Smart-Home: kada kuća zove

U ovom tekstu saznati ćete kako suvremena kućna automatizacija može optimizirati potrošnju energije i povećati stupanj udobnosti stanovanja uz informaciju o tome koliko su smisleni i traženi ovi sustavi danas.

Aparat za kavu ujutro se pali sam od sebe, krovni prozori zatvaraju se pri pojavi prvih kapi kiše, tijekom kasnog popodneva ukućani koji se vraćaju s posla bivaju dočekani uz tonove omiljene muzike i prigušena svjetla sa zagrijanom pećnicom koja čeka pripremu kasnog ručka ili rane večere. Takozvani "pametni domovi" kod kojih se sa cjelokupnom ugrađenom tehnikom u kući prema želji može upravlja centralno s jednog mjesta, uz pomoć ekrana osjetljivog na dodir ili na daljinu pomoću pametnog telefona, izuzetno su omiljeni kod potencijalnih vlasnika svih dobnih skupina.

Ono što je donedavno bilo u domeni hobija tehnoloških zaljubljenika, sve većom upotrebom i korištenjem pametnih telefona, steklo je puno veći broj poklonika. Praksa je pokazala da oni koji na početku skeptično smatraju kako im takve "igračke" u domu nisu prijeko potrebne, na kraju se tijekom gradnje ipak odluče za upotrebu nekog oblika tehničkih sustava koji podržavaju "pametan dom". U osnovnoj verziji takvi sustavi ponajprije služe za međusobno optimalno usklađivanje funkcija grijanja, ventilacije i eventualno sjenila kako bi se potrošnja energije u objektu dodatno smanjila. Komfor i sigurnost također su važni aspekti.

Služenje samim sustavom odvija se preko ekrana osjetljivog na dodir koji je smješten negdje u samom centru doma i u pravilu je vrlo intuitivan i jednostavan za korištenje: osim toga, tko ne bi poželio prilikom izlaska iz kuće dobiti informaciju o tome da li su svi električni uređaji pogašeni i prozori zatvoreni bez nepotrebnog vraćanja i trčanja po prostorijama?

U pravilu je moguće upravljati svim funkcijama koje koriste električnu energiju. Osim osvjetljenja, audio i video sustava, "pametan dom" nadzire protuprovalni sustav, kameru na portafonu, bravu na ulaznim vratima, rolete, sjenila, krovne prozore te ulazna i garažna vrata u slučaju kada su opremljena elektromotorima. Moguće je pojedinačno upravljanje, ali se sustavi mogu programirati na tjednoj ili dnevnoj bazi pa oponašanje boravka u kući tijekom odsutnosti, spriječiti će lopove u pokušaju provale.

U tom slučaju rolete se programiraju tako da se dižu i spuštaju u različita doba dana zajedno s osvjetljenjem koje se pali i gasi prema nahođenju simulirajući boravak u kući, a moguće je i automatsko programiranje zalijevanje vrta i biljaka na terasi.

ISPITANIH 98%

Izrazilo je spremnost da uz pomoć moderne kućne automatizacije simuliraju svoj boravak u kući tijekom odsutnosti (npr. godišnji odmor). Dakle, skoro pa svi ispitanici bili su spremni u upravljački sustav dodatno investirati sumu u iznosu do 5000 eura koja bi to omogućila. Samo 2% spremno je investirati do 10.000 eura u sustav kućne automatizacije. To su rezultati našeg malog internog ispitivanja koje smo proveli među čitateljima magazina Hausbau u Hrvatskoj. Za razliku od Hrvata, kod Nijemaca je 72% ispitanika spremno investirati do 5000 eura u kućnu automatizaciju, dok će njih 28% odvojiti i do 10 000 eura.

Inteligentna kućna tehnika olakšava svakodnevnicu


…vlasnici sutrašnjice osjećaju olakšanje kada inteligentna kućna tehnika…

  • nadzire i dostavlja podatke o potrošnji energije
  • kod provale/dima samostalno šalje obavijest policiji/vatrogascima
  • sve funkcije budu dostupne preko platforme za upravljanje

RAZLIČITI SUSTAVI: POVEZANI KABLOM ILI BEŽIČNO

Na tržištu postoje različiti sustavi za umrežavanje pametnih domova. Klasika su BUS sustavi kao što je npr. KNX. Za prijenos podataka koriste se svi međusobno povezani senzori, prekidači i uređaji što zahtjeva relativno opsežnu i skupu infrastrukturu postavljanja kablova. Upravljanje se stoga može planirati modularno te s vremenom proširivati. Kao početni korak instalira se sustav bez servera koji funkcionira putem tipki. Projektanti će za KNX osnovnu instalaciju bez servera prema stambenoj površini i broju korisnika uzeti otprilike između 10000 i 20000 eura više u odnosu na jednu "jednostavnu" elektroinstalaciju. Za server i njegovo programiranje potreban je još dodati sličan iznos.

EKONOMIČNIJE ALTERNATIVE

Postoje i jeftinije varijante koje funkcioniraju putem radio valova ili koriste strujne kablove za prijenos podataka tako da skuplji načini provlačenja žica mogu u tom slučaju izostati. Kombinirani sustavi također su mogući i imaju svoje prednosti kao što ćemo još dodatno razjasniti. Mnogi proizvođači gotovih objekata svoje objekte više ili manje opremaju sa smart home instalacijama koje se nude u sklopu cijelog paketa ponude za kupce i moguće različite varijante: osnovni paket, dodatne funkcije povezivanje s iPodom kako bi se puštala omiljena muzika kroz sve zvučnike u kući, modularan način nadogradnje koji se prema želji može nadograđivati i slično. Putem W-lana mobitelom se ugodno i komforno svakodnevno može pristupati sustavu iz svih prostorija u kući ili čak i iz vrta ugodno te na taj način mijenjati postavke.


Prema želji moguće je upravljati svim rasvjetnim tijelima u kući i centralno ih imati pod kontrolom i nadzorom.

SMART JE SINONIM ZA KOMFOR I VRIJEDNOST

Ovakvi paketi koriste se i za energetsko upravljanje pa obično dolaze u dvije verzije: namijenjeni podnom grijanju ili sustavu koji zagrijava svježi vanjski zrak. Upravljački sustav s podnim grijanjem unutar sustava prikazuje vanjsku temperaturu i prijenos aktualnih vrijednosti na grijanje. Odabere li se sustav koji grije vanjski zrak, cijeli sistem upravljanja također se može odvijati preko ekrana koji omogućava upravljanje temperaturom u svakoj pojedinoj prostoriji kao i individualno namještanje ventilatora na radijatorima.


Pored centralnog upravljanja postoje prekidači na svim važnim mjestima tako da je omogućeno pojedinačno upravljanje svjetlima i roletama.

Na taj način u principu vrlo komplicirani i kompleksni sustavi kućne tehnike, postaju vrlo laki i jednostavni za upravljanje. Korisnik također tijekom odsutnosti može prema želji putem odgovarajućih aplikacija na svom pametnom telefonu uvijek imati pod kontrolom situaciju u kući na primjer pregledom fotografija nadzorne kamere. Vjerojatno mnoge obitelji neće ići tako daleko, ali ovakav dobitak na komforu i sigurnosti ima dugotrajan učinak na buduću vrijednost i sposobnost nekretnine i to ne samo zbog toga što je takav objekt u stanju razvijanja veće količine dima ili provale samostalno obavijestiti policiju ili vatrogasce.


Nadzor vjetra na krovu osigurati će zaštitu roleta od naleta vjetra i da grijanje i ventilacija uvijek budu optimalno prilagođeni vanjskim klimatskim uvjetima. Podaci o energiji uvijek su na dohvat ruke, tako da korisnik uvijek zna koliko što troši.

Izvor: magazin Hausbau br. 75

Sadržaj broja:
Stanovanje i rad
Kućna automatizacija
Zaštita od alergena i štetnih tvari
Grijanje – izbor sustava grijanja
Kamini i peći
Dječji namještaj
Ugradbeni namještaj
Tradicionalni objekti
Eko In

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi