Beton, kao jedan od materijala koji se u graditeljstvu najviše koristi i koji se smatra „svima poznatim" materijalom, kao i njegovo ponašanje u svježem i očvrslom stanju, i danas doživljava promjene.

Na karakteristike betona uvelike utječu izbor i količina sastavnih komponenti betona, pa tako vrsta agregata, cementa ili kemijskih i mineralnih dodataka mogu značajno utjecati na promjene u karakteristikama betona. Današnji betoni naizgled su isti onima od prije 30-ak godina, no u velikoj su mjeri različiti po svojim karakteristikama.

Naime, razvoj kemijskih dodataka danas omogućuje bržu, jednostavniju i, što je najvažnije, kvalitetniju gradnju betonskih konstrukcija.

MAPEI TEHNOLOGIJA ZA DODATKE BETONU

Kontinuiranim ulaganjem u istraživanje i razvoj Mapei je razvio sustav dodataka betonu koji mogu bitno utjecati na njegovo sazrijevanje. Jedna od primjena ovog sustava izrada je betonske konstrukcije bazena.

Klasičan pristup izgradnji betonske školjke bazena zahtijeva vrijeme sazrijevanja betona od približno 90 dana prije postavljanja završne obloge, dok Mapecrete System, sustav dodataka za beton, smanjuje period sazrijevanja betona prije postavljanja završne obloge za 60-ak dana.


shema 1. Dijagram skupljanja betona tijekom vremena

Točnije, završni slojevi mogu se postavljati svega 28 dana nakon betoniranja AB konstrukcije. Mapecrete System tehnologija je tvrtke Mapei za proizvodnju betona kompenziranog i kontroliranog skupljanja gdje je potreban visok stupanj dimenzijske stabilnosti kako bi se spriječile pukotine uslijed skupljanja u konstrukciji.

Ovaj sustav temelji se na načelu da se smanjenje volumena može ograničiti strukturnim sustavom ojačanja. U tu je svrhu Mapei razvio cijeli niz proizvoda koji mogu kontrolirati kemijske i fizikalne procese unutar betona tijekom vremena, a odabirom odgovarajuće količine prikladnih dodataka može se izračunati količina skupljanja u betonu te samim time i kontrolirati.

Mapecrete System kombinacija je triju različitih dodataka betonu čija sinergija osigurava učinak njegova kontroliranog skupljanja i sazrijevanja.


shema 2. Sastavne komponente sustava Mapecrete

SKUPLJANJE BETONA

Općenito govoreći, skupljanje je smanjenje volumena betona zbog progresivnog gubitka vode u cementnoj pasti. U stručnoj literaturi identificirana su četiri različita tipa skupljanja betona: plastično skupljanje, skupljanje uslijed isušivanja, autogeno i termalno skupljanje.

Na skupljanje betona najveći utjecaj imaju količina i vrsta cementa, V/C omjer te vrijeme i način njegovanja betona. Skupljanje betona njegova je karakteristika koja se ne može izbjeći, ali se može kontrolirati i ograničiti.

Mapecrete System se kao kombinacija triju dodataka i temelji na tim činjenicama. Sustav dodataka čine:

  • superplastifikator
  • dodatak za bubrenje
  • dodatak za unutarnju njegu betona

SUPERPLASTIFIKATORI DYNAMON LINIJE PROIZVODA

U širokoj paleti proizvoda koji utječu na smanjenu potrebu za vodom te povećanje tečnosti i obradivosti betona, ističe se Dynamon linija proizvoda svojim kvalitetnim superplastifikatorima na bazi PCE (polikarboksil-eter) nove generacije.

Dynamon superplastifikatori utječu na znatno smanjenje količine vode u sastavu betona, a time i na smanjenje V/C omjera, povećanje kvalitete, a posljedično i trajnosti te obradivosti betona.

S obzirom na specifične uvjete na gradilištu te posebne uvjete koje beton u svježem bor određenog superplastifikatora iz Dynamon linije proizvoda.


shema 3. Djelovanje dodatka za njegu betona MAPECURE SRA

DODACI ZA BUBRENJE EXPANCRETE

Sljedeći je dodatak sustava Mapecrete dodatak za bubrenje. Logika stvari poprilično je jednostavna. Naime, procjenom količine skupljanja betona kao veličine koja se očekuje iz sastava betona i uvjeta okoliša, dodatkom za bubrenje betona utječe se na početno povećanje volumena betona koji će njegovim kasnijim skupljanjem biti anulirano.

Stupanj ekspanzije ovisi o količini upotrijebljenog ekspanzivnog sredstva, V/C omjeru, veličini i tipu agregata te vrsti i količini cementa. Na svojstva bubrenja EXPANCRETE-a utječe i vrijeme miješanja, tj. transport betona kao i vrijeme i način njegove njege.

Ekspanzivnim svojstvima betona mora biti suprotstavljena određena količina armature radi preuzimanja naprezanja koja se ekspanzijom javljaju. Minimalan omjer površine armature i betona kako bi se osigurala nesmetana svojstva ekspanzije iznosi 0,15 %.


shema 4. Utjecaj Dynamon superplastifikatora na smanjenje vode i vrijeme obradivosti

DODACI ZA UNUTARNJU NJEGU BETONA

MAPECURE SRA, MAPECURE SRA 20 i MAPECURE SRA 25 dodaci su za unutarnju njegu svježeg betona koji utječu na smanjenje hidrauličkog skupljanja betona i pojavu mikropukotina u ranoj fazi očvršćivanja. Mehanizam djelovanja dodatka MAPECURE SRA je u smanjenju površinske napetosti vode u kapilarama, čime se smanjuje i pritisak na zidove kapilara i skupljanje betona.

Sinergija ove tri vrste dodataka koje čine Mapecrete System betonu daju konačna svojstva s kontroliranim skupljanjem i bržim sazrijevanjem. Jako bitna stavka sustava Mapecrete je i njega svježeg betona.

Preporuka je mokro njegovanje betona 7 – 10 dana kao najbolja opcija. Ako mokro njegovanje nije moguće ostvariti, svježi beton potrebno je zaštititi nekim od kemijskih sredstava za njegu betona iz Mapecure linije proizvoda.

Odjel tehnike Mapei

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Također, možete pratiti naš Mapei Croatia TV putem YouTubea.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi