S obzirom na to da puno vremena provodimo u zatvorenim prostorima vrlo je bitna kvaliteta zraka jer loša ventilacija prostora može uzrokovati različite zdravstvene tegobe.

Prirodna ventilacija

Prirodna ventilacija je najpovoljniji oblik ventilacije prostora. Radi se o prirodno ili umjetno dobivenim razlikama tlaka bez upotrebe ventilatora. Na primjer, zrak ulazi i izlazi iz objekta putem prozora i vrata.

Korištenjem prozora i vrata može se stvoriti poprečna ventilacija tako da namještajući veličinu i lokaciju otvora prozračujemo različite dijelove zgrade. Ako su otvori na zgradi ili kući postavljeni nasuprot jedno drugom onda se prozračuje samo prostor između njih. No, ako zrak mora proći dulji put između ulaza i izlaza iz zgrade tada se prozrači mnogo veći prostor te je potrebno zatvoriti pojedine prozore ako smetaju prolasku zraka.

Prirodna ventilacija je poznata po efektu dimnjaka – hladan zrak ulazi u zgradu na prvom katu ili u podrumu, apsorbira toplinu u sobama, te se uzdiže i izlazi van iz zgrade kroz prozore koji se nalaze u gornjim dijelovima zgrade. Ovo stvara niži tlak zraka što za posljedicu ima da zrak ulazi kroz prozore u donjem dijelu zgrade.

Mehanička ventilacija

U područjima s toplijom klimom prirodna ventilacija ne može pružiti dovoljno hlađenja zbog čega je potrebno koristiti mehaničku ventilaciju.

Efikasnost i energetska učinkovitost ovakvih uređaja je vrlo široka i zato je potrebna opreznost kod kupnje. Preporuka je da se uređaji kupuju u trgovinama specijaliziranim za takvu vrstu uređaja.

Zanimaju li vas krovni ventilatori trebate znati da oni najbolje funkcioniraju kada su lopatice oko dva i pol metra iznad poda i kada su oko trideset centimetara ispod krova.

Ugodnu temperature u kući, pa čak i prilikom najvrućih dana može pružiti ventilator za hlađenje cijele kuće u kombinaciji s krovnim i prijenosnim ventilatorima.

Ovakvi ventilatori vuku zrak iz otvorenih prozora koji prolazi kroz kuću i izlazi van kroz otvore na krovu. Hlađenje se može regulirati tako da se zatvore prozori u neokupiranim prostorijama i otvore u okupiranim prostorijama. Mogu se koristiti u kombinaciji s klimom, a u kućama koje nemaju ugrađenu klimu trebalo bi ugraditi ovakve ventilatore većih dimenzija.

ENERGO KONCEPT d.o.o.
ENERGO KONCEPT d.o.o.
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi