnim sustavom odvodnje procesom stabilizacije tla. Glavna područja upotrebe MAPESOIL-a 100 su:

 • donji nosivi slojevi za terene od umjetne, prirodne ili hibridne trave s horizontalnim sustavom odvodnje (npr. nogometni tereni itd.)
 •  konsolidacija i stabilizacija donjih nosivih slojeva kod postojećih površina terena (npr. teniski tereni na glinenoj podlozi)
 • radovi na održavanju postojećih terena od umjetne trave hladnom reciklažom postojećeg donjeg nosivog sloja od asfalta

Posipavanje veziva MAPESOIL 100 top-dreserom

Kada se MAPESOIL prah umiješa u tlo koje se tretira, on vrši važnu funkciju konsolidacije i daje materijalu već prisutnom na terenu karakteristike potrebne za ugradnju umjetne trave (čvrstoću, volumensku stabilnost, nagib i ravnost). Očvršćivanje izvedeno na tlu koje je tretirano proizvodom MAPESOIL 100 doprinosi poboljšanju trajnosti podloge u usporedbi s tradicionalnim stabilizacijskim tretmanima (vapno/cement).

Visokoučinkovite karakteristike MAPESOIL-a također pomažu smanjiti količinu tla koja se treba tretirati (sloj 8 – 15 cm debljine, ovisno o vrsti tla) u usporedbi s drugim sustavima koji u nekim slučajevima zahtijevaju slojeve debljine i do 30 cm, što znači da je i postupak ugradnje puno brži.

Što se tiče troškova primjene ovog sustava, kod promjene postojećeg terena u umjetnu travu, ovisno o zahtjevima svakog projekta, donji nosivi sloj izrađen tehnologijom Mapesoil može biti znatno ekonomičniji od klasičnog sustava vertikalne odvodnje (uz upotrebu agregata) koji podrazumijeva iskapanje više od 4000 m3 za svaki teren i sve pripadajuće troškove odlaganja materijala. Zahvaljujući specijalnoj formulaciji razvijenoj u Mapei laboratorijama za istraživanje, proizvod MAPESOIL 100 omogućava da se proces stabilizacije primijeni na materijal koji potječe iz održavanja postojećih površina terena.

Miješanje MAPESOIL-a 100 odgovarajućom frezom

Mljeveni asfalt:  MAPESOIL 100 koristi se za hladnu reciklažu starog donjeg nosivog sloja asfalta. Nakon drobljenja materijal se može stabilizirati direktno na lokaciji čime se izbjegavaju troškovi manipulacije i odlaganja posebnog otpada. Ustvari, tretiranje materijala proizvodima MAPESOIL 100 i MAPESOIL 50 omogućava njegovo ponovno korištenje.

Glinene podloge za terene: MAPESOIL 100 može se koristiti za stabilizaciju starih teniskih terena s glinenom podlogom na koje se postavlja najnovija generacija umjetne trave s horizontalnom odvodnjom.

Dotrajale površine terena od umjetne trave: MAPESOIL 100 omogućava ponovnu upotrebu stare površine od umjetne trave. Jednostavnim postupkom, kojim se razdvaja stabilizacijsko punilo i usitnjava trava, istrošena površina terena koju treba zamijeniti može se dodati u smjesu s MAPESOIL-om 100 te ugraditi u donji nosivi sloj za novi teren. Svi ovi koraci mogu se izvoditi na licu mjesta, pa se rukovanje materijalom svodi na minimum.

Natapanje tla vodom

PRIMJENA I PREDNOSTI

Primjena sredstava za stabilizaciju sastoji se od miješanja materijala koji se tretira i vode. Faze su sljedeće:

 •  uklanjanje i priprema gornjeg sloja tla te, po potrebi, razbijanje, odnosno usitnjavanje tla
 • natapanje tla polovicom potrebne vode
 • posipavanje MAPESOIL-a 100 preko pripremljenog tla
 • miješanje MAPESOIL-a 100 s tlom i natapanje preostalom količinom vode
 • ponovno miješanje, izravnavanje i oblikovanje površine
 • zbijanje – kompaktiranje

Upotreba proizvoda MAPESOIL 100 za izradu donjeg nosivog sloja kod površina terena od umjetne trave nudi brojne tehničke i ekonomske prednosti kao što su:

 • jednostavna primjena
 • znatno manja debljina obrade (8 – 15 cm) s istim učinkom
 • korištenje tla koje je dostupno na lokaciji i/ili recikliranog materijala, što smanjuje troškove manipulacije materijalom i potrošnju energije
 • kraće vrijeme potrebno za izradu
 • produžena trajnost sustava

Izravnavanje i niveliranje

Zbijanje valjkom

Trajna i pouzdana stabilizacija tla preduvjet je za izvođenje efikasnog sustava horizontalne odvodnje i, na kraju, za visoke performanse travnatih terena. Upravo zahvaljujući opisanim karakteristikama Mapesoil tehnologije, svaki teren bit će spreman za sigurnu upotrebu tijekom mnogih godina.

Teren s umjetnom travom sa stabilizacijskim slojem izrađenim upotrebom MAPESOIL-a 100

Sustav Mapesoil za stabilizaciju terena s travnatom podlogom korišten je i pri izgradnji Mapei nogometnog centra u Sassuolu, na stadionima Juventusa u Torinu, te San Siru u Milanu:

 

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

 

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi