Kutjevo je grad bogate povijesne baštine koji je ime dobio zahvaljujući svom specifičnom položaju. Naime, općina Kutjevo nalazi se među bregovima – u kutu. Kutjevo, najveće naselje Grada Kutjevo, spominje se prije više od 770 godina i prepoznaje po nekada uzoritom vlastelinstvu, ljudima i glasovitom kutjevačkom vinu poznatom još od rimskog doba.

Poznat kao vinska prijestolnica kontinentalne Hrvatske, Kutjevo iz godine u godinu bilježi porast stanovništva. Tako je zbog nedostatka prostora u postojećem vrtiću bilo nužno izgraditi novi vrtić za najmlađe stanovnike.


Postavljanje parne brane i toplinske izolacije

Novoizgrađeni vrtić sagrađen je na prostoru od 900 kvadratnih metara, kapaciteta prihvata 90 mališana podijeljenih u tri odgojne skupine i jednu jasličku. Izgradnja novog dječjeg vrtića najveća je investicija ove vrste u povijesti grada Kutjeva vrijedna 11,5 milijuna kuna.

Izvođenje je započelo koncem prošle godine, a radovi su izvedeni u relativno kratkom roku. Namjera je bila izgraditi vrtić uz primjenu najsuvremenijih rješenja, pa je tako za izvođenje ravnog krova odabran Mapei sustav.


Mehaničko pričvršćenje sintetičke FPO folije MAPEPLAN T M 15 BROOF (t1)

HIDROIZOLACIJA KROVA

Krov se sastoji od tri denivelirane krovne plohe razdvojene krovnim armiranobetonskim nadozidom od kojih je svaka ploha dvostrešna. Na pripremljenu betonsku podlogu položena je polietilenska parna brana koja osigurava difuziju vodene pare po obodu krova.

Potom je postavljena kamena vuna, a na nju sintetička FPO folija MAPEPLAN T M BROOF (t1) debljine 1,5 mm koja je mehanički pričvršćena na mjestima preklopa. Uz zidove objekta folija je uzdignuta do pune visine atike koja je naknadno pokrivena limenim opšavom.

Oko svjetlarnika su postavljeni profili od kaširanog MAPEPLAN lima koji je u svjetlarnik učvršćen vijcima promjera promjera 5 mm na razmaku od 15 cm. Posebno je bilo potrebno obraditi prodore nosača klima-uređaja koji su obrađeni FPO sintetičkom folijom za detalje MAPEPLAN T D 15 i dodatno zabrtvljeni poliuretanskim kitom MAPEFLEX PU45 FT te pričvršćeni dvjema obujmicama.


Završno obrađeni limovi oko svjetlarnika

Bočno uz krov izvedene su dvije nadstrešnice na potkonstrukciji od rebrastog lima na koji j e postavljena O SB ploča debljine 22 mm. Na nju je položen termički obrađen polipropilenski geotekstil POLYDREN PP 300 kao razdjelni sloj te završno FPO folija MAPEPLAN T M 15 BROOF (t1).

S obzirom na to da se radi o javnom objektu, a prvenstveno s ciljem zaštite djece, korišteni su negorivi materijali poput kamene vune i sintetičke folije sa zaštitom BROOF (t1) koja sprečava širenje plamena prema vanjskim površinama pokrova prema normi EN 1187.

Odvodnja dvostrešnog krova riješena je olucima i vertikalnim odvodima. Nakon ljetnih praznika kutjevački mališani krenut će po prvi put u novu pedagošku godinu u vrtić sagrađen po najnovijim građevinskim standardima sa sigurnim krovom, u vrtić kakav su doista i zaslužili.


Završni izgled krova

TEHNIČKI PODACI

  • Dječji vrtić Kutjevo, Kutjevo
  • Vrijeme izvođenja radova: prosinac 2019. – srpanj 2020. godine
  • Investitor: Dječji vrtić Kutjevo, Kutjevo
  • Projektant: Josip Kovač, dipl. ing., Heksagram d.o.o., Osijek
  • Nadzor: Marko Orkić, dipl. ing. građ., Orking d.o.o., Osijek
  • Izvođač izolaterskih radova: Kristić izolacija d.d., Mirkovci
  • Mapei koordinator: Fausto Ferlin, dipl. ing. građ.

PROIZVODI MAPEI

Hidroizolacija krova: Mapeplan T M 15 BROOF (t1), Polydren PP 300, Mapeplan T lim
Obrada detalja: Mapeflex PU 45 FT, Mapeplan T D

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi