Povezivanje otoka Krka s kopnom bio je početak novog života za njegove stanovnike te je pospješio ekonomski razvoj otoka. 70-ih godina 20. stoljeća skupina arhitekata, po uzoru na tadašnja rješenja u premošćivanju, odlučila se za izgradnju armiranobetonskog lučnog mosta dužine 1430 m. Most se sastoji od velikog luka raspona 390 m, koji povezuje kopno s otočićem Sv. Marko, i malog luka raspona 244 m koji povezuje otočić Sv. Marko s otokom Krkom.

Gradnja mosta započeta je 1976. godine, a most je pušten u promet 19. srpnja 1980. Ono po čemu se most isticao bio je betonski luk raspona 390 m, što ga je tada činilo najvećim mostom na svijetu koji je za punih 85 m nadmašio do tada najveći most takvog tipa u Sydneyu. Sljedećih petnaestak godina Krčki most bio je svjetski rekorder u takvom tipu rasponske konstrukcije, a i danas je među najvećima na svijetu.

Tijekom godina došlo je do propadanja armature uslijed negativnih utjecaja okoliša – posolice nošene jakom burom koja se skupljala na površini AB konstrukcije mosta kroz koju su potom penetrirali kloridi i oštetili armaturu. Istražnim radovima zaključeno je da bi nastavak tog procesa mogao ugroziti stabilnost mosta pa se pristupilo izradi projekta sanacije i zaštite.

Nakon provedenih terenskih i laboratorijskih ispitivanja izvođač je odabrao Mapei sanacijski zaštitni sustav. Odabrani sustav koji je zadovoljio sve tehničke zahtjeve projekta činili su MAPEGROUT T60 tiksotropni mort ojačan vlaknima, koji se nanosio špricanjem u jednom sloju od 6 cm debljine, te Elastocolor zaštitni sustav koji se nanosio u ukupnoj debljini od 1,5 mm. Elastocolor sustav činili su ELASTOCOLOR PRIMER temeljni premaz, ELASTOCOLOR RASANTE SF, elastomerni visokoelastični završni sloj ojačan vlaknima, te ELASTOCOLOR BOJA, elastomerna trajnoelastična zaštitna boja sa svojstvom premoštenja pukotina.

TEHNIČKI PODACI

Godina izgradnje: 1976. – 1980. godine
Vrijeme izvođenja radova: listopad 2005. godine
Investitor: Hrvatske autoceste d.o.o., Zagreb
Izvođač radova: Spegra inženjering d.o.o., Split
Voditelj projekta: Vladimir Simić, dipl. ing.
Nadzor: Željko Kosovec, dipl. ing.
Mapei koordinator: Jozo Grgić, dipl. ing. građ.

PROIZVODI MAPEI

Elastocolor boja, Elastocolor Primer, Elastocolor Rasante SF, Mapecure SRA, Mapegrout T60

Trebate li savjet o tome koje proizvode koristiti za vlastite projekte obratite nam se s povjerenjem putem doljnjeg obrasca.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi