Tijekom kupnje tapeta birajte one za koje ste sigurni da su kvalitetne i da će imati dugi vijek trajanja. Svakako kupite nešto više tapeta od potrebnog broja jer će vam zatrebati za popravke.

Prije nego što krenete s lijepljenjem tapeta na zidu napravite vertikalnu liniju. Možete je povući uz pomoć viska i olovke. Kod lijepljenja tapeta na zid najveći izazov predstavljat će vam kutovi, dovraci i doprozornici jer najčešće nisu potpuno okomiti i tu je ključna uloga viska (obilježavanje zida). Držite tapetu uz liniju te snažnim pokretima od sredine prema rubovima izgladite četkom kako bi izašli mjehurići zraka. Na prijelazima između zida i stropa, odnosno kutovima, istaknite liniju savijanja. To možete sa škarama s kojima zatim i odrežite označenu liniju. Tapete na kutovima također treba zagladiti četkom. Iduća staza tapete treba se točno spajati s prethodnom.

Tapete treba lijepiti u oba smjera na zidu, ali bitno je krenuti od najvećeg prozora i lijepiti ih suprotno od svjetla. Zadnji zid na koji se tapete lijepe je onaj nasuprot prozoru. Mnogi nove tapete lijepe na stare. Ako niste među njima već stavljate tapete direktno na zidove bilo bi dobro da ih grundirate ili najprije oblijepite podložnim tapetama. Odlučite li se za podložne tapete trebate ih lijepiti vodoravno na zidove i svaka staza mora biti jednako dugačka kao i zid. Nikako nemojte spajati određene dijelove jer bi se spojevi mogli vidjeti. Također, nastojite da su rubovi pojedinih staza odmah jedan do drugoga jer će se spojevi vidjeti ako ćete ih zalijepiti na prijeklop. Prije nego krenete s lijepljenjem pravih tapeta ostavite podložne da se suše 48 sati. Kako bi si olakšali namještanje tapeta zid ili podložne tapete premažite sa slojem razrijeđenog ljepila za tapete.

Kod nanošenja ljepila imajte na umu da četka treba biti dobro umočena. Kako se tapeta ne bi pomicala ili odljepljivala od zida ključno je mazati četkom od središta svake staze u smjeru rubova. Kada svaka staza bude namazana s ljepilom odložite je kako bi upila vlagu i postala gipka. Obavezno čitajte upute na ljepilu. Najčešće piše da tapete trebaju stajati pet ili deset minuta.

Kod savijanja tapeta potrebno je savijati jedan kraj u smjeru sredine kako bi stranice namazane ljepilom bile zajedno. Drugi kraj tapete treba se u sredini spojiti s prvim. Savijeno mjesto nastojite ne pritiskati.

Kako biste uspješno zalijepili tapete na zid bitno je da ste strpljivi, da radite temeljito i metodično, te pažljivo usklađujete uzorke.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi