Ako ste zadnjih godina bili u potrazi za idejama za Vašu novu kuhinju, pa ste listali razne kataloge, časopise ili online sadržaje, siguran sam da su Vam pažnju privukli prekrasni mramorni uzorci koji se često pojavljuju na radnim pločama bilo suvremenih ili klasičnih kuhinja. Najčešće se radi o bijelom mramoru prošaranim raznolikim sivo-crnim venama, kao što je mramor Carrara ili neka od podvrsta istog mramora.

Kada ste klesara tražili da Vam ponudi izradu kuhinjske radne ploče od mramora najvjerojatnije ste dobili brzu i kratku odbijenicu s „objašnjenjem" da za tu namjenu to nije dobar materijal. To Vas je vrlo vjerojatno pokolebalo u namjeri pa ste se nakon toga možda ipak odlučili za izradu kuhinje u nekoj sigurnijoj vrsti kamena kao što je granit ili zadnjih godina sve češće industrijski kvarc.

Međutim, vjerojatno ipak niste dobili potpuno objašnjenje karakteristika tog plemenitog materijala, odnosno informaciju o tome da se upravo mramor već stoljećima koristi za takvu namjenu u tisućama kuhinja diljem svijeta.

Tako sam se i sam više puta našao u situaciji gdje sam stranku „brzo i kratko" upozorio na neadekvatne karakteristike tog kamena, samo da bih dobio povratnu informaciju kako oni već godinama kuhaju upravo na mramornoj radnoj ploči i ne namjeravaju mijenjati materijal.

Potaknut takvim dvojbenim informacijama upustio sam se i sam u istraživanje teme „mramor u kuhinji" te sam detaljno istražio mnoštvo članaka i blogova na raznim, uglavnom američkim i britanskim internet izvorima (vidi popis linkova na kraju članka).

Kao daljnji korak, pokrio sam otprilike trećinu svoje granitne radne ploče u svojoj kuhinji bijelim, lagano prošaranim mramorom te na njoj već mjesecima ukućani obavljaju testiranje radne ploče obavljajući svakodnevne kućanske aktivnosti.

Na temelju svih dosadašnjih iskustava te novootkrivenih pogleda iznosim malo detaljnije objašnjenje mramora u kuhinji.

SVOJSTVO UPIJANJA

Kao i većina prirodnih materijala, odnosno većina prirodnih vrsta kamena, tako je i mramor u nekoj mjeri upojan materijal te samim time podložan prljanju. Iako najčešće spominjana „boljka" ovog materijala, upojnost mu je zapravo najmanji problem jer je vrlo lako rješiv. Sam mramor je u pravilu već prirodno manje porozan od mnogih vrsta kamena, a i ta razina poroznosti lako se eliminira uporabom kvalitetnih impregnacija. U MGK klesarstvu redovno prakticiramo impregniranje kamena kada se očekuje veća izloženost vlazi i masnoćama.

A osim toga što impregnaciju redovito primjenjujemo, povremeno i testiramo učinkovitost istih kako bi bili sigurni da koristimo najbolji proizvod za zaštitu Vašeg kamena.

Nakon što je inicijalno impregnirana, većina korisnika više nikad neće obnoviti impregnaciju već će se naviknuti na spore promjene u kamenu i to je u redu. Međutim, naša je preporuka da ponovna impregnacija bude dio godišnjeg odražavanja Vaše kamene radne ploče. Taj postupak može obaviti svaki vlasnik mramorne radne ploče uz nekoliko naših naputaka.

OTPORNOST NA HABANJE I GREBANJE

Iako zapravo vrlo tvrd, mramor je znatno mekši od granita ili industrijskog kvarca. I zbog tog se razloga također stavlja upitnik pred uporabljivost mramora za takvu namjenu.

Ako nožem režete po granitu, nećete ostaviti nikakav trag, osim eventualno na nožu. Rezanje nožem direktno po mramoru zasigurno će s vremenom ostaviti traga, pa ako smatrate da će Vam to smetati preporučujem korištenje daskice za rezanje.

Međutim rezanje na mramoru ima i svojih prednosti pred rezanjem na drvu pa se iz tog razloga često i koriste daskice za rezanje izrađene upravo od mramora.

Da, možete očekivati da će nakon višegodišnje uporabe na mramornoj radnoj ploči biti tragova habanja, ali ja osobno, kao i mnogi prezadovoljni vlasnici takve vrste radnih ploča smatram da je patina dio prekrasnog karaktera tog materijala te blagu podatnost mramora zapravo cijenimo.

Kao ekstreman primjer istrošenosti mramora vidite ove stoljećima korištene stepenicama koje vode na vrh kosog tornja u Pisi. Da li Vam je to odbojna karakteristika kamena ili Vam se eventualno baš to sviđa?

Kao i kvalitetan hrastov parket, tako će i mramor savršeno dobro stariti u vašem domu, a lako je moguće da će Vas i nadživjeti jer se kao i kod klasičnog parketa i „finiš" mramora po potrebi može obnavljati.

OTPORNOST NA KISELINE

S obzirom na to da je mramor uglavnom sastavljen od kalcijevog karbonata, a isti ne podnosi najbolje kontakt s kiselinama, možemo reći da je mramor osjetljiv na djelovanje kiselina. Kako su blage kiseline često prisutne u hrani (ocat, vino, vodni sokovi), djelovanje kiselina zapravo je glavni razlog zbog kojeg klesari „pušu" na pitanje uporabe mramora u kuhinji.

Međutim, djelovanje tih blagih kiselina zapravo je limitirano isključivo na gornji mikronski sloj mramora. Ako je završna obrada vašeg mramora polirana, možete očekivati da će na Vašoj radnoj ploči od mramora ubrzo biti vidljivi tragovi nagrizene politure. To je posebno izraženo kada se radi o mramoru tamne boje.

Recept za taj problem je sljedeći: kuhinjska radna ploča od mramora ne bi smjela biti polirana, već fino brušena. U tom slučaju neće ni biti nagrizanja politure, a nagrizanje fino brušene površine u pravilu je slabo vidljivo, odnosno nazire se samo u direktnom odsjaju svjetla od površine kamena što je zapravo vrlo rijetko.
Na testnoj mramornoj površini u svom kućanstvu uopće ne vidim tragove nagrizanja ni habanja, osim kada se stvarno potrudim da ih nađem.

Dodatna vrijednost takvog, fino brušenog mramora je fenomenalan baršunasto/satenski osjećaj koji ta površina daje pri dodiru rukom. Moram priznati da se ne sjećam da sam ikad bilo koju neživu površinu dodirivao s tolikom pozornošću i priznajem, užitkom.

ESTETIKA MRAMORA

Gledano iz perspektive estetike, teško da bilo koji materijal dolazi i blizu prirodnoj ljepoti raznovrsnih uzoraka mramora. Boje i njezini tonaliteti, prirodne šare i vene neponovljive su i vrijedne divljenja.

Dosad sam se susretao sa svim mogućim vrstama imitacija mramora (industrijski kvarc, keramika…) i iako su te imitacije danas vrlo napredne, najiskrenije rečeno nijedna od njih nema „dušu" i ne pruža ono što daje prirodni mramor.

CIJENA

Iako postoje i ekstremno skupe selekcije mramora, većina ih je poprilično povoljna te ako uspoređujete prosječnu cijenu mramorne radne ploče s onom izrađenom od umjetnih materijala koji imitiraju izgled mramora, vidjet ćete da su u ovom slučaju „imitacije" zapravo višestruko skuplje od originala.

ZAKLJUČAK

Da rezimiram, ako Vam u ovom tekstu naglašene karakteristike mramora zvuče privlačno, savjetujem Vam da se oduprete „ziheraškim" savjetima te za svoju kuhinju odaberete neki mramor svijetle boje, impregniran i fino brušen.

S druge strane, ako niste previše oduševljeni s istaknutim karakteristikama i patina u mramoru Vam nije nimalo privlačna, igrajte na sigurno i svoju radnu površinu pronađite u mnoštvu granita iz naše ponude. Možete biti sigurni da ćete dobiti prirodnu, impregniranjem zaštićenu kamenu površinu vrhunske kvalitete i otpornosti prema habanju, kiselinama i temperaturi.

Igor Belošević, MGK klesarstvo d.o.o.

Poveznice:

MGK KLESARSTVO d.o.o.
MGK KLESARSTVO d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Ugradnja na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi