U zagrebačkom naselju Kajzerica početkom rujna prošle godine otvoreni su novi vrtić i osnovna škola. U izgradnju ovih objekata investirano je otprilike 100 milijuna kuna. Stanovnici naselja Kajzerica, njih 13 tisuća, sa zadovoljstvom su dočekali dugo očekivani vrtić koji ima dvadeset grupa: deset vrtić-kih i deset jasličkih za ukupno 500 djece.

Odabir Mapecoat TNS sustava

Kao rješenje za podove vanjskih terasa odabran je Mapecoat TNS. Ovaj sustav odabran je kako bi se osigurao što ugodniji i sigurniji prostor za boravak djece budući da su površine izvedene Mapecoat TNS sustavom elastične i pružaju ugodnost pri korištenju, a izvrsne tehničke karakteristike, poput visokog stupnja sigurnosti, mogućnosti naglih promjena smjera pri trčanju i dobrog odbijanja lopte pružaju idealan balans između stabilnosti i klizanja. Tijekom odabira materijala, procesa ugradnje kao i cjelokupnog promišljanja tehničke realizacije podova terasa vrtića svi su sudionici vodili računa o tome da će krajnji korisnici prostora biti djeca te se projektu pristupilo s posebnom odgovornošću. Glavni izvođač radova, zagrebačka tvrtka Teh Gradnja, izvođenje radova ugradnje Mapecoat TNS sustava povjerila je tvrtki Croatia Tenis koja ima dugogodišnje iskustvo u izvođenju akrilnih podnih sustava.

SLIKA 1: Nanošenje dvokompo-nentnog epoksi-poliuretanskog ljepila ADESILEX G 19, pogodnog za lijepljenje gumenih podnih obloga na vanjskim i unutarnjim površinama.
SLIKA 2: Nanošenje temeljnog premaza MAPECOAT I 600 W za zatvaranje pora na gumenoj podlozi i poboljšanje prionjivosti završnih slojeva.

Gumeni tepih Mapecomfort kao idealno rješenje za podne površine

Prije ugradnje sustava bilo je potrebno adekvatno pripremiti podlogu, koja je stoga najprije izbrušena brusilicom s dijamantnim nastavkom te je usisana kako bi se uklonili svi tragovi prašine. Na tako pripremljenu betonsku podlogu zalijepljen je gumeni tepih MAPECOMFORT, debljine 4 mm, koji osigurava dodatnu udobnost Mapecoat TNS sustava istovremeno pridonoseći sigurnosti u korištenju. Ugradnja MAPECOMFORT-a izvedena je ljepilom ADESILEX G 19, dvokomponentnim višenamjenskim epoksi-poliuretanskim ljepilom pogodnim za lijepljenje završnih obloga od gume i ostalih elastičnih obloga na upojne, neupojne i na vlagu osjetljive podloge. Ljepilo ADESILEX G 19 može se koristiti u unutarnjim, ali i na vanjskim prostorima, što je posebnost ovog ljepila koje mu daje širu mogućnost primjene. Unutar jednog sata nakon lijepljenja podloga je iz-ravnata valjkom kako bi se ostvario kontakt između MAPECOMFORT-a i ljepila te uklonili svi zračni jastuci.

Nakon potrebnog vremena vezanja, koje traje oko 24 sata, na MAPECOMFORT je špri-canjem nanesen dvokomponentni prozirni epoksidni temeljni premaz u vodenoj disperziji MAPECOAT I 600 W razrijeđen s vodom u omjeru 1:1. MAPECOAT I 600 W koristi se za zatvaranje pora i poboljšanje prionjivosti idućih slojeva Mapecoat TNS sustava. Na tako pripremljenu podlogu nanesena je poluelastična akrilna pasta MAPECOAT TNS GREY BASE COAT sa SBR gumenim granulama, koja se koristi kao temeljni sloj u Mapecoat TNS sustavima osiguravajući regulaciju upojnosti i poboljšanu prionjivost sljedećih slojeva sustava. S obzirom na to da su radovi izvođeni za potrebe poda čiji će krajnji korisnici biti djeca, odabran je temeljni sloj koji u sebi sadrži gumene granule te kao takav pridonosi dodatnoj udobnosti sustava.

SLIKA 3: MAPECOAT TNS na terasama novog vrtića u Kajzerici.

Vesele boje za veselu djecu…

Nakon sušenja temeljnog sloja nanesena su tri sloja elastičnog akrilnog premaza s odabranim punilima MAPECOAT TNS FINISH, koji je u ovom slučaju bio i završni sloj. MAPECOAT TNS FINISH izrazito je otporan na habanje i sve klimatske utjecaje kao i na utjecaje smoga i sunčeve svjetlosti. Njegova je završna struktura protuklizna, što dodatno doprinosi sigurnosti djece. MAPECOAT TNS FINISH dostupan je u 20 boja, a ovom prigodom odabrane su vesele žute i narančaste nijanse koje će zasigurno doprinijeti dobrom raspoloženju djece u vrtiću. Podovi na terasama dodatno su zaštićeni završnim lakom MAPECOAT TNS PROTECTION, transparentnim dvokompo-nentnim lakom za zaštitu unutarnjih i vanjskih površina teniskih igrališta, multifunkcionalnih sportskih površina kao i pješačkih i biciklističkih staza. MAPECOAT TNS PROTECTION osigurava odličnu zaštitu podova te produljuje vijek trajanja Mapecoat TNS sustava.

SLIKA 4: Najkvalitetnija rješenja za najmlađe korisnike.

Najvažnija sporedna stvar u vrtiću

Kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa ovisi o stručnosti i profilu ljudi koji ga provode, o odgojno-obrazovnom programu, didaktičkoj organizaciji prostora te cjelokupnoj materijalnoj i socijalnoj okolini. Ipak, možemo reći da su u toj edukativnoj priči za najmlađe podovi „najvažnija sporedna stvar" jer se vrtićka djeca igraju, uče i druže uglavnom na – podu. Većina je aktivnosti vezana uz taj prostrani i sveprisutni „teren", stoga je nužno da svojim karakteristikama bude kompatibilan s dječjim potrebama. Ponosni smo što smo imali prigodu sudjelovati u realizaciji ovog projekta i staviti Mapei pečat u najranijoj razvojnoj fazi naših najmlađih sugrađana.

Tehnički podaci

Dječji vrtić Kajzerica, Zagreb
Vrijeme izvođenja radova: kolovoz 2014. godine
Investitor: Grad Zagreb
Projektant: Vedran Pedišic, dipl . ing. arh., Sangrad d.o.o., Zagreb
Nadzor: Nedjeljka Cengija, dipl. ing. građ., Ivne građevinar.o.o., Zagreb
Izvođač radova: Teh-gradnja d.o.o., Zagreb
Izvođač akrilnih podova: Croatia Tenis d.o.o., Zagreb
Mapei koordinator: Nenad Karalija

Proizvodi Mapei

Ugradnja akrilnih podova: Adesilex G 19, Mapecoat I 600W, Mapecoat TNS Grey Base Coat, Mapecoat TNS Finish, Mapecoat TNS Protection

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi