Podno grijanje je jedan od najugodnijih sistema grijanja za ljudski organizam. Temperatura zraka u prostoriji može biti za 1-2°C niža nego kod drugih sistema, bez ikakvih posljedica na osjećaj ugodnosti. Naime, čovjek preko stopala gubi istu količinu topline kao i preko cjelokupne ostale površine tjela, pa je fiziološki povoljnije da u zoni nogu temperatura bude viša, a u zoni glave niža. Podnim grijanjem je omogućena gotovo idealna raspodjela temperature u prostoriji, kod kojeg je temperatura uz pod viša, dok temperatura prema stropu opada ("tople noge – hladna glava").

Podno grijanje nije pogodno samo za ljude koji imaju osjetljive noge i kojima jako smeta hladnoća po nogama; podno je grijanje vrlo praktičan izum i ono ima mnoge prednosti.

Podno grijanje ne zauzima prostor, ne zahtijeva postavljanje grijaćih tijela i toplinu u okolinu prenosi direktno – a ne zagrijavanjem zraka kao što to čini standardno grijanje. I troškovi su u usporedbi s klasičnim grijanjem manji što se vrlo brzo osjeti na kućnom budžetu. Smanjenje topline za jedan stupanj znači i uštedu 6% od ukupno utrošene energije. Samo se zbog rasporeda topline u prostoriji štedi 15-20% toplinske energije.

Bojazan da podno grijanje štetno utječe na zdravlje, vene u nogama, otklonjena je reguliranjem temperature poda po DIN propisima, koji ne dozvoljavaju temperaturu poda veću od 27-29°C. Ovim se niskotemperaturnim grijanjem također otklanja problem intenzivnog uzdizanja prašine s poda, zrak je vlažniji, a pogotovo nema neugodnog i za disanje štetnog izgaranja prašine, kao što je slučaj kod klasičnog grijanja.

Električno podno grijanje je u prosjeku dvostruko jeftinije od sličnih toplovodnih sistema i jednostavnije se postavlja, pa su manji troškovi ugradnje. Ukupna ušteda u potrošnji je cca 35%. Tako za grijanje tipične kupaonice ne treba više energije nego kao za 4-5 žarulja od 60W. Kod električnog grijanja nema gubitaka energije. Brojne studije i iskustva diljem svijeta pokazale su učinkovitost električnih sistema grijanja.

Prednost električnog podnog grijanja je i mogućnost ukopčavanja samo dijela grijaćeg sustava, bez ikakvih gubitaka, što je itekako važno u tzv. prijelaznim razdobljima, kad nam odgovara grijanje samo nekih prostorija. Cijelim je sustavom moguće upravljati ručno, jednostavnom sklopkom za ukopčavanje/iskopčavanje, ili automatski primjenom podnog senzora temperature i odgovarajućeg termostata, kojima se osigurava održavanje željene temperature poda.

Razne izvedbe termostata omogućuju, među ostalim, automatsko reguliranje niže temperature noću, kao i vremensko programiranje kako bi se grijanje ukopčalo onda kad je potrebno ili kad je električna energija jeftinija. Za dodatnu učinkovitost i jednostavnost moguće je postaviti ili pojedinačne timere ili centralnu upravljačku jedinicu koja upravlja određenim grijaćim zonama.

Magnum električno podno grijanje

Na našem tržištu tvrtka ELEKTA-C nudi sisteme električnog podnog grijanja renomirane Nizozemske firme MAGNUM.

  • Ideal trakasti kabel za odmrzavanje cijevi.
  • MAGNUM Mat
  • MAGNUM Cable
  • MAGNUM Foil
  • Elementi Perfotherm folije
  • itd.

IDEAL – Zamrznute cijevi obično znače i veliki trošak. Problem se vrlo lako može riješiti sa MAGNUM Ideal trakastim kabelom za odmrzavanje cijevi. Omota se oko cijevi, a ima automatski termostat za regulaciju.

MAGNUM Mat – jedinstven je tip prostirača za podno grijanje. Dizajniran je za korištenje kod već postojećih podnih površina s pločicama, ili postojeće završene podne površine, kako bi se moglo instalirati podno grijanje. Debljina prostirača je oko 4 mm i može se postaviti u prijanjajući sloj bez prethodnog rastavljanja. Prostirač se postavlja ispod površine. Na taj način smanjuje se vrijeme zagrijavanja podne površine, što čini ovaj sustav grijanja pogodnim za prostorije koje se ne koriste cijelo vrijeme, uključujući kupaonice, radne sobe, igraonice itd.

Napredni termostat registrira potrebno vrijeme zagrijavanja, tako da dobijete odgovarajuću temperaturu u željeno vrijeme. MAGNUM Mat dostupan je za 22 različite površine u rasponu od 0.75 do 25 m2. Budući da kabel za zagrijavanje povezuje krajeve prostirača, kabel za napajanje nalazi se na samo jednoj strani, te je osiguran jedinstvenom vezom.

MAGNUM Cable – posebno je dizajniran za betonske podne površine. Prostor između kablova određuje kapacitet po m2. To vam pri instaliranju daje slobodu za primjenu većeg kapaciteta (brže vrijeme reakcije, veće temperature) ili nižeg kapaciteta (stalna ili niža temperatura). Instalacija je jednostavna jer se kabel može oblikovati. Može se pričvrstiti MAGNUM Isorol alu-trakom na betonsku mrežu. Štoviše, zgodne odvojene trake omogućavaju postavljanje izravno na podnu površinu. Napredni termostat koji bilježi vrijeme potrebno za zagrijavanje, te je podna površina uvijek na odgovarajućoj temperaturi. Nedostatak radijatora na zidovima daje vam više slobode za unutarnje uređenje i postavljanje namještaja…

MAGNUM Foil – Drvo, parket i laminat otporni su i atraktivni proizvodi koji se često koriste. Potražnja grijaćih sustava za ove podne površine potakla je dizajniranje novog, visoko kvalitetnog proizvoda. MAGNUM sada nudi rješenje za ove "suhe" podne površine. MAGNUM Foil grijaća folija može se primjeniti izravno ispod drva, parketa ili laminata. Za izuzetno tanke podne površine (samo 3 mm!), što se kontrolira putem termostata s digitalnim satom s podnim senzorom. Ovaj način omogućava ravnomjerno zagrijavanje. Podnim senzorom i termostatom podna temperature ograniči se do određene maksimalne temperature. Napredni termostat bilježi period potreban za zagrijavanje, tako da je podna temperatura odgovarajuća. Foliju je potrebno staviti na vrh polistirenske izolacijske ploče debljine 6 mm (MAGNUM Isofoam).

Ova izolacijska ploča omogućava dodatnu izolaciju, te također sadrži i prigušivač za buku. MAGNUM Foil foliju lako je izmjeriti. Jednostavna je i sigurna za upotrebu: MAGNUM Foil također omogućava jednostavniji svakodnevni život i radne uvjete na suhim podnim površinama!

MAGNUM Perfotherm folije – Ovaj sustav dobro je rješenje za rekreacijski sektor, te za pokretne domove, karavane i kampere. Jednostavnim postavljanjem izuzetno tanke Perfotherm folije na postojeće podne površine, te postavljanjem tepiha iznad, podna površina se zagrijava do ugodne temperature. Pažnja: MAGNUM Perfotherm trebao bi se koristiti samo kao dodatan izvor energije. Potreban je drugi glavni izvor grijanja.

U ponudi također imamo zidne grijače, odmagljivače ogledala, …

Kontaktirajte nas bez obveze za sve informacije. Stojimo Vam na raspolaganju.

ELEKTA - C d.o.o.
ELEKTA - C d.o.o.
Isporuka i ugradnja na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi